SPECIAL - Gefeliciteerd met je 55e verjaardag Michael Schumacher! FOTO'S + VIDEO
Uitgegeven door Peter Vader • 3 januari 2024 12:01
“Op deze speciale dag staan we even stil om de ongelooflijke reis en de ontembare geest van Michael Schumacher te vieren. Zijn passie, veerkracht en ongeëvenaarde vaardigheid op het circuit hebben talloze zielen over de hele wereld geïnspireerd. Hoewel het pad misschien een uitdaging is, blijft de erfenis die hij heeft opgebouwd resoneren met zowel fans als bewonderaars. Ik stuur onze oprechte wensen voor kracht, hoop en momenten van vreugde naar Michael en zijn dierbaren. Gefeliciteerd met je 55e verjaardag, Michael Schumacher. Jouw nalatenschap schijnt helder in de harten van velen”, schreef Annelies Bijwaard-Smolenaers van Max Verstappen F1. Mooi verwoord!
Bron afbeelding: Scuderia Ferrari
De absolute top met Ferrari!
Samen met Jean Todt en Ross Brawn behaalde Michael Schumacher met Ferrari op dat moment nog niet geëvenaarde successen. Volgens Ross Brawn zou Michael Schumacher ook zijn achtste wereldtitel in de Mercedes hebben weten te veroveren, als hij niet eind 2012 had besloten definitief met pensioen te gaan. Het tweede avontuur van Michael Schumacher in de F1 leverde helaas lang niet dezelfde ongelooflijke resultaten op als zijn gouden tijdperk bij Ferrari. Hij besloot eind 2006 zijn helm aan de wilgen te hangen om plaats te maken voor de jonge Felipe Massa.
Terugkeer met ster!
Hij keerde in 2010 weer fulltime terug naar de Formule 1, wat samenviel met de terugkeer van Mercedes in de Formule 1. Ross Brawn werd gekozen voor de rol van teambaas, met wie Michael Schumacher in de eerste helft van de jaren 2000 de grote successen van het steigerende paard had verzameld (en met Jean Todt natuurlijk!). Zou Schumacher zijn achtste titel hebben gewonnen bij Mercedes? “Het lijkt mij steeds duidelijker dat Michael zijn helm misschien te vroeg heeft opgehangen”, zei Brawn in een interview met AUTO BILD en vervolgde. “Hij plantte de zaden voor het succes van Mercedes tussen 2010 en 2012. Fernando Alonso, die destijds ongeveer dezelfde leeftijd had als Michael, bewijst vandaag dat prestaties van wereldklasse zelfs op 40-jarige leeftijd kunnen worden bereikt. Als Michael in 2014 nog actief was geweest, had hij de titel kunnen winnen."
Bron afbeelding: Mercedes-AMG Motorsport
Sleutelfiguur in succes Mercedes
Ondanks dat hij in de drie jaar die hij tussen 2010 en 2012 met de mannen uit Brackley doorbracht, hij geen enkel succes had geboekt, bleek Schumacher wel degelijk één van de sleutelfiguren te zijn van de ongelooflijke dominantie in het hybride tijdperk die Mercedes vanaf 2014 aan de concurrentie zou opleggen. Het stokje van de voormalige Duitse coureur werd overgenomen door Lewis Hamilton, die de riskante beslissing nam om een winnend team als McLaren, dat hem sinds zijn kindertijd had gefinancierd en hem wereldkampioen had laten worden, in de steek te laten. Hamilton ging liever de uitdaging aan met Mercedes. Gewaagd, want Mercedes had tot die jaren nooit had laten zien dat hij voor de titel kon vechten.
Potentieel succes niet verzilverd
Bovendien denkt Brawn dat Schumi zonder het vreselijke ongeval in Meribel vandaag de dag teameigenaar zou zijn geworden: “Ik kan me goed voorstellen dat Michael vandaag een team zou hebben. Bij Mercedes zijn er al gesprekken geweest over de mogelijkheid dat hij ooit aandeelhouder zou kunnen worden. De eerste fase bestond al: in 2013 was hij merkambassadeur.” Een mogelijke carrière als manager bij de Silver Arrows werd echter, zoals we allemaal weten, op 29 december 2013 bruut verstoord omdat het leven van Michael Schumacher onherstelbaar veranderde. Zelfs vandaag de dag is er weinig of niets bekend over zijn huidige leven. Ross Brawn zelf verliet vervolgens het team eind 2013, waarbij Toto Wolff de door de Brit vrijgekomen plaats innam, waarmee het glorieuze tijdperk van de Silver Arrows begon.
In 2010 maakte Michael Schumacher zijn rentree in de F1 met Mercedes
Bizar skiongeluk
“Een ski-ongeluk in Frankrijk veranderde voor altijd het leven van Michael Schumacher, dat van zijn familie en hoogstwaarschijnlijk de hele geschiedenis van de Formule 1”, schreef Vanity Fair. Het glamour magazine vervolgde met: “De coureur die tien jaar geleden met op hoge snelheid de dood talloze malen had getrotseerd, werd overweldigd door een bizarre gebeurtenis dat zijn lot bezegelde. Michael Schumacher is niet meer in het openbaar gezien sinds het bijna fatale skiongeluk dat plaatsvond op 29 december 2013, terwijl hij met zijn zoon Mick aan het skiën was op de hellingen van Meribel. Sindsdien zijn er tien jaar verstreken en het enige medische bulletin over zijn gezondheidstoestand dateert van de dag na de hoofdoperatie die hij na het ongeval onderging. De doctoren legden uit dat de piloot, nadat hij met geweld zijn hoofd op een steen had gestoten, zeer ernstig hersenletsel had opgelopen en dat het voor de hele wereld vrijwel onmiddellijk duidelijk was dat het hoogstwaarschijnlijk om een onomkeerbaar letsel ging.”
Dag en nacht
Vanaf dat moment heeft zijn vrouw Corinna – met goedkeuring van de hele familie – weinig of niets onthuld over de gezondheidstoestand van de Formule 1-kampioen, waarbij ze beloofde de privacy van haar man op alle mogelijke manieren te verdedigen. Ze transformeerde hun kasteelresidentie in Zwitserland tot een permanent ziekenhuis waar het nog steeds een voortdurend komen en gaan is van artsen, die haar man dag en nacht bijstaan en hem ondersteunen met alle beschikbare therapieën.
Hoe gaat het nu?
We weten niet of en hoeveel Michael Schumacher de afgelopen jaren is hersteld, ook omdat de enige woorden over zijn gezondheidstoestand op dit moment die zijn die onlangs zijn uitgesproken door voormalig Ferrari-directeur Jean Todt – een van de weinigen die aan het bed van de wereldkampioen zijn toegelaten – in een interview gegeven aan de Franse sportkrant L'Equipe : «Michael is er, maar hij is niet meer dezelfde als voorheen».
Zolang er leven is, is er hoop
Sinds 2016 financiert Corinna ook de Keep Fighting Foundation, ter ondersteuning van degenen die moedig geloven in de dromen van genezing die vaak onmogelijk zijn. Bovendien was het Michael Schumacher zelf die in 2007 herhaalde hoe belangrijk het is om nooit op te geven ondanks de tegenslagen in het leven: «Ik heb altijd geloofd dat je nooit mag opgeven en dat je altijd moet blijven vechten. Zelfs als je maar een heel kleine mogelijkheid voor je hebt."
De Formule 1-carrière van Michael Schumacher in cijfers:
Jaar Team Races-Zeges-Poles-Podiums-Punten-Eindstand
1992 Benetton 16 1 0 8 53 3e
1993 Benetton 16 1 0 9 52 4e
1994 Benetton 14 8 6 10 92 1e
1995 Benetton 17 9 4 11 102 1e
1996 Ferrari 16 3 4 8 59 3e
1997 Ferrari 17 5 3 8 78 DSQ
1998 Ferrari 16 6 3 11 86 2e
1999 Ferrari 10 2 3 6 44 5e
2000 Ferrari 17 9 9 12 108 1e
2001 Ferrari 17 9 11 14 123 1e
2002 Ferrari 17 11 7 17 144 1e
2003 Ferrari 16 6 5 9 93 1e
2004 Ferrari 18 13 8 15 148 1e
2005 Ferrari 19 1 1 5 62 3e
2006 Ferrari 18 7 4 12 121 2e
2010 Mercedes GP 19 0 0 0 72 9e
2011 Mercedes GP 19 0 0 0 76 8e
2012 Mercedes AMG 18 0 0 1 43 14e
Een oud interview met de Duitse Formule 1-legende dat dateert van oktober 2013, twee maanden voor zijn dramatische skiongeluk en gepubliceerd op RaceXpress op 22 november 2018:
Wat is de meest emotionele wereldtitel, de eerste in 1994, of de eerste met Ferrari in 2000?
“Het meest emotionele kampioenschap was die van 2000. Ferrari had al 21 jaar geen kampioenschap gevierd, ik zelf al vier jaar niet. We werden kampioen na een buitengewone race in Suzuka.”
Je reed meer dan 20 jaar Formule 1. Welke tegenstander respecteerde jij het meest?
“De tegenstander waar ik het meest respect voor had was Mika Häkkinen. We hadden goede gevechten op de baan, maar een goede en stabiele band.”
Hoe zwaar is Formule 1 echt?
“Formule 1 is zwaar. Het is mede door de introductie van stuurbekrachtiging minder zwaar dan vroeger, maar het blijft een van de zwaarste sporten die je kunt doen.”
Had je als kind een Formule 1-idool?
“In de tijd dat ik kartte keek ik op tegen Ayrton Senna en Vincenzo Sospiri. Maar mijn echte idool was Toni Schumacher. Dat was een erg goede voetballer.”
Heb je altijd al geweten dat je records zou breken? Of twijfelde je aan je kwaliteiten?
“Record is een ding. Maar het is belangrijk om niet teveel vertrouwen te hebben. Om sceptisch te blijven en om te blijven zoeken naar verbetering. Om de volgende stap te blijven zoeken, om het gevoel te hebben dat ik niet goed genoeg was. Dat heeft mij gemaakt tot wie ik ben.”
Je hebt altijd gezegd dat succes altijd een teamprestatie is, maar is Formule 1 niet een persoonlijke prestatie?
“Succes is in elke situatie in het leven teamwork. Je doet wat je kunt, maar als team ben je sterker. Formule 1 is absoluut geen one-man-show.”
Je hebt Benetton en Ferrari naar wereldtitels geleid en je hebt meegewerkt aan de opbouw van Mercedes. Zijn er overeenkomsten in deze periodes?
“Als je terugkijkt op de verschillende teams waarvoor ik geracet heb, dan kan ik zeggen dat ik Benetton heb helpen opbouwen en kampioen gemaakt. Hetzelfde geldt voor Ferrari. We hebben dat ook geprobeerd met Mercedes, maar dan in een kortere tijd. Ze hebben allemaal één ding gemeen: Ross Brawn. Denk daar maar eens over na.”
Als onderdeel van jouw zoektocht naar verbetering, keek jij naar alle coureurs of alleen naar de beste rijders?
“Om jezelf te ontwikkelen kijk je naar andere rijders. Niet alleen naar de kopgroep, ook naar de rest van het veld. Iedereen heeft iets speciaals en dat wilde ik weten.”
Je hebt altijd gezegd dat karten de beste basis is voor alle raceklasses. Hoe komt dat?
“Karting is een goede voorbereiding op een toekomst in de motorsport. Het geeft je veel skills wat je in je carrière kunt gebruiken. Ook leer je daar om te vechten.”
Is het mogelijk om alleen op basis van talent de top te bereiken?
“Talent is belangrijk in motorsport. Maar je moet veel skills ontwikkelen. Met karten kun je ontdekken wat je nog meer nodig hebt om een coureur te worden.”
Michael Schumacher beantwoort vragen van journalisten tijdens een interiew
Michael Schumacher onderweg met zijn Ferrari naar zeven F1-wereldkampioenschappen
Michael Schumacher en Ferrari-teambaas Jean Todt
Bron foto: Mercedes-Benz
Bron foto: Mercedes-AMG Motorsport
Bij Mercedes werd Michael Schumacher weer herenigd met Ross Brawn (Bron foto: Mercedes-AMG Petronas F1 Team)
Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!