Autosport NL • Autosport NL Diversen

Spanning bij Paasraces in Supercar Challenge, STWC, Dutch Truck Racing op Circuit Zandvoort

Uitgegeven door Johan Vis • 18 april 2017 15:46

Bij de traditionele Paasraces op Circuit Zandvoort werden dit weekend de eerste wedstrijden verreden in verschillende kampioenschappen. Het publiek werd daarbij niet alleen getrakteerd op spannende autoraces, maar ook drie spectaculaire truckraces. Een van de smaakmakers van de Paasraces was de Supercar Challenge powered by Hankook. De raceserie was actief met een rijkelijk gevuld startveld van meer dan dertig auto’s.

Circuit Zandvoort Paasraces 2017

De race op zaterdag werd een interessante wedstrijd die uiteindelijk werd gewonnen door Pieter van Soelen en Mark van der Aa in een BMW M4 Silhouette. Op de tweede plaats finishten Ward Sluys en Bas Schouten, eveneens met BMW M4 Silhouette. Solist Roger Grouwels werd met zijn Porsche 991 GT3 Cup als derde afgevlagd. Kosta Kanaroglou (Ginetta G50) pakte de winst in de Supersport-klasse, terwijl Chris Voet en Bart van den Broeck (Peugeot RCZ Cup) als winnaars in de Sport-klasse werden gehuldigd.

Zandvoort Paasraces

Waar de wedstrijd op zaterdag onder droge omstandigheden verreden werd, zorgde tijdens de zondagrace een felle regenbui halverwege de wedstrijd voor veel spektakel. Meerdere deelnemers reden op slicks en verslikten zich in de listige omstandigheden. Veel rijders maakten een extra pitstop om naar regenbanden te schakelen, waaronder Roger Grouwels, die daarmee ook de zege wist te pakken. Dennis Houweling en Robin Monster hielden zich met Supersport SEAT Leon Cup Races goed staande en pakten niet alleen de Supersport-zege, maar ook de tweede positie algemeen. Marcel van Berlo maakte met zijn Porsche 991 GT3 Cup het podium compleet. De zege in de Sport-divisie werd gepakt door BMW Zilhouette-rijders Harold Wisselink en Henk Tappel.

Sportief geduw en stevige inhaalacties. Dat waren de ingrediënten van de drie wedstrijden van het Dutch Truck Racing Championship. Daarbij maakten de elf 1000pk krachtige racetrucks er een fantastische strijd van op het GP-circuit, speciaal voor de trucks, met chicane. De openingsrace op zaterdag werd gewonnen Heinz Werner Lenz met zijn Mercedes racetruck. EK-racer Erwin Kleinnagelvoort finishte als tweede, gevolgd door Cees Zandbergen in de bekende Rainbow Warrior Scania T124.

Dutch Truck Racing Championship

Ook de tweede manche werd een prooi voor Lenz, waar Zandbergen en Kleinnagelvoort ditmaal van podiumplaats wisselden. De meeste ogen waren echter gericht op de derde race, waar de trucks traditiegetrouw het felst ten strijde gingen, tot genoegen van het publiek. In de beginfase ging Zandbergen goed aan de leiding, maar telkens wist Lenz iets in te lopen op de blauwe Scania. Plots was daar de gewaagde aanval van Lenz bij de beroemde Tarzanbocht. Een aanval die slaagde waardoor hij de leiding kon overnemen. In de pogingen om een voorsprong op te bouwen kwam Lenz een aantal maal buiten de baan, waarvoor hij een tijdstraf kreeg. Zandbergen zocht ook teveel de grens op en kreeg eveneens een tijdstraf. Na het vallen van de vlag was het dan ook Scania racer Frans Smit die als winnaar werd gehuldigd. Lenz werd nog als tweede geklasseerd, voor Zandbergen.

Met een startveld van 14 auto’s mag de organisatie van de Super ToerWagen Cup (STWC) tevreden terugkijken op het allereerste raceweekend ooit van de serie. Hoewel voor veel STWC-deelnemers de Paasraces te vroeg kwamen en er dus een interessante groei voor de Pinksterraces wordt verwacht, werd er alsnog volop gestreden om de zeges in de tweede wedstrijden die op het Paasmenu stonden. Koen de Wit pakte de winst in de eerste wedstrijd, waarbij hij op het podium werd geflankeerd door Jan Visser en Johan Hoogewerff. In de tweede race pakte Visser de zege. Ditmaal moest De Wit genoegen nemen met de tweede plaats. De derde podiumplaats werd bezet door Gert Jan Konijnenberg en Bas Plugge.

