Formule 1

Johnny Herbert: "Het zou 'dom' zijn als Max niet in gesprek is met Mercedes"

Uitgegeven door Raoul Pasveer • 1 september 2024 06:20

Met de bekendmaking van Kimi Antonelli als Mercedes-coureur voor 2025, is de stoelendans in de Formule 1 weer een stapje verder. In een gesprek met Poker Apps Ltd (vóór de bekendmaking) zei de Britse F1-legende Johnny Herbert: "Er is dit weekend een persconferentie. Als de deal met Antonelli rond is, dan maakt dat de zaken natuurlijk een beetje ingewikkelder, want dan wordt het heel, heel moeilijk om te zeggen: "Sorry, Kimi, we hebben een contract getekend, maar we denken eraan om Max misschien te contracteren."

Max Verstappen

"Jos Verstappen heeft gezegd dat 2026 iets is waar hij en Max zich op richten. Alles is volledig veranderd. Ze zijn hun hoofdontwerper kwijt, ze hebben het echt moeilijk. Ze zijn nog steeds in de race, maar hun dominantie aan het begin van het seizoen is verdwenen. McLaren en vooral Lando zijn een of twee niveaus gestegen. Dan begin je te denken, waar moet ik zijn voor de toekomst?", aldus Herbert.

"De geruchten gaan dat Mercedes iedereen voor lijkt te zijn met de 2026 regelwijzigingen. Dat is het soort trigger waarvan je zou denken dat Max en zijn team zouden zeggen: "Misschien moeten we springen." Ik denk dat het dom zou zijn als die gesprekken niet plaatsvonden tussen
Max en Mercedes. Als ex-coureur zou ik proberen naar de toekomst te kijken."

"Toto zou dom zijn als hij het gesprek niet zou voortzetten en ik denk dat Max de juiste persoon voor hen zou zijn voor de toekomst. Wie zou niet Max Verstappen willen hebben. Christian Horner en Helmut Marko zeggen dat ze nog niet in paniek hoeven te raken. Maar paniek is iets waar ze volgens mij over na moeten denken, omdat ik denk dat ze zich in een heel, heel andere situatie bevinden. En ze hebben, zoals ik het zie, een ongelukkige coureur", zo legt de Brit uit.

Max Verstappen

"Jos heeft een grote rol gespeeld in de kritiek op de Red Bull-opstelling en Christian in het bijzonder. Kunnen ze hem genoeg beloven voor de komende jaren? Ik weet het niet zo zeker. Ik denk dat er een groot vraagteken is bij wat ze Max kunnen laten zien op het gebied van de richting van het team dat hem in staat zal stellen om door te gaan met proberen die wereldkampioenschappen te winnen. Daarom, en vanwege de manier waarop Jos is, en vanwege de manier waarop Max is, twijfelen ze waarschijnlijk aan de positie waarin ze zich op dit moment bevinden, omdat het heel snel van de klif is gevallen. Heel, heel snel."

"Wat betreft de burgeroorlog? Nu nog niet misschien. Er is nog geen strijd. Nee, maar het is aan het opbouwen. Er is absoluut een gevoel dat het opbouwt van binnen. Denk je dat het kan scheuren? Er is altijd een grote kans dat het gebeurt. Er zal altijd een breekpunt zijn omdat de dingen niet gaan zoals ze willen. Het is duidelijk dat het vertrek van belangrijk personeel Red Bull heeft 'gedestabiliseerd'. Mensen hoeven alleen maar te kijken naar wat er op het circuit gebeurt. Het ligt niet aan alleen wat ik denk, het is verdomd duidelijk (dat vertrekken impact hebben gehad). Christian en Helmut kunnen zeggen dat het niet zo erg is als het lijkt."

"Het lijkt fundamenteel nergens in de buurt te komen van waar ze zichzelf verwachtten te zijn en nergens in de buurt van waar ze aan het begin van het seizoen waren. We hebben het nog maar over iets meer dan de helft en het is voor hen volledig op zijn kop gezet. En ze zijn er niet in geslaagd om, voor zover ik heb gezien, een echte upgrade te doen, terug te veren in welke vorm dan ook. Het kost maar één klein betrouwbaarheidsprobleem of één klein beetje toucheren met iemand en daardoor die punten niet verzamelen en Lando krijgt maximale punten, en de situatie verandert heel snel. Max won aan het begin van het jaar. Hij eindigt als tweede en dat is waarschijnlijk alles wat hij hoeft te doen. Maar het kan zo snel veranderen en Lando gaat de druk alleen maar meer en meer opvoeren naarmate hij dichterbij komt en dichterbij."

Max Verstappen

"Het is aan Max om alleen de resultaten te behalen die hij kan behalen met de auto die hij heeft. Maar zoals ik al zei, het kan heel, heel snel omslaan in één weekend. Hij kwam weg met zijn kleine botsing met Lewis in Hongarije en hij kreeg nog steeds wat punten op het bord. Die agressiviteit moet misschien op een meer logische manier worden getemperd, zodat hij begrijpt: 'Ik kan het risico niet nemen, want vanaf dat punt ga ik verliezen.'"

"Gaan we dus die volwassenheid zien, waarbij hij zich soms afvraagt: 'Is het het risico waard?' We zullen hem nog steeds op de limiet zien. Maar er is een punt waarop je soms moet zeggen: 'Dit wordt heel riskant en heel schadelijk voor mij als ik dat doe.'"

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS