Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Black Falcon wint VLN 6-uursrace op de Nordschleife, Stef Dusseldorp derde

Uitgegeven door Miguel Bosch • 22 augustus 2018 20:00

Black Falcon heeft de VLN 6-uursrace op de Nürburgring-Nordschleife gewonnen. Het Mercedes-AMG GT3-team met coureurs Adam Christodoulou, Hubert Haupt, Manuel Metzger en Gabriele Piana pakte in de ROWE 6 Stunden ADAC Ruhr-Pokal-Rennen haar eerste VLN-overwinning van 2018. Stef Dusseldorp werd met de Falken Motorsports BMW M6 GT3 derde.

De dag begon al perfect voor Black Falcon: In de training reed Christodoulou zijn snelste ronde ooit op de Nürburgring. De 7:55.723 die hij neerzette leverde pole-position op.

Onder een stralende zon begon de Brit vanaf de eerste plaats aan de langste VLN-race van het jaar. Al in de eerste ronde had Christodoulou een voorsprong van 4 seconden opgebouwd. Het was illustrerend voor het verdere verloop van de race, waarin niemand het Black Falcon écht moeilijk kon maken. De coureurs van de ‘green machine’ moesten wel lange tijd de Rowe Racing BMW M6 GT3 vlak achter zich dulden, maar tot een serieuze aanval van Spa 24 Uur-winnaars Tom Blomqvist en Philipp Eng kwam het niet.

De overwinning werd min of meer al halverwege de wedstrijd zeker gesteld toen Blomqvist aan het einde van zijn out-lap met een lekke band terugkeerde in de pits. De verloren tijd kon Rowe Racing niet meer goedmaken: een splash-and-dash kort voor het einde was nodig om de tweede plaats binnen te halen.

Na ruim zes uur racen werd Manuel Metzger door zijn team juichend binnengehaald. Met de overwinning keert Black Falcon terug op de bovenste trede van het podium—een plek die het van 2013 tot 2015 ieder jaar bezette tijdens het hoogtepunt van het VLN-seizoen.

Stef Dusseldorp en Falken Motorsports BMW M6 GT3-teamgenoot Alexandre Imperatori eindigden als derde. Het duo duelleerde lange tijd met hun Falken Porsche-teamgenoten Dirk Werner en Sven Müller om de laatste podiumplaats. Een latere en daarmee kortere pitstop aan het einde van de wedstrijd bracht de turquoise bolide van Dusseldorp en Imperatori voor de Porsche.

Marco van Ramshorst, samen met Peter Bonk en Tim Neuser uitkomend in de PB Per4mance Porsche Cayman S 718, werd 91ste algemeen en winnaar in de SP4T-klasse die slechts twee deelnemers kende.

Porsche Supercup-kampioen van weleer Patrick Huisman keerde terug naar de Nordschleife en maakte van de gelegenheid gebruik om in de nieuwe Porsche 718 Cayman van NEXEN TIRE Motorsport Team in te stappen. Zijn race eindigde als allerlaatste op 17 ronden achterstand van de racewinnaar.