Met de drie wedstrijden van de Porsche Club Racing serie kon het publiek ook genieten van uitdagende Porsche races met spannende inhaalacties. Edwin van Wijngaarden finishte in de zaterdagrace op de hoogste trede van het podium. In de tweede wedstrijd was het Gideon Wijnschenk die met de winnaarsbokaal het podium mocht verlaten. Ook Ruud Stevens werd als winnaar gehuldigd. Hij won de derde manche van het weekend.

Uitslagen Paasraces, Circuit Zandvoort

Supercar Challenge (GT Division)

Race 1: 1.van der Aa – van Soelen, BMW 4 Silhouette, 31 ronden in 1:02:27.161 (128.27 km/u). 2. Suys - Schouten, BMW 4 Silhouette, op 14.607. 3. Roger Grouwels, Porsche 991 Cup, op 48.494.

Race 2: 1. Roger Grouwels, Porsche 991 Cup, 28 ronden in 1:03:22.858 (114.16 km/h). 2. Marcel van Berlo, Porsche 991 GT3 Cup, op 1.13.400. 3. Bob Herber, BMW F80 M3, op 1:20.651.

Supercar Challenge (Supersport Division)

Race 1: 1. Kosta Kanaroglou, Ginetta G50, 31 ronden in 1:04:03.352 (125.06 km/h). 2. van den Berg – van den Berg, BMW, +1 ronde. 3. van de Maat – Schreurs, BMW E46 GTR, op 2.985.

Race 2: 1. Houweling – Monster, Seat Sport Leon Cup Racer, 28 ronden in 1:04:36.126 (112.00 km/h). 2. de Borst - de Kleijn, Seat Sport Leon Cup Racer, op 0.967. 3. van den Munckhof – Zumbrink, BMW Z4 Coupe GTR, op 4.416.

Supercar Challenge (Sport Division)

Race 1: 1. Voet – van den Broeck, Peugeot RCZ Cup, 30 ronden in 1:04:16.049 (120.63 km/u) 2. Melvin de Groot, Renault Clio IV, op 2.751. 3. van der Voort – van der Sloot, Alfa 147, +1 ronde.

Race 2: 1. Wisselink – Tappel, BMW Zilhouette 2.0, 26 ronden in 1:03:45.399 (105.38 km/h). 2. Voet – van den Broeck, Peugeot RCZ Cup, op 22.137. 3. Kool – de Gier, Peugeot RCZ, op 27.270.

Dutch Truck Racing

Race 1: 1. Heinz Werner Lenz, Mercedes, 9 ronden in 21:27.432 (109.39 km/h). 2. Erwin Kleinagelvoort, Scania, op 7.251. 3. Cees Zandbergen, Scania, op 8.514.

Race 2: 1. Heinz Werner Lenz, Mercedes, 7 ronden 21:38.794 (83,56 km/h). 2. Cees Zandbergen, Scania, op 5.157. 3. Erwin Kleinagelvoort, Scania, op 6.637.

Race 3: 1. Frans Smit, Scania, 7 ronden in 17:13.491 (105.01 km/h). 2. Heinz Werner Lenz, Mercedes, op 1.721. 3. Cees Zandbergen, Scania, op 3.376.

STWC.eu

Race 1: 1. Koen de Wit, BMW E4 6M3, 25 ronden in 52:09.680 (123.85 km/h). 2. Jan Visser, BMW, op 1:13.537. 3. Johan Hoogewerff, Volvo 850, op 1:13.537.

Race 2: 1. Jan Visser, BMW, 26 ronden in 50:12.356 (133.82 km/h). 2. Koen de Wit, BMW E4 6M3, op 15.184. 3. Konijnendijk – Plugge, BMW E36 GTR, +1 ronde.

ADPCR Porsche Club Racing

Race 1: 1. Edwin van Wijngaarden, 14 ronden in 26:08.305 (138,41 km/h) 2. Richard Buitendijk, op 14.513. 3. Gideon Wijnschenk, op 47.398.

Race 2: 1. Gideon Wijnschenk, 14 ronden in 26.53.076 (134.57 km/h). Edwin van Wijngaarden, op 7.948. 3. Ruud Stevens, op 49.719.

Race 3: 1. Ruud Stevens, 12 ronden in 25.28.231 (121.75 km/h). 2. Erik den Dekker, op 2.328. 3. Jan van Es, op 24.790.