Formule 1

Alarmbellen voor Lewis Hamilton: "Mercedes 'nergens' dicht bij podiumplaatsen en mijlenver verwijderd van Ferrari"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 maart 2023 21:14

MANAMA - Lewis Hamilton streeft ernaar een 'positief licht' te laten schijnen bij Mercedes, omdat de W14 niet de 'juiste auto' is en ver verwijderd is van podiumplaatsen.

Lewis Hamilton Mercedes Grand Prix F1


Hamiltons teamgenoot George Russell had er alle vertrouwen in dat Mercedes de strijd met Ferrari zou aangaan tijdens de Grand Prix van Bahrein. Het team heeft bewezen dat het racetempo veel hoger ligt dan de kwalificatieprestaties van vorig seizoen.

Toch had Mercedes moeite om de Scuderia te bedreigen op de racedag, laat staan Red Bull Racing en Max Verstappen. Hamilton kwam als vijfde over de streep met bijna drie seconden achterstand op Carlos Sainz in de Ferrari. Sainz viel in de slotfase van de race terug en werd gepasseerd door Fernando Alonso van Aston Martin, niet lang na een Virtual Safety Car-periode, veroorzaakt door de uitval van Charles Leclerc in de andere Ferrari.

Hamilton zei echter dat hij niet achter Sainz kon blijven en gaf toe dat Mercedes duidelijk het 'vierde snelste team' is achter Red Bull, Ferrari en Aston Martin. "De Ferrari's waren vandaag gewoon sneller dan wij, wij waren het vierde snelste team", vertelde hij PlanetF1.com in Bahrein. "Het zat een seconde dicht bij elkaar met Sainz en toen kon ik hem gewoon niet bijhouden, hij bleef maar wegrijden, dus deed ik mijn best."

Toch werd Hamilton gevraagd of hij uiteindelijk dichter bij het podium stond dan hij had verwacht, omdat Alonso slechts twaalf seconden voor hem over de streep kwam als P3. Dat werd beantwoord met een volmondig 'nee'.

Hamilton merkte op dat Leclerc op P3 reed toen een probleem met de power unit hem tot opgeven dwong, en gaf toe dat Mercedes 'mijlenver verwijderd' was van het niveau dat nodig is om een top drie-resultaat te behalen. "Er was een Ferrari die Alonso voor zou zijn gebleven, dus we zouden zesde zijn geworden, een podiumplaats was ver weg."

Wat betreft die trend dat Mercedes in de race sterker is dan in de kwalificatie, merkte Hamilton zorgwekkend genoeg geen ommekeer daarvan, en zei dat de W14 in dat opzicht 'hetzelfde aanvoelde' als de W13.

Maar volgens de zevenvoudig wereldkampioen heeft de W14 een groot gebrek aan downforce, en terwijl het team daarnaar zoekt om de situatie te verbeteren, zegt Hamilton dat hij zal proberen het 'positieve licht' te zijn dat Mercedes vooruit stuwt. "Het voelde over het algemeen hetzelfde als vorig jaar", zei Hamilton toen hem werd gezegd dat het racetempo nu niet beter lijkt dan de prestaties over één ronde. "Toen we de strategie in de ochtend deden, zei ik tegen de jongens dat het niet zo ver zou gaan als ze zeiden, en dat deed het ook niet."

"Dus we hebben nog veel werk te doen. We moeten gewoon downforce toevoegen aan de auto, we missen veel downforce. Dat is waar tijdwinst vandaan zal komen zodra we de achterkant en de voorkant meer belasten."

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS