Formule 1

'Openhartig' oordeel over Lewis Hamilton na frustratie over Mercedes-strategie

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 augustus 2024 12:50

David Coulthard staat niet achter de frustratie over de strategie van Lewis Hamilton in Spa en maakt een vergelijking met het drama rond de teamorders van McLaren Hongarije.

Lewis Hamilton Mercedes Grand Prix F1


Hamilton was gefrustreerd na de Grand Prix van België, nadat hij op koers leek te hebben gelegen om als eerste te finishen. Alleen teamgenoot George Russell van Mercedes vroeg om de one-stop en voerde die met succes uit. Hij won in eerste instantie de race en dus niet Hamilton, totdat Russell gediskwalificeerd werd wegens een te lichte auto.

In een toespraak op de Formula For Success podcast stelde Coulthard dat Hamilton zich niet benadeeld moest voelen omdat zijn teamgenoot een snellere manier naar de finish had gevonden, omdat 'dat de manier is waarop het hoort', in plaats van dat de leidende coureur op het circuit de voorkeur krijgt.

Hij vergeleek de situatie met wat er gebeurde in Hongarije, waar McLaren-raceleider Oscar Piastri werd geklopt door een undercut van zijn teamgenoot Lando Norris, voordat het team Norris beval om P1 terug te geven aan Piastri.

"Niet alles was goed met Lewis na de race", zei David Coulthard. "Voordat we erachter kwamen dat George te weinig gewicht had, kon je zien dat Lewis niet echt blij was dat hij strategisch was voorbijgestreefd door zijn teamgenoot. Ik snap dat niet helemaal. Ik weet niet of er een soort overeenkomst tussen hen was dat ze voor het grotere goed van het team zouden werken, maar Lewis keek helemaal niet blij toen hij direct na de Grand Prix werd geïnterviewd."

"Hij zei bijna: 'Nou, ik zal dit achter gesloten deuren met het team bespreken en proberen te begrijpen hoe mijn teamgenoot me voorbijgestreefd heeft.’ Om eerlijk te zijn, zo hoort het ook. Als een teamgenoot en een engineer van de auto van de tegenpartij een betere manier kunnen vinden om het einde van de Grand Prix te halen, dan moeten ze niet achter jou aanzitten alleen omdat jij de eerste coureur bent. Dat zagen we in Boedapest, waar die teleurstellende switcheroo plaatsvond."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS