Formule 1

Ted Kravitz merkt 'iets vreemds' aan Adrian Newey's vervroegde pensionering bij Red Bull

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 mei 2024 10:00

Adrian Newey die zijn contract bij Red Bull vervroegd beëindigt, heeft Ted Kravitz de wenkbrauwen doen fronsen, gezien Newey's redenering dat hij de F1 gewoon moe is.

Adrian Newey Red Bull Racing F1


Newey zal Red Bull na het eerste kwartaal van 2025 verlaten. Dat terwijl hij een contract had tot het einde van 2025. De technisch directeur begint aan zijn 'gardening leave’ terwijl hij zich terugtrekt uit de F1 en zich concentreert op Red Bull's RB17 hypercar.

Newey zei in Miami dat hij Red Bull niet zomaar verlaat, maar dat hij voorlopig een pauze neemt in de F1 om te beslissen of hij wel of niet een andere uitdaging wil binnen de sport.

“Formule 1 is allesverslindend”, zei hij. “Ik ben er al heel lang mee bezig. 2021 was echt een druk jaar vanwege de strijd met Mercedes om het kampioenschap en tegelijkertijd al het onderzoek en de ontwikkeling van de RB18, die de vader van deze generatie auto's is. Er is een moment gekomen dat ik me gewoon een beetje moe voel.”

Kravitz neemt deze uitleg met een korreltje zout en zegt: “Dat hij er een jaar tussenuit gaat of zou kunnen gaan om de wereld rond te zeilen of te gaan kamperen in Europa met zijn vrouw Amanda, dat kan best. Maar het vreemde is dat hij een contract had tot eind 2025. Daarna had hij een niet-concurrentiebeding van een jaar en een clausule over gardening leave tot eind 2026.”

“Dus als hij gewoon met pensioen zou gaan en op vakantie zou gaan en zou gaan rondtrekken en zeilen, dan zou het hem niet hebben uitgemaakt wat er in zijn verlofperiode stond - het maakt voor hem geen verschil. Maar hij wilde dat duidelijk naar beneden onderhandelen - wat hij deed met de hulp van Eddie Jordan, die nu zijn manager is. Hij heeft onderhandeld en ik weet niet hoe Christian Horner en Helmut Marko en wie er ook de leiding heeft over deze dingen bij Red Bull, Adrian Newey in staat hebben gesteld om met succes te onderhandelen over een vervroegde opname van zijn verlofclausule. Maar hij deed het en alle lof voor hem, goed gedaan! EJ heeft nog steeds onderhandelingsvaardigheden.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS