Karting • Karting Diversen

"Beste week van mijn leven!" - Christiaan de Kleijn: geslaagd voor eindexamen en eerste zege in KZ2!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 juni 2022 15:30

GENK – Het kon niet op voor Christiaan de Kleijn, afgelopen week. Het 17-jarige karttalent uit Bosch en Duin slaagde op donderdag voor de mavo, drie dagen later pakte hij zijn eerste overwinning in de prestigieuze KZ2-schakelkarts. Dat deed hij tijdens de tweede ronde van het DKM-kampioenschap. Op het circuit van Genk eindigde hij als tweede en eerste in de respectievelijke finales. Het leverde hem ook nog eens de winst in het dagklassement op. “Het was de beste week van mijn leven”, zei een dolgelukkige Christiaan. “Het voelt echt wel lekker dat ik geslaagd ben voor school. En dan ook nog winnen in de DKM.”

Christiaan de Kleijn

Dat deed hij in de DSKC-klasse, de categorie voor nieuwkomers in de KZ2 van de DKM. “Dat ik eerste in het dagklassement zou worden, had ik niet zien aankomen. Maar op vrijdag was de snelheid tijdens de trainingen al echt heel goed. Een keer was ik de snelste en in een andere sessie had ik de tweede tijd. Toen wist ik dat ik erbij kon zitten.”

Wat hem extra opgetogen maakte, was dat hij die snelheid aan de dag legde in de zeer competitieve DKM. “We racen er met 43 man. Het scheelt onderling bijna niks. Twintig man eindigden binnen twee tienden van een seconde.”

Dat de tweede ronde van het Duitse kampioenschap in Genk werd gehouden, speelde in zijn voordeel, dacht Christiaan. “Ik kende de baan heel goed natuurlijk. Ik kom er zo vaak. Al is het voor mij wel anders geworden op die baan. Nu ik in de KZ2 rijd, moet ik andere lijnen rijden, dan met Rotax Max-karts.”

Dat hij daar geen problemen mee had, bewees hij dus al in de training. Een dag later, op zaterdag, was hij ook in de kwalificatie snel. “Ik had de tweede in mijn groep. Daarmee ben ik derde overall geworden. Ik voelde geen stress, ook al wist ik dat het nu moet gaan gebeuren.”

Daarna volgden twee kwalificatieheats om de startplaats voor de eerste finale te bepalen. Christiaan: “Ik mocht in de heats twee keer als tweede starten. De eerste heat won ik. In de tweede heat was ik vierde.”

Dat het in de tweede heat wat moeizamer ging, kwam doordat er met drie groepen geracet werd. Toen Christiaan met zijn groep aan de tweede heat begon, moesten zij racen met rijders uit een andere groep rijders voor wie het hun eerste heat was. “Zij hadden daardoor betere banden. Dus uiteindelijk is het nog niet slecht gegaan.”

Door die resultaten werd hij als derde geklasseerd in het gecombineerde heatsklassement. Dat betekende dat hij als derde moest starten in de eerste finale. “Ik had een goede start, ik behield mijn plek. Ik zat best lang vast achter nummer twee waardoor de nummer één twee seconden wegreed. Ik dichtte nog wel het gat naar de nummer één tot een seconde, maar dat was iets te laat. Ik was nog steeds heel blij met die tweede plaats natuurlijk.”

Christiaan de Kleijn

Het bevestigde voor de talentvolle Utrechter zijn opwaartse lijn. Drie weken eerder had hij op het NK in Spa met P3 zijn eerste podiumplaats gepakt. Maar het kon dus nog beter, zoals hij even later in de tweede finale van het weekeinde liet zien.

“Ik had toen helemaal goede start. Ik pakte vanaf P2 meteen de koppositie. Daarna reed ik vier rondjes aan de leiding en toen maakte ik een schakelfout en werd ik gelijk ingehaald. De nummer één reed weg van me, maar halverwege de race liep ik in. Vooral in de laatste rondjes ging het hard. Hij had geen banden meer over en begon te glijden. Ik heb hem toen teruggepakt en ben nog twee seconden uitgelopen. Ik had niet meer verwacht dat ik erbij zou komen. Dat was super.”

Nu de race erop zit, kan Christiaan extra lang uitrusten, want hij heeft een extra lange vakantie als geslaagde middelbarescholier. Of toch niet? “Nee, ik werk nu vier dagen in de week. Eén dag bij een wasstraat en op de andere dagen bij een autopoetsbedrijf totdat ik aan mijn nieuwe opleiding ga beginnen. Een opleiding tot logistiek supervisor in Amersfoort. In de tussentijd blijf ik natuurlijk veel trainen en rijd ik wedstrijden.”

De derde ronde van het NK op circuit De Landsard in Eindhoven, eind deze maand, is zijn volgende raceweekeinde. “Ik heb er nog niet gereden met een schakel. Ik ga er met een goed gevoel. Ik heb veel zelfvertrouwen. Ik verwacht wel dat ik er goed vooraan bij zal zitten zit. Sinds Spa weet ik dat ik het podium kan halen!”

Christiaan de Kleijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
Erkende verhuizers Brenen.nl
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein
Transportonderhoud Nieuwegein
Cultuurtechniek H.G. van Dorresteijn B.V.
Restaurant Yumisan

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS