Dakar

André Thewessen na zware vierde etappe: “Je kunt de focus geen moment verliezen"

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 6 januari 2022 02:03

De concentratie mocht woensdag in de vierde etappe van de Dakar Rally geen moment verslappen bij André Thewessen, die de gevaren voor zich zag opdoemen. Samen met navigator Stijn Bastings vond de Limburger een goed tempo: “We mogen niet klagen, we hebben leuk gereden.”

Dakar 2022


De langste etappe van de Dakar Rally bracht best wel wat verrassingen met zich mee, maar Thewessen hield de SSV gedurende de 465 kilometer in het rechte spoor. “Er zaten soms op de vlakke stukken best wel gevaarlijke afstappen in", vertelde Thewessen in het bivak van Riyadh. "In de eerste paar kilometer zagen we al drie auto’s op de kant liggen, verderop stond de Audi van [Dakar-legende] Stéphane Peterhansel ook nog. Daar kwamen we ook langs, maar ik voel me gewoon comfortabel op het tempo dat we nu rijden. En dat is belangrijk. Stijn vindt het soms nog wel wat te hard, maar als je op de 35ste plaats rondrijdt ga je echt niet te hard. Het kan nog een stuk harder, maar voor mij is het prima zo.”

Dat er al vroeg in de etappe wat wagens met schade stil kwamen te staan, was voor Thewessen het teken dat de concentratie optimaal moest zijn “Soms stonden er zaken in het roadbook vermeld die niks voorstelden, op andere momenten werd er niks aangegeven en was het een heel gevaarlijk punt. Gelukkig had ik alles mooi op tijd gezien, dat was geen enkel probleem. Je moet constant geconcentreerd blijven, maar dat is elke dag hetzelfde. Dat is onderdeel van het spelletje.”
Diverse deelnemers kwamen in de slotfase van de proef muurvast te staan op een stuk piste waar de regen de afgelopen dagen met bakken uit de hemel waren gekomen. De SSV van Thewessen kon daarom bij aankomst in het bivak wel een wasbeurt gebruiken. “Wij waren eigenlijk nog verdwaald in het water, dus we hebben wat extra meters door de modder moeten baggeren. Maar deze auto loopt overal doorheen, dus het was niet zo’n groot probleem.”

Ondanks een lekke band en het zoeken naar een waypoint had Thewessen de belangrijkste opdracht weer vervuld in de langste etappe. “We waren op de 35ste plek binnen en hebben alle waypoints weer gehaald, al hebben we een kwartiertje moeten zoeken naar eentje”, aldus Thewessen. “Dat was even minder en met een lekke band ben je ook een kwartier kwijt, we hebben al met al toch wel een half uur verloren. Daar zijn wat plekken mee verloren gegaan, maar dat is niet het belangrijkste. We zijn weer binnen en dat is elke dag de opdracht.”



Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

Youtube RaceXpress.nl

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS