DTM

Het DTM-weekend in Oschersleben werd een rollercoaster: gevestigde orde verslagen door nieuwkomers! + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 30 april 2024 09:01

De start van het jubileumseizoen van de DTM is duidelijk: afgelopen weekend sprongen de startlichten op groen bij de seizoensopener in de Motorsport Arena Oschersleben bij Magdeburg. Een deelnemersveld van topklasse, aangevoerd door titelverdediger Thomas Preining (A) en voormalig kampioenen René Rast, Sheldon van der Linde (ZA) en Marco Wittmann, die vervolgens streden om de kampioenstrofee op de 40e verjaardag van het DTM-kampioenschap 2024. De beloofde spanning werd volledig ingevuld vanaf de eerste bocht na de start, want behalve de gevestigde orde bleken ook een aantal andere coureurs voor de overwinning te gaan. Bovendien waren de Italiaanse merken dit keer superieur aan de Duitse merken. Dat is niet vaak vertoond in de DTM. Het werd dus een regelrechte rollercoaster in Oschersleben!

DTM Oschersleben 2024 competitief startveldDe Italiaanse merken bleken in Oschersleben superieur aan de gevestigde Duitse merken!

Race 1 - zaterdag

Het was een rit in de achtbaan met alle bijbehorende emoties voor toeschouwers en coureurs: polesitter Jack Aitken (GB) controleerde zaterdag ruim een half uur de eerste DTM-race van het seizoen in Oschersleben in zijn Ferrari 296 GT3. Geheel onverwachts nam BMW-coureur Marco Wittmann vervolgens de leiding over, na een slimme pitstop. Hij leek op de overwinning af te stevenen, maar moest vier minuten voor tijd opgeven met een technisch mankement. De Brit van het Emil Frey Racing-team nam opnieuw de leiding en vierde na 39 ronden zijn tweede DTM-overwinning in zijn loopbaan, gevolgd door Lamborghini-fabriekscoureur Mirko Bortolotti (I) en Ricardo Feller (CH) in zijn Audi R8 LMS GT3 Evo2. “Ik ben gewoon blij dat ik de race heb gewonnen. Marco Wittmann speelde het goed met een late pitstop. Ik kon eerst niet geloven dat ik de leiding kwijt was. In de laatste minuten keerde het tij weer en ik denk dat de overwinning ondanks de vreemde omstandigheden verdiend was”, verklaarde Jack Aitken na zijn succes.

De 28-jarige Aitken kon zich zaterdagmiddag na een optimale start snel wegrijden van de concurrentie. Achter hem pakten Bortolotti en Feller de tweede en derde plaats, gevolgd door Arjun Maini (IND) in de Mercedes-AMG GT3 en Sheldon van der Linde (ZA/BMW M4 GT3). Zelfs na de verplichte pitstop behield de Ferrari-coureur zijn voorsprong terwijl Feller en Bortolotti van plaats wisselden.

Toen ervoeren de bezoekers op de volle tribunes in de Motorsport Arena Oschersleben een onverwachte verandering van raceleider. Ruim 25 minuten voor tijd verloor de McLaren van DTM-nieuwkomer Ben Dörr een wiel - Wittmann van het Schubert Motorsport-team reed snel de pits in voor de verplichte bandenwissel, voordat een ‘Full Course Yellow’ het veld zou afremmen en in elkaar schuiven.

Met deze zet katapulteerde de BMW-coureur zichzelf van de 16e positie naar de leiding, vóór Aitken. Maar Wittmann moest zijn droom van zijn 19e DTM-overwinning kort voor het einde van de race opgeven vanwege een technisch mankement en werd uitgeschakeld. Dit maakte de weg vrij voor Aitken, terwijl Bortolotti Feller passeerde en de tweede plaats pakte, voor de Zwitser. Na 39 dramatische raceronden behaalde Sheldon van der Linde de vierde plaats, voor Luca Stolz van Mercedes-AMG Team HRT.

Lucas Auer (A) kwam als zesde over de finish, ruim een halve seconde achter zijn merkcollega, voor de tweede Schubert BMW met René Rast. De achtste plaats ging naar Maini. Thierry Vermeulen (NL) eindigde als negende in de Ferrari 296 GT3. Titelverdediger Thomas Preining beperkte de schade voor zichzelf met een tiende plaats. Eigenlijk niet de plaats waar hij thuishoort, maar dat is kenmerkend voor de hoge concurrentiegraad.

Mirko Bortolotti: “De race liet zien hoe snel dingen kunnen veranderen in de DTM. Ik moest vroeg naar de pitstop omdat we in de eerste stint problemen hadden met de banden. Ik denk dus dat we er het maximale uit hebben gehaald. Ook al heeft het ons wel geholpen, ik heb medelijden met Marco Wittmann. Je zou toch niet willen dat je je auto vlak voor het einde aan de kant moet zetten en je op dat moment aan de leiding gaat.”

Uitslag 1e DTM-kampioenschapsrace, zaterdag:
1. Jack Aitken (GB/Emil Frey Racing)
2. Mirko Bortolotti (I/SSR-Lamborghini), +1,159 seconden
3. Ricardo Feller (CH/Abt Sportsline), 1,595 seconden
4. Sheldon van der Linde (ZA/Schubert Motorsport), 1,982 seconden
5. Luca Stolz (D/Mercedes-AMG Team HRT), +3,744 seconden

DTM Oschersleben 2024 Luca Engstler Lamborghini Team Liqui Moly by GRT winnaar Race 2 op zondag
Luca Engstler (Lamborghini) passeert als onverwachte racewinnaar de zwart-wit geblokte vlag op zondag

Race 2 - zondag

Vader en zoon konden na afloop in jubelen uitbarsten: Luca Engstler (Lamborghini Team Liqui Moly van GRT) won op sensationele wijze de race van zondag in Oschersleben in een Lamborghini, en bovendien voor zijn vader, de toerwagenlegende Franz Engstler. Nadat hij vanaf de vierde plaats was gestart, zette de 24-jarige een vlekkeloze prestatie neer en claimde hij zijn eerste overwinning in de DTM. De tweede plaats ging naar Maro Engel (Monaco), voor mede-Mercedes-AMG-coureur Luca Stolz. Hun beide teams, Mercedes-AMG Team HRT en Mercedes-AMG Team Winward, namen deel aan hun 50e DTM-race. “Eerlijk gezegd heb ik er in de aanloop niet aan gedacht om hier mijn eerste DTM-race te winnen. Na een gele fase halverwege de race werd het mij elke ronde duidelijker dat ik op koers lag voor de overwinning. Op dat soort momenten is het belangrijk om je gedachten niet te laten afdwalen, maar volledig gefocust te blijven”, aldus de verrassende winnaar.

De Cupra Safety Car maakte zijn debuut kort na de start van de race op zondagmiddag, toen Jack Aitken (GB), op de derde plaats, na een botsing zijn Ferrari 296 GT3 aan de kant van de baan moest parkeren. Toen de race in ronde vijf werd hervat, reed polesitter Mirko Bortolotti (I) in de Lamborghini en Mercedes-AMG-coureur Stolz weg van de achtervolgende Engstler, Arjun Maini (IND) in een andere Mercedes-AMG, en Lamborghini-coureur Nicki Thiim (DK).

De race werd uiteindelijk beslist door een ander incident rond halverwege. De Ferrari 296 GT3 van Thierry Vermeulen (NL) moest worden geborgen na contact met René Rast, wat een volledig parcoursgeel opleverde. Engstler en Engel hadden hun verplichte pitstops op dat moment al voltooid en schoven zo op naar de eerste en tweede plaats.

Engstler toonde vervolgens stalen zenuwen en hield Engel op afstand op weg naar het veroveren van de geblokte vlag na 40 raceronden. De derde plaats ging naar Stolz, terwijl Bortolotti na een slechte bandenwissel terugviel naar de 16e plaats. Maini kwam als vierde over de finish. De 26-jarige werd naar huis gevolgd door de broers Kelvin (ZA/Abt Sportsline) en Sheldon van der Linde (ZA/Schubert Motorsport). Drievoudig kampioen Rast loodste zijn BMW M4 GT3 naar de zevende plaats. Christian Engelhart eindigde als achtste voor Lamborghini Team TGI by GRT. De laatste meters waren beroerd voor de Zwitser Ricardo Feller: de Abt Sportsline-coureur kreeg kort voor de finish technische problemen, maar kon zijn Audi R8 LMS GT3 Evo2 toch op de negende plaats naar huis brengen. De top tien werd gecompleteerd door Marco Wittmann (Fürth) met de derde Schubert Motorsport BMW M4 GT3.

In de loop van het weekend wisten 42.000 bezoekers de weg naar Motorsport Arena Oschersleben te vinden voor de openingsronde van het DTM-seizoen 2024. Een mooi aantal dat bewijst dat dit jaar heel terecht het 40-jarig bestaan van de DTM wordt gevierd.

Maro Engel: “De auto voelde geweldig aan en ik kon bij de start drie plaatsen goedmaken. We hadden een goede strategie, en uiteraard hadden we ook wat geluk met de timing van het volledige parcours geel. Ik hoop dat we dit momentum kunnen meenemen naar de komende races.”

Luca Stolz: “We waren erg snel in de kwalificatie en tijdens de pitstop. De race zelf was een beetje vreemd. Aan de ene kant had ik graag gewonnen. Aan de andere kant dacht ik op een gegeven moment dat ik het podium niet zou halen. Mirko Bortolotti had een klein probleempje met de bandenwissel, waar ik van heb geprofiteerd. Over het geheel genomen was het een superweekend!”

Uitslag DTM-kampioenschapsrace 2, zondag:
1. Luca Engstler (D/Lamborghini Team Liqui Moly van GRT)
2. Maro Engel (D/Mercedes-AMG Team Winward), +0,300 seconden
3. Luca Stolz (D/Mercedes-AMG Team HRT), +18,325 seconden
4. Arjun Maini (IND/Mercedes-AMG Team HRT), +20,554 seconden
5. Kelvin van der Linde (ZF/Abt Sportsline), +32,981 seconden

DTM Oschersleben Thierry Vermeulen Ferrari 296 GT3
Moeizame DTM-seizoensstart voor Thierry Vermeulen (Ferrari 296 GT3)

DTM Oschersleben Ferrari voor Lamborghini op zaterdagFerrari voor Lamborghini op zaterdag, de volgende dag was de Lambo iedereen te snel af; BMW, Mercedes en Porsche konden het hele weekend alleen maar volgen...

DTM Oschersleben Jack Aitken zaterdag winnaarWinnaar op zaterdag Jack Aitken (Ferrari 296 GT3)

DTM logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!