Autosport Internationiaal Singleseaters • Eurocup Formule Renault 2.0

Nederlandse MP Motorsport in Le Mans op podium Eurocup Formule Renault

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 september 2015 13:05

Dennis Olsen maakte voor Manor MP Motorsport een welkome terugkeer op het podium tijdens de twee wedstrijden voor de Eurocup Formule Renault 2.0 op het Bugatti-circuit van Le Mans. In de race van zondag reed hij naar een sterke tweede plaats.

Olsen kwam als derde over de streep, gevolgd door zijn teamgenoot Ignazio D’Agosto, in een groepje van vier dat samen het grootste deel van de race vocht om de leiding. Alle vier hadden ze als winnaar uit de strijd kunnen komen. Na de race kreeg Simon Gachet echter een straf, waardoor Olsen werd gepromoveerd naar de tweede plaats.

De tweede race van het weekend begon voor Olsen vanaf de zesde plaats, maar met een sensationele start katapulteerde de Noor zich de top-drie in, nog vóór D’Agosto, die zich als derde had gekwalificeerd. De Italiaan pakte daarna zijn derde plaats terug, maar na een korte safetycarperiode wist Olsen D’Agosto in de vierde ronde opnieuw te passeren. In die volgorde reden ze naar de finish.

Halverwege de race werd het leidende groepje van vier door nauwelijks meer dan een seconde gescheiden. Na 10 ronden zat Olsen dichter dan ooit op Gachet. De Manor MP-coureur zette de Fransman vol onder druk, maar kon geen weg langs hem vinden. Op de finish zat Olsen vol op de versnellingsbak van Gachet, met maar een tiende verschil tussen de twee.

D’Agosto wist zijn achtervolgers intussen al vroeg af te schudden, zodat hij zich vol kon richten op de aanval. De hele race volgde hij in de rubbersporen van Olsen en kwam uiteindelijk slechts een halve seconde tekort voor het podium.

De eerste race van het weekend leverde geen podium voor het duo op. Olsen en D’Agosto finishten als zevende en achtste, gescheiden door slechts 0,1 seconden. D’Agosto’s resultaat kwam tot stand na een fraaie inhaalrace vanaf de 14e plaats op de grid.

“Het is fantastisch dat we weer terug zijn op het podium in de Eurocup”, aldus Sarah Shaw van Manor MP. “Dennis en Ignazio hebben dit weekend sterke races laten zien. Hopelijk zetten ze die lijn voort in de laatste wedstrijden op Jerez.”

Teamgenoten van Olsen en D’Agosto waren dit weekend Christopher Anthony en Bruno Baptista. Anthony promoveerde naar de Eurocup na diverse NEC-deelnames voor Manor MP. Baptista maakte tijdens het vorige Eurocup-weekend zijn debuut voor het team.

De Braziliaan startte zaterdag vanaf de 17e positie en klom na een fantastische eerste ronde naar de 14e plaats. Hij racete prima mee in het middenveld totdat na een touché met Darius Oskoui zijn wedstrijd voortijdig ten einde kwam. Het ongeluk bracht de rode vlag uit. De schade aan de auto was bovendien zodanig dat Baptista niet aan de tweede race kon beginnen.

Anthony eindigde het weekend met twee top-20-resultaten. In de eerste wedstrijd werd de jonge Australiër 19e, na als 21e te zijn gestart. In de tweede race reed hij eenvoudig in de top-20 totdat hij in de 10e ronde van de baan raakte. Toch wist hij nog als 20e te finishen.

“Dit is een van de zwaarste monopostokampioenschappen ter wereld, dus Bruno en Christopher hebben veel te leren”, aldus Shaw. “Ze hebben het allebei goed gedaan dit weekend en boekten ieder vooruitgang. Dat is alles dat je op dit niveau van onervaren coureurs kunt vragen.”

Het circuit van Jerez in Spanje ontvangt op 17-18 oktober de Eurocup Formule Renault 2.0 voor de twee finalewedstrijden.