Autosport Internationiaal Singleseaters • Autosport INT Diversen

Autosportdebuut Jarno Opmeer in de Formule 4 begint op jongensboek te lijken

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 mei 2016 08:17

ZANDVOORT – Stellen dat Jarno Opmeer bezig is aan een goed seizoen is een understatement. Zijn debuutjaar in de autosport begint zo langzamerhand op een jongensboek te lijken. In de vijf races van het Formule 4 NEZ-kampioenschap tot dusver stond het zestienjarige racetalent uit ’s-Gravendeel al vijf keer op het podium. Afgelopen weekeinde in Zandvoort was hij goed voor twee overwinningen en een derde plaats. Hij gaat nu fier aan de leiding van het kampioenschap.

Jarno Opmeer zege champagne

“Ik ben echt hartstikke blij”, jubelde Jarno Opmeer tegenover RaceXpress.nl. “Vijf podiums op rij. Dat had ik nooit verwacht natuurlijk. Ik sta 45 punten voor in het kampioenschap op de nummer twee, dus ja, het gaat wel lekker.” Want tijdens de eerste ronde van het kampioenschap in het Russische Sotsji tijdens de Formule 1 Grand Prix had hij de tweede plek behaald tijdens de eerste race, de tweede won hij.

Toch lag een goed debuut in de autosport wel enigszins in de lijn der verwachting. Tijdens de tests voorafgaand aan het seizoen liet Jarno een duidelijke stijgende lijn zien. Hij voelde zich al snel vertrouwd in de auto en dat bleek weldra in knappe rondetijden. Zo legde hij de basis voor een voortvarende seizoenstart.

In Zandvoort werd die in de eerste race vrolijk voortgezet ondanks een mindere start. Daarna reed hij een tijdje op de vierde plaats, maar kort na de eerste safety car (vanwege een crash) pakte hij de nummer drie. Later moest hij de tweede positie helaas prijsgeven en toen de tweede safety car (opnieuw een crash) in de voorlaatste ronde naar binnen ging, had Jarno geen tijd meer om die tweede plaats terug te pakken. “Toch was ik wel tevreden, mijn snelheid was erg goed.”

Dat daar niets van gelogen was, bleek in het vervolg. Want in de tweede race wurmde hij zich in no time naar de koppositie. Dat deed hij overigens op regenbanden op een droge baan. Alle coureurs hadden regenbanden gemonteerd omdat het voor de start nog heel hard regende.

Jarno Opmeer aan de leiding

Maar toen de race op punt van beginnen stond, was de zon doorgebroken en droogde de baan in rap tempo op. Jarno: “De baan was al heel droog in de opwarmronde, dus ik wist dat de banden er tijdens de race aan zouden gaan. Toch heb ik mijn leidende positie kunnen vasthouden.” Wel was dat op het nippertje. Op de finish had de sympathieke Zuid-Hollander een marge van welgeteld één honderdste van een seconde (!) op de nummer twee.

Echt onder de indruk van die ferme competitie was overigens Jarno niet, getuige zijn winst tijdens de derde en laatste race van het weekeinde. Die was wel een lastige trouwens, want tijdens de race begon het te regenen. Dat zorgde voor tal van crashes tot drie keer toe voor een safety car.

Na de tweede safety car kreeg raceleider Richard Verschoor een drive through penalty en was het plots Jarno die aan de leiding ging. “Daarna zijn we achter de derde safety car gefinisht. Het is natuurlijk mooier als je met een honderdste van een seconde voorsprong wint, maar natuurlijk was ik heel blij met weer een overwinning!”

Met een ferme voorsprong in de titelstrijd is het voor Jarno natuurlijk verleidelijk om nu te focussen op het winnen van het kampioenschap. En hoewel hij er beter dan wie ook voorstaat op dit moment, wil hij er aan het begin van het seizoen niet te veel aan denken. Er zijn nog vijf raceweekeindes te gaan met in totaal vijftien races. Er kan dus nog van alles gebeuren. “Ik richt me gewoon op het winnen van zo veel mogelijk races en die zie ik wel hoever ik kom.”

Jarno’s volgende raceweekeinde is van van 3 tot en met 5 juni tijdens de Jumbo Familie Racedagen driven by Max Verstappen. Dat wordt eveneens gehouden op het circuit van Zandvoort.

Jarno Opmeer wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: DTC, De Jong Verpakkingen, Profile Tyre Center, Gejoh Automatics, KNAF Driver Academy en De Jong Eco Cups.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS