Formule 1

Onthuld: Fernando Alonso's telemetriegegevens die leidden tot enorme FIA-straf in Australië

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 maart 2024 05:02

De F1-stewards van de Grand Prix van Australië hebben Fernando Alonso strafpunten en een zware tijdstraf opgelegd voor 'potentieel gevaarlijk rijgedrag'.

Fernando Alonso


De Aston Martin-coureur werd samen met George Russell opgeroepen voor de stewards in Melbourne na een crash in de laatste ronde waarbij de Mercedes-coureur betrokken was toen hij met de Aston Martin vocht om de zesde plaats.

Russell had Alonso opgesteld voor een inhaalpoging over de laatste ronde op het rechte stuk, toen de Mercedes-coureur werd verrast door een snelle inhaalactie op de achterkant van de Aston Martin bij het uitkomen van bocht 6. Het moment waarop Russell de controle over zijn auto verloor, leidde tot een ongeluk.

Russell verloor de macht over het stuur en crashte zelf zwaar in de vangrails, waardoor de safety car de race virtueel beëindigde. De stewards waren achterdochtig over de omstandigheden van de crash en riepen de twee coureurs bij elkaar om de omstandigheden te bekijken.

In de uitspraak van de stewards, waarin ze Alonso een tijdstraf van 20 seconden en drie strafpunten gaven, werd de crash uitgelegd door de ogen van de onderzoekers.

"Auto 63 (George Russell) zat ongeveer 0,5 seconde achter auto 14 (Fernando Alonso) toen de auto's bocht 6 naderden", zeiden ze. "Alonso verklaarde aan de stewards dat hij van plan was om bocht 6 anders te benaderen, eerder te liften en met minder snelheid de bocht in te gaan, om een betere exit te krijgen."

"Russell verklaarde aan de stewards dat, vanuit zijn perspectief, Alonso's manoeuvre onregelmatig was, hem verraste en ervoor zorgde dat hij ongewoon snel afstand nam, en met de resulterende lagere downforce bij de apex van de bocht, verloor hij de controle en crashte bij het uitkomen van de bocht. Er was geen contact tussen de auto's."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS