Autosport Internationaal Toerwagens • NASCAR

Alon Day en Stienes Longin doen goede zaken in NASCAR kwalificatie, tegenvaller voor Team Raceway Venray

Uitgegeven door Dirk Kempen • 8 oktober 2016 10:01

Onder de Vlaamse zon begon de NASCAR Whelen Euro Series aan haar finale op Circuit Zolder. Met 192 punten te verdelen lag het kampioenschap in de Elite 1 klasse volledig open. Anthony Kumpen staat er het beste voor. Andere kandidaten voor de titel zijn Frederic Gabillon en Alon Day. Day verzekerde zich van de pole position in Elite 1,

Tijdens de eerste kwalificatiesessie voor Elite 1 kwamen er drie Nederlanders in actie. Barry Maessen werd bij Team Raceway Venray vergezeld door Maik Barten. Kersverse WeatherTech Sportscar Championship kampioen in de PC klasse Renger van der Zande had op het laatste moment een deal gesloten om te rijden voor Alex Caffi Motorsport. Van der Zande was het snelste van de drie Nederlanders. Met een vijfde plaats kwalificeerde hij zich voor de superpole sessie voor de top twaalf. Barten en Maessen eindigde als veertiende en achttiende. In de superpole sessie was Alon Day, die vorig jaar beide races in Zolder won, erg snel. Het verschil met zijn concurrent voor de titel, Anthony Kumpen, was slechts 14 duizendsten van een seconde. Frederic Gabillon kwalificeerde zich als derde.

Renger van de Zande kon de superpole sessie niet starten door een kapotte ophanging. Team Raceway Venray was teleurgesteld met de kwalificatie. "De nieuwe banden brachten niet het gewenste resultaat," gaf Barten aan. "Het duurt lang voordat nieuwe banden op temperatuur zijn, en de kwalificatie sessie is maar kort." Teamgenoot Maessen had hetzelfde probleem. "Grip was moeilijk te vinden, en tegen het einde van de sessie kwam er olie bij de remmen."

In Elite 2 is het kampioenschap minder spannend. Stienes Longin hoeft slechts te starten om de klasse definitief te winnen. De 25-jarige Longin liet tijdens de kwalificatie duidelijk merken waarom hij kampioen wordt. In de eerste sessie reed Longin de snelste tijd, meer dan een seconde sneller dan de nummer twee, Salvador Tineo Arroyo. Team Raceway Venray rijder Guillaume Deflandre kwalificeerde zich voor de superpole. Tijdens de sessie reed de ervaren NASCAR rijder de achtste tijd. Zijn teamgenoot Marko Stipp kwalificeerde zich als vijftiende.

Om 13:40 rijden de Elite 1 coureurs hun eerste race. Om 16:45 komen de Elite 2 rijders aan de start voor hun eerste race. In beide races kunnen de kampioenschappen beslist worden. Longin hoeft slechts te starten, Kumpen moet winnen.