Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Bas Schouten twee keer racewinnaar in European GT4 Series 2020 in Imola; Bogaerts-Van der Aa P7 en P12

Uitgegeven door Peter Vader • 27 juli 2020 15:14

Na een lange pauze vanwege de Corona-perikelen ging afgelopen weekend de European GT4 Series van start op het Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari, als onderdeel van de seizoensopener van de GT World Challenge Europe raceserie. Onder een stralende zon zagen we een weekend vol met Nederlands GT4-succes voor het team van RN Vision STS Racing Team. Bas Schouten kon samen met zijn teamgenoot Gabriele Piana zowel na Race 1 als na Race 2 het podium als racewinnaar beklimmen, na beide keren een vlekkeloze race te hebben gereden.

Bas Schouten twee keer racewinnaar in European GT4 Series 2020 in Imola
Topprestatie Bas Schouten en Gabriele Piana: twee keer overall racewinnaar!

Schouten en Piana twee keer overall winnaar
Bas Schouten na afloop van Race 1: “Het is een goede manier om een weekend te beginnen. We hadden een rode vlag-situatie, dus dat maakte de race een beetje anders. Daarna moest ik de motor afkoelen vanwege de blauwe BMW voor me. De motor werd te warm, dus ik was echt genoodzaakt om hem te laten afkoelen. Ik kwam daardoor binnen op P2, Gabi nam het stuur over en reed vervolgens naar P1. Goed gedaan! ”

Teamgenoot Gabriele Piana: “Allereerst mijn felicitaties aan Bas, hij heeft geweldig werk geleverd. We wisten dat we een klein probleem hadden met de temperatuur toen het zo heet was. Maar tijdens mijn rijbeurt wist ik de auto heel te houden en ook nog door te laten rijden. Het ging volgens plan, we wilden voor de andere Silver-wagens eindigen. Ik wist dat ik in de eerste twee ronden alles moest doen, want daarin zou de race worden beslist. Ik kwam recht voor Cem uit en ik zag dat ik van hem wegreed. Dat was een goed teken. Vervolgens was het gewoon een kwestie van brandstofverbruik en temperaturen beheren. Alles ging perfect!” Waar de eerste race nog voor enige problemen zorgde, zo eenvoudig reden Schouten en Piana naar de overwinning in de tweede race. Een mooi begin van het seizoen!

Mark van der Aa en Koen Bogaerts
Gemengde gevoelens bij Mark van der Aa en Koen Bogaerts ondanks P7 en P12

Gemengde gevoelens bij Bogaerts en Van der Aa
Een ander verhaal werd het voor teamgenoten Mark van der Aa en Koen Bogaerts. Zij verlieten het circuit van Imola met enigszins gemengde gevoelens. Na een niet optimale kwalificatie bleek het erg lastig om mee te strijden voor de punten aan de kop van het veld. Problemen met de alweer de motortemperatuur zorgde ervoor dat Mark Van der Aa en Koen Bogaerts in Race 1 niet verder kwamen dan P7 overall. Gezien de omstandigheden niet eens zo verkeerd. De derde plek in de Silver Cup zorgde in ieder geval voor de eerste beker van dit seizoen!

null
Koen Bogaerts en Mark van der Aa bewezen in Imola hun potentieel, nu snel naar Misano

De hoop was door hen daarom volledig gevestigd op Race 2. De techneuten van RN Vision STS Racing Team hadden het euvel van het koelingsprobleem gevonden. Vol goede moed en nieuwe energie begonnen ze aan race 2 in. Koen Bogaerts startte goed en reed lekker zijn rondjes in een mooi gevecht met Thijmen Nabuurs om de zevende positie, wat veel gave beelden opleverde. Na het openen van de pit window ging Bogaerts vrijwel direct naar binnen voor de rijderswissel. Tegelijkertijd kwam er een full course yellow op de baan vanwege het afbreken van een wiel bij één van de Porsches. Dat was een enorme pech voor de twee Nederlandse coureurs. Hadden ze een ronde later gewisseld dan was het in hun voordeel geweest en hadden ze het potentieel om op een vierde plek te kunnen eindigen, maar nu kwamen ze als veertiende de baan op. Enorm zuur en niets aan te doen, maar de potentie is er in ieder geval. Mark van der Aa wist in zijn rijsessie toch nog twee plekken te winnen, maar race 2 eindigde voor de heren op een teleurstellende twaalfde plaats.

GT4 RN Vision STS Racing Team
Geslaagde seizoensopening voor het GT4 RN Vision STS Racing Team!

Resumerend kan het RN Vision STS Racing Team terugkijken op een heel geslaagde seizoensopening, met twee overall overwinningen en twee uitstekende resultaten met P7 en P12. Vol vertrouwen kunnen ze nu afreizen naar het volgende GT4-raceweekend, dat plaatsvindt op 8 en 9 augustus op het circuit van Misano.