DTM

DTM - Tweede Lamborghini-feestje in de Eifel: Paul en Grasser triomferen in de regen; Vermeulen rijdt 15 plaatsen naar voren!

Uitgegeven door Peter Vader • 7 augustus 2023 12:01

De eerste overwinning in slechts zijn tweede DTM-deelname! Maximilian Paul (D) zorgde zondagmiddag voor veel opschudding op de Nürburgring. De 23-jarige Dresdenaar startte vanaf de 13e plaats in zijn Lamborghini Huracán GT3 Evo2, voordat hij een verbluffend gevecht leverde toen de regen steeds heviger werd. Hij kwam in ronde 26 aan de leiding en passeerde na 35 ronden de zwart-wit geblokte vlag als eerste! Deze geweldige race leverde Maximilian Paul en het GRT Grasser Racing Team hun eerste succes op in de DTM. “Dat was een perfecte race. Ik kende een heel goede start, de pitstop verliep vlekkeloos en het tempo was er altijd, omdat we de auto goed hadden afgesteld. Het was belangrijk voor mij om kalm te blijven achter Lucas Auer en dan op het juiste moment mijn kans te grijpen. Het kwam ook goed uit dat ik het raceweekend van de ADAC GT Masters medio juli kon gebruiken als voorbereiding op de DTM-races”, aldus Paul. De eerste acht races van het seizoen hebben nu acht verschillende winnaars opgeleverd, een absoluut DTM-record. Ook Laurin Heinrich (D) werd beloond voor een sterke prestatie. De 21-jarige Porsche-coureur klom negen plaatsen op en haalde voor het eerst het DTM-podium met een tweede plaats. Hij werd op het podium vergezeld door de als derde geplaatste Lucas Auer (A), die zijn goede vorm in de Eifel bevestigde nadat hij zaterdag ook al tweede werd in zijn Mercedes-AMG GT3.

DTM Maximilian Paul Lamborghini Huracán GT3 Evo2 Nürburgring Foto 1
Maximilian Paul steekt met zijn Lamborghini Huracán GT3 Evo2 binnendoor en pakt de overwinning!

Lichte motregen zorgde ervoor dat bijna alle coureurs zondagmiddag op natweer banden aan de achtste race van het DTM-seizoen begonnen. Polesitter Ricardo Feller (CH) behield aanvankelijk de leiding in zijn Audi R9 LMS GT3 Evo2, voor het Mercedes-AMG-duo David Schumacher (A) en Lucas Auer (A). Feller kon echter niets doen om te voorkomen dat Auer al na een paar ronden de leiding nam en de Oostenrijker wist vervolgens een klein gaatje te slaan voor de rest van het veld. Achter hem waren er talloze inhaalmanoeuvres en positiewisselingen op een steeds natter wordende baan. Terwijl dat allemaal gaande was, kwamen Paul en Heinrich elke ronde dichter bij de koplopers.

DTM Maximilian Paul Lamborghini Huracán GT3 Evo2 Nürburgring Foto 2 racewinnaar podium
Maximilian Paul onverwachte winnaar, van P13 naar P1 in steeds heftiger wordende regen

Na een crash waarbij de Lamborghini Huracán GT3 Evo2 van Alessio Deledda (I) betrokken was, en de bijbehorende Full Course Yellow, kwamen Auer, Paul en Heinrich binnen voor hun verplichte bandenwissel kort voor het einde van de pitstopperiode. De jongeren schakelden vervolgens over op de aanvalsmodus: Paul passeerde raceleider Auer in de 26e ronde, voordat Heinrich zijn voorbeeld volgde en in ronde 31 naar de tweede plaats schoof. Toen de race ten einde liep, gleed Arjun Maini (IND) van de baan. De safety car kwam vervolgens in actie en leidde uiteindelijk het veld naar huis, met Paul, Heinrich en Auer op de drie podiumplaatsen. Maro Engel (Monaco) bekroonde opnieuw een sterke prestatie in de Mercedes-AMG GT3 met een vierde plaats. Achter hem reed kampioenschapsleider Preining (A) een tactisch slimme race in zijn Porsche 911 GT3 R om ervoor te zorgen dat hij halverwege het seizoen bovenaan de ranglijst staat.

DTM Maximilian Paul Lamborghini Huracán GT3 Evo2 Nürburgring Foto 3 onderweg op doorweekt circuit
Maximilian Paul onderweg naar de overwinning met zijn Lamborghini Huracán GT3 Evo2 op een doorweekte Nürburgring

Feller was de best geplaatste Audi-coureur op de zesde plaats, voor collega-Audi-man Luca Engstler (D) op de zevende plaats. Thierry Vermeulen (NL) loodste zijn Ferrari 296 GT3 van Verstappen.com vanaf de 23e plaats naar de achtste plaats op de grid. De Nederlander realiseerde daarmee een ‘megarit’ door vijftien plaatsen goed te maken. Schumacher verloor daarentegen zes plaatsen en moest genoegen nemen met de negende plaats op het iconische circuit van 3,629 kilometer. Lamborghini-coureur Franck Perera (F) van SSR Performance, wiens teamgenoot Mirko Bortolotti (I) door een technisch probleem niet kon starten nadat hij op zaterdag nog de race had gewonnen, maakte veertien plaatsen goed en vervolledigde de top tien. Een bijzondere race waarin een aantal minder succesvolle coureurs zich profileerden als ware regenmeesters. Het laat zien hoe competitief de DTM is.

Thierry Vermeulen DTM Nürburgring Ferrari 296 GT3 Emil Frey 15 plaatsen vooruit zondag dag 2
Thierry Vermeulen maakte veel indruk door maar liefst vijftien plaatsen goed te maken in de regen: van P23 naar P8! (Foto: Emil Frey Racing)

Uitslag van DTM-Race 2 op de Nürburgring (zondag):
1. Maximilian Paul (D/GRT Grasser-Racing-Team)