Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Droomfinish! Nissan Z NISMO GT500 scoort 1-2-klassering op Fuji

Uitgegeven door HJ van Keulen • 9 mei 2024 07:30

YOKOHAMA, Japan - Het Nissan/NISMO-team behaalde de eerste overwinning in de GT500-klasse van het seizoen 2024 van de Super GT Series op Fuji International Speedway. De race, nu een vast onderdeel van de voorjaarsvakantie, trok 88.400 fans en was het allereerste Super GT-evenement van drie uur.

Nissan Z NISMO GT500 scoort 1-2-klassering op Fuji

De Nissan/NISMO-teams, met een nieuwe directeur en een nieuwe rijderssamenstelling voor het seizoen 2024, gingen het weekend in met als doel opeenvolgende overwinningen op Fuji, na hun overwinning op het circuit in de vierde ronde van het seizoen van vorig jaar.

In deze tweede race van het seizoen zetten de Nissan Z NISMO GT500-teams vier auto's in: de #3 Niterra Motul Z (Mitsunori Takaboshi/Atsushi Miyake), de #12 Marelli Impul Z (Kazuki Hiramine/Bertrand Baguette), de #23 Motul Autech Z (Katsumasa Chiyo/Ronnie Quintarelli) en de #24 Realize Corporation Advan Z (Tsugio Matsuda/Teppei Natori).

In overeenstemming met de resultaten van de openingsronde werden er succesgewichten toegevoegd aan de #23 Z (12kg) en #3 Z (10kg), terwijl de #12 Z en #24 Z raceten zonder succesgewichten.

Het weekend leverde een droomfinish op voor de Nissan Z NISMO GT500-teams met de #3 Z in handen van Mitsunori Takaboshi en Atsushi Miyake, die de overwinning op hun naam schreven, en de #23 Z van Katsumasa Chiyo en Ronnie Quintarelli die de tweede plaats in de wacht sleepte.

Gedetailleerd raceverslag:
De zon scheen als een zomer op Fuji International Speedway en de temperatuur van het circuit liep op tot 41°C toen de race van start ging. Het evenement begon met twee formatieronden, gevolgd door een drie uur durende race. Takaboshi in de #3 Z startte vanaf de tweede plaats en schoof snel voorbij de leider in de eerste bocht van de eerste ronde, waarna hij met succes een inhaalactie uitvoerde in de tweede bocht om al vroeg aan de leiding te gaan. Chiyo in de #23 Z reed vanaf de derde plaats naar voren richting de leiders, terwijl Baguette in de #12 Z vanaf de 5e plaats startte en die positie hield naarmate de ronden vorderden.

De #23 Z naderde de tweede plaats naarmate de race vorderde en na een beslissende inhaalactie in ronde 23 schoof hij op naar de tweede plaats, waardoor de Nissan Z NISMO GT500-auto's de eerste twee plaatsen innamen. In ronde 30 begonnen de teams met hun eerste pitstops. De 12 Z was de eerste van de Z-auto's, met een pitstop aan het einde van ronde 31 voor een bandenwissel en een tankstop zonder rijderswissel. De #23 Z, op de tweede plaats, maakte een pitstop aan het einde van ronde 38, waarbij Chiyo het stuur overgaf aan Quintarelli. De leidende #3 Z maakte een pitstop aan het einde van ronde 40 en reed tot halverwege de race met Takaboshi als coureur. In ronde 41, nadat alle auto's uit de GT500-klasse hun eerste pitstop hadden gemaakt, bleef de #3 Z aan de leiding, de #23 Z bezette de derde plaats en de #12 Z lag vijfde.

Met Takaboshi aan het stuur breidde de #3 Z geleidelijk zijn voorsprong op de concurrentie uit en had aan het einde van ronde 75 een voorsprong van meer dan 25 seconden op de nummer twee, toen de #3 Z zijn tweede pitstop maakte. Miyake nam vervolgens het stuur over en mikte op de finishvlag met nog ongeveer een uur te gaan in de race. De #12 Z, op de 5e plaats, maakte aan het einde van ronde 73 voor de tweede keer een pitstop. De #23 Z, die tijdelijk op de tweede plaats lag na de pits van de koplopers, maakte een tweede pitstop aan het einde van ronde 77.

De #12 Z en #23 Z wisselden allebei van rijder tijdens hun tweede pitstop. Hiramine nam het stuur van de #12 Z weer over en Chiyo keerde terug naar de #23 Z tot aan de finish. In ronde 80, nadat alle auto's in de GT500-klasse hun tweede pitstop hadden gemaakt, bleef de #3 Z aan de leiding gaan. Hij behield een voorsprong met meer dan 36 seconden tussen hem en de tweede plaats. Ondertussen slaagde de #23 Z erin om zijn positie op de 2de plaats te behouden, ondanks het feit dat hij op de voet werd gevolgd. De #12 Z raakte verwikkeld in een spannende strijd en naderde de slotfase van de race als 6e.

De #3 Z vermeed zorgvuldig alle incidenten en hield het tempo hoog om aan het eind van het derde uur in ronde 117 als 1e te finishen, zijn zegereeks op Fuji voort te zetten en de eerste Nissan Z NISMO GT500-zege van het seizoen veilig te stellen.

De #23 Z hield het tempo erin tegen het einde van de race en vergrootte het gat met de achtervolgers. Hij eindigde comfortabel als tweede en zorgde voor een 1-2-finish voor de Nissan Z-teams. De #12 Z werd 6e en de #24 Z eindigde de race als 13e.

In de tweede race van het seizoen met een nieuwe directeur en een nieuwe rijdersbezetting behaalden de Nissan/NISMO-teams een uitstekende 1-2-finish. De derde ronde wordt verreden op het F1-circuit van Suzuka, waar de teams eerder goede resultaten behaalden, en ze zullen zich richten op het verlengen van de zegereeks van de Nissan Z NISMO GT500.