Autosport NL • Autosport NL Diversen

Arie Luijendijk geëerd als coryfee en als racewinnaar op Zandvoort

Uitgegeven door Johan Vis • 6 september 2013 09:11

ZANDVOORT - Arie Luijendijk heeft de Historic Grand Prix Zandvoort in stijl afgesloten. Tijdens de laatste race van het evenement pakte de tweevoudig Indy 500-winnaar de zege in het Nederlands Kampioenschap Historische Toerwagens en GT’s. “Vooraf zei ik tegen mezelf: je moet vooral niet spinnen in de Arie Luijendijk Bocht.”

Arie Luyendijk
De Historic Grand Prix Zandvoort stond niet alleen bol van de meest uiteenlopende historische raceauto’s, met in veel gevallen een aansprekende geschiedenis. Veel grote namen uit de autosport namen deel aan races, ze verzorgden een spectaculaire demo of ze kwamen langs om oude bekenden en het publiek te begroeten. Arie Luijendijk behoorde tot de meest prominente racelegendes die in actie kwamen. De winnaar van de Indy 500 in 1990 en 1997 nam met een Bizzarrini 5300 GT deel aan de races van het Nederlands Kampioenschap Historische Toerwagens & GT’s. Daarnaast verzorgde hij een even fraaie als luidruchtige demo’s met een door Tachyon Motorsport beschikbaar gestelde McLaren M8F Can-Am bolide.

Dagvullend programma
Naast zijn optredens achter het racestuur, maakte Luijendijk van de gelegenheid gebruik om bij te praten met oude bekenden. “Het weerzien met mensen uit mijn raceverleden is leuk. Ik liep onder meer Gijs van Lennep, Toine Hezemans, Jan Lammers en Michael Bleekemolen tegen het lijf”, aldus Luijendijk.

Veel racefans maakten van de gelegenheid gebruik om een handtekening te vragen aan de Indy-legende, met hem op de foto te gaan of een gesprekje aan te knopen.

Op zaterdagavond nam Luijendijk met ‘zijn’ Bizzarrini deel aan de parade door het centrum van Zandvoort, iets wat erg werd gewaardeerd door de vele toeschouwers.

Arie Luijendijk Bocht
Arie Luijendijk reed in 1997 voor de laatste keer op Circuit Park Zandvoort. Hij verzorgde destijds op het toenmalige korte interimcircuit een demo met de IndyCar waarmee hij kort daarvoor voor de tweede keer de Indy 500 had gewonnen. “Mijn laatste race hier was in 1983, dat is dus al 30 jaar geleden”, herinnerde hij zich.

De bocht ‘Bos Uit’ werd in 2001 omgedoopt tot Arie Luijendijk Bocht. Pas tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort reed Luijendijk zijn eerste races door zijn eigen bocht. “Daar moet ik dus niet spinnen”, realiseerde hij zich vooraf.

Tweede plaats, eerste plaats
Tijdens de eerste race van het NK HTGT eindigde Luijendijk op de tweede plaats achter winnaar Graham Wilson (Lotus Elan 26R). “Ik zette mijn binnenspiegel recht, op dat moment werd ik door Wilson gepasseerd”, blikte hij op zijn race terug. Dat foutje zette hij in de tweede race meer dan recht.

Luijendijk keek terug op een geslaagd weekend. “De organisatie heeft een goed evenement neergezet. Ik heb dit weekend prachtige auto’s gezien, ik heb veel oude bekenden ontmoet en veel aanspraak gehad van enthousiaste bezoekers. De demo met de McLaren en de races met de best wel ‘tricky’ Bizzarrini waren leuk om te doen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS