Formule 1

Zak Brown over de ophef rond de flexibele vleugels van McLaren F1: “Hebben aangeboden veranderingen door te voeren, omdat…"

Uitgegeven door Peter Vader • 9 oktober 2024 10:38

Een welbekend feit is dat de Formule 1 een constante technische uitdaging is. Het is superbelangrijk om een technisch goede auto op de baan te brengen, die ook nog een winnaar kan zijn. Behalve veel ontwikkelingswerk verrichten is het zaak om voortdurend de technische reglementen grondig te bestuderen. Het vinden van grijze gebieden in de regelgeving en deze te vertalen naar een voordeel ten opzichte van de concurrentie, is een taak die ingevuld moet worden door de ingenieurs. En soms dient er zelfs een jurist aan te pas te komen, die nou eenmaal expert is op dit gebied. Naast een vermeende Horner-affaire en enige personeelswisselingen speelt dit seizoen een klein schandaal over de flexibele vleugels van McLaren. In de wandelgangen werd er al langere tijd over gespeculeerd, maar het verhaal kreeg zijn hoogtepunt tussen de Grand Prix van Monza en Bakoe. Het leidde ertoe dat de flexibele vleugels in ieder geval werden aangepast voor de Grand Prix van Singapore.

McLaren_dominante_winnaar_Azerbaijan

Volgens McLaren CEO Zak Brown is het veranderen van de betreffende onderdelen van de flexibele vleugels, geen groot verlies voor zijn team. Het geheim van de successen van de McLaren MCL38 ligt namelijk niet in die vleugels. Zak Brown verklaarde erover aan de Times: “Iedereen kijkt naar de auto van de winnaars om te begrijpen wat ze doen. Het is volkomen normaal dat mensen nu naar onze auto kijken en hun eigen conclusies trekken, waarvan er vele verkeerd zijn. We hebben elke test doorstaan. We hebben aangeboden een kleine verandering door te voeren, alleen maar omdat we denken dat het niet veel verschil zal maken. Er is veel ophef rond dit onderwerp. En om aan te tonen dat er geen geheim recept bestaat, zeiden we: 'Nou, we gaan het een beetje aanpassen.' Ze zouden hun werk echter niet goed doen, als ze geen lawaai maakten. Het is een compliment dat mensen naar onze auto kijken en ons op de proef stellen."

Een duidelijke verklaring van Zak Brown over het fenomeen van de flexibele McLaren vleugels, zonder daarbij te verklappen wat dan wèl het geheim van de snelle en dominante McLaren is…

Zak Brown F1 McLarenMcLaren CEO Zak Brown: "Iedereen kijkt naar de auto van de winnaars om te begrijpen wat ze doen. Het is volkomen normaal dat mensen nu naar onze auto kijken en hun eigen conclusies trekken, waarvan er vele verkeerd zijn. We hebben elke test doorstaan!"



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS