Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 2

Gasly wint eindelijk GP2 race en pakt leiding in kampioenschap, podium voor MP Motorsport + UITSLAG

Uitgegeven door Edwin Schimmel • 9 juli 2016 15:28

SILVERSTONE - Red Bull-junior en Prema G2-coureur Piere Gasly heeft zijn eerste GP2 overwinning behaald. De jonge Fransman startte de GP2 hoofdrace op het circuit van Silverstone vanaf P2, reed zeer consistent en ging tijdens de pitstops voorbij aan de tot dan toe leidende Norman Nato om zijn eerste overwinning in de series te behalen. Zijn Italiaanse teamgenoot Antonio Giovinazzi klom in de laatste ronde nog op naar P2 terwijl MP Motorsport-coureur Oliver Rowland voor thuispubliek het laatste podiumplaatsje mocht beklimmen. De jarige Daniel de Jong eindigde de race helaas ver buiten de punten op de negentiende plaats.

Bij de start van de 29 ronden tellende hoofdrace was pole-man Norman Nato als beste weg. De Racing Engineering coureur sloeg gelijk een klein gat gevolgd door Gasly, Latifi en King.

Hoewel de meeste rijders er voor hadden gekozen te starten op de harde Pirelli banden had het team van Prema ervoor gekozen op zacht rubber van start te gaan. Hierdoor dook Gasly in ronde acht al naar binnen voor verse banden terwijl de leidende Norman Nato pas in ronde 22 zijn Racing Engineering team in de pits opzocht.

Nadat iedereen zijn pitstop had gemaakt leidde de foutloos rijdende Gasly het veld, gevolgd door Rowland, Ghiotto die vanaf P21 sterk was opgeklommen naar P4 en Matsushita. In de slotfase van de race vonden er echter nog enkele positieveranderingen plaats, onder andere door de ster rijdende Mitch Evans. De Nieuw Zeelander stuurde eerst voorbij aan poleman Nato voor P6, maar hiermee was het nog niet gedaan. In ronde 28 verschalkte de Campos-coureur eveneens de ART bolide van de Japanner Matsushita om in de een na laatste ronde ook nog Ghiotto te beroven van P4.

Daarvoor knokte Giovinazzi en Rowland nog heftig om P2 en hoewel het er lang op leek dat Rowland zijn positie wist te verdedigen wist de Italiaan er met nog slechts een halve ronde te gaan toch voorbij te gaan. Vooraan finishte een geëmotioneerde Gasly echter dominant de race waarmee hij sinds lange tijd weer een single seater op zijn naam mag schrijven. Tevens brachten de 25 punten hem bovenaan het klassement die de jonge Fransman nu leidt met 72 punten, gevolgd door Giovinazzi met 70 en Evans met eveneens 70 punten.