Formule 1

Lando Norris' pittige oordeel over Mercedes: “Ze hebben het nooit goed begrepen”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 mei 2024 08:00

Lando Norris had meer verwacht van Mercedes in het tijdperk van de aërodynamische groundeffect in de F1. De Brit was verbijsterd over hun verklaringen dat ze het concept begrepen, maar dat ze het duidelijk ‘nooit' goed hebben begrepen.

Lando Norris McLaren F1

Mercedes won zeven wereldtitels en acht constructeurstitels in acht jaar, maar het perfecte record van Mercedes werd in 2021 tenietgedaan toen Max Verstappen Lewis Hamilton versloeg voor de wereldtitel in het laatste jaar voordat er nieuwe auto's werden geïntroduceerd.

Gezien het succes van Mercedes in de voorgaande seizoenen wist niemand - ook het team uit Brackley niet - dat 2021 het laatste jaar zou zijn dat het om de wereldtitel zou strijden. In het nieuwe aerodynamische tijdperk met grondeffect heeft Mercedes met van alles en nog wat geworsteld, van porpoising en downforce tot correlatieproblemen.

Mercedes won slechts één race in het eerste jaar en dacht dat het het potentieel van zijn F1-auto met zero pod had ontsloten, maar struikelde in 2023. Het team gooide dat concept overboord, paste de auto zo veel mogelijk aan tijdens het seizoen en zette dit jaar een volledig nieuwe W15 op de baan. De resultaten laten nog steeds op zich wachten.

De Silver Arrows moeten nog op het podium eindigen in een Grand Prix. Hun enige feestje werd gevierd tijdens de sprint in China, uren nadat Lewis Hamiltons proclamaties van een 'stap voorwaarts' teniet werden gedaan door zijn exit in Q1 tijdens de kwalificatie.

Mercedes vraagt zich af wat er precies aan de hand is, de W15 presteert op de baan niet zoals de simulatorcijfers aangeven. Zelfs hun rivalen zijn verbijsterd. "Als je ziet hoe dominant Mercedes in het verleden is geweest, had je meer van ze verwacht", vertelde Norris aan Press Association. “Ik wel, zeker gezien het feit dat ze de afgelopen jaren zo vaak hebben gezegd: 'Ah, nu hebben we het', en dat lijkt dus nooit het geval.”

“Ze waren vorig jaar bijna competitiever dan nu. Het laat zien hoe ingewikkeld deze sport kan zijn."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS