Autosport NL • Autosport NL Diversen

Overwinning Henk Thuis en Cor Euser voor winnaars Divisie 2 De Borst/Van Riet in zware Zandvoort 500

Uitgegeven door Johan Vis • 21 november 2016 11:48

ZANDVOORT - Henk Thuis en Cor Euser hebben op Circuit Park Zandvoort de Zandvoort 500 op hun naam geschreven. Met de Pumax RT was het tweetal tijdens de openingswedstrijd van het Winter Endurance Kampioenschap 2016-2017 een klasse apart. Dennis de Borst en Pim van Riet eindigden met hun SEAT Leon TCR op een tweede plaats en stelden daarmee de overwinning veilig in de Divisie II. De Zandvoort 500 werd onder uiterst wisselende en daarmee voor de coureurs moeilijke weersomstandigheden verreden.

WEK Zandvoort 500 2016

Met de Zandvoort 500 ging op Circuit Park Zandvoort het drie races tellende Winter Endurance Kampioenschap 2016 -2017 van start. De wedstrijd begon op een langzaam opdrogende baan, waarna de rijders zelfs op slicks konden overschakelen. Met nog een uur te rijden deed het Winter Endurance Kampioenschap zijn naam alle eer aan en begon het te hagelen en te regenen waardoor de wedstrijd toch weer op een drijfnatte baan eindigde.

In een spannende kwalificatie toonden Henk Thuis/Cor Euser hun snelheid door met de Pumax RT de pole-position voor zich op te eisen. Bij de start van de race nam Euser direct de leiding en bouwde op de natte baan een ruime voorsprong op. Na de eerste pitstops leken Thijs Heezen en Jos Menten (Porsche 997 GT3 Cup) het de leiders nog moeilijk te gaan maken. Naar mate de race vorderde, wisten Thuis en Euser uit de problemen te blijven en een gat te slaan, waardoor de overwinning van de Pumax RT niet meer in gevaar kwam. Met een derde positie algemeen legden Heezen/Menten beslag op de tweede plaats in de Divisie I, terwijl na een constant gereden race de equipe Jan van Es/Gideon Wijnschenk (Porsche 997 GT3) in de hoogste klasse het podium completeerde.

WEK Zandvoort 500 2015

Dat zeker onder natte omstandigheden de auto’s in de Divisie II nauwelijks hoeven onder te doen voor hun zwaarder gemotoriseerde collega’s uit de Divisie I, bewezen onder andere Dennis de Borst en Pim van Riet. Met de SEAT Leon TRC wist het duo als tweede algemeen de finish te passeren en daarmee beslag te leggen op de overwinning in de Divisie II. Minstens zo indrukwekkend was de prestatie van Henry Zumbrink en Max Koebolt, die na een mindere kwalificatie wisten op te rukken naar de vierde plaats algemeen en daarmee de tweede positie in de Divisie II voor zich opeisten. Het podium in de Divisie II werd gecompleteerd door Martin van de Berge en Peter Altevogt, die in de beginfase met hun SEAT Leon TCR enige tijd aan de leiding reden, maar uiteindelijk toch terrein moesten prijsgeven.

Melvin de Groot en Sebastiaan Bleekemolen deden in de Divisie III goede zaken door met hun Renault Clio IV voortdurend de klasse aan te voeren en de overwinning voor zich op te eisen. De equipe Maurice Bol/Dick van Voskuilen/Kevin Veltman stelde met hun BMW 120d de tweede positie veilig, terwijl Simon Reicher en Dillon Koster hun Renault Clio IV naar de derde plaats in hun klasse stuurden.

De Divisie IV kende aan kop diverse wisselingen, maar na vier uur racen waren het Bart en Robert Westerman die hun BMW E30 325 als winnaar onder de vlag doorreden, op een ronde gevolgd door de equipe Carl Dekker/Karel Neleman, uitkomend met een identiek type BMW. Op de laatste podiumpositie ook al een auto van het Duitse merk, al ging het hier om het type 318i dat in handen van Einar Thorsen en Johan Jansen de derde plaats voor zich opeiste.

Het Winter Endurance Kampioenschap 2016 – 2017 wordt vervolgd met de Nieuwjaarsrace. Deze wedstrijd staat voor zaterdag 7 januari 2017 op de kalender van Circuit Park Zandvoort.