Karting • GK4 Kartseries

Max Sadurksi ook snel in 60cc en gelijk rookie-podium: "Allebei even leuk, als ik maar kan racen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 augustus 2018 01:46

GENK - Nog nooit had hij in een 60cc-kart gereden, meteen liet hij zien wat voor een talent Max Sadurski is. De zevenjarige rijder uit Kudelstaart werd tijdens de derde ronde van het GK4-kampioenschap in Genk derde bij de rookies in de Mini Parilla-klasse. Een knappe prestatie van de piepjonge rijder die inmiddels bezig is aan een succesvol debuutseizoen als racer.

Max Sadurksi

“Ik ben heel blij”, sprak een tevreden Max na afloop van de races op de fameuze Belgische piste. “Ik had er geen verwachting van omdat ik nog nooit in zo’n kart had gereden.” Zijn deelname aan het GK4-kampioenschap had alles te maken met zijn rijden tijdens de vijfde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max in Spa. “Als ik daar goed reed, dan mocht ik een keer in de 60cc rijden.”

De piepjonge Noord-Hollander werd in Spa derde in de Microklasse en verscheen afgelopen weekeinde zodoende op de baan in Genk. En dat was een leuke ervaring, wist Max. “Het gaat iets sneller dan rijden in een Micromax, maar het voelt wel ongeveer hetzelfde.” Echt wennen, dat hoefde hij dan ook niet. Bovendien had hij in Strijen eerder al een keer in een 60cc-kart gereden. “Ik vind allebei even leuk, als ik maar kan racen.”

Pas op zaterdag gearriveerd in Genk, reed hij slechts drie trainingen voordat hij begon aan de kwalificatie. Toch slaagde hij erin om in de races zevende, zevende en achtste te worden. Daarmee was hij de derde rookie en bewees Max dus meteen dat hij zich goed en snel kon aanpassen aan de nieuwe kart. “Ik vond het heel leuk om te doen.”

Teambaas Mike de Bruijn van MdB Motorsport was zeer te spreken over de prestatie van zijn jonge pupil. “Ik vind het echt super dat hij het zo goed gedaan heeft. Hij kwam ongetraind in de wedstrijd. Ik had echt niet beter durven denken. Wat hij hier heeft gedaan, is echt heel knap. Max is pas zeven jaar oud terwijl veel van zijn tegenstanders vandaag tien, elf, twaalf jaar oud zijn.”

Voor De Bruijn was de missie dan ook geslaagd. Max’ deelname aan het GK4-kampioenschap diende vooral om nog beter te kunnen racen in de Micromax-klasse. “De motor van een 60cc valt eerder dood. Je moet daardoor veel meer ‘rol’ in de kart houden.”

Voor Max wordt het volgende raceweekeinde ‘ouderwets’ het Nederlands kampioenschap Rotax Max. Die wordt op 17 en 18 augustus in Berghem gehouden. “Daar ga ik proberen weer op het podium te komen”, zei Max. “Vorige keer in Spa was ik derde, deze keer ga ik proberen tweede te worden!”

Max Sadurski bedankt MdB Motorsport, Mike de Bruijn, Biemond & Van Kuijk Mercedes, Nick de Bruijn, IAME Nederland voor de motoren en Vincent de Fuijk.