Karting • GK4 Kartseries

Bij familie Vuik zit racen in het DNA: doordeweeks auto's (Mercedes) en in het weekend karten met hun zoons

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 februari 2022 06:43

Familie Vuik heeft het er maar druk. Doordeweeks staan de activiteiten als Mercedes-Benz specialist gericht op hun bedrijf vuik-autos.nl in Krimpen aan den IJssel. Daarnaast is het met vuikmotorsport.com constructeur van Mercedes Benz raceauto’s en bouwen ze replica’s van oude 190 DTM-auto’s. Ja, racen zit in het DNA verweven! Henk Vuik racete zelf jarenlang in onder andere de Formule Ford en in Mercedes DTM-auto's, maar nu staat het vizier gericht op de kartsport. Henk en zijn vrouw gaan vooral elk weekend naar de kartbaan met hun zoons Henk Junior en Luuk.

Familie Vuik Racing

De jeugd heeft de toekomst. Zo racet Henk jr. al een paar jaar met succes in de kart, ook zijn broertje Luuk maakt dit jaar zijn wedstrijddebuut in de Mini's. Racefamilie Vuik heeft zo een druk seizoen voor de boeg. Nu twee van hun kinderen karten is het voor vader en monteur Henk Vuik senior niet meer bij te benen. De Mercedes-dealer is nu monteur voor Henk junior en vriend Dennis Snoek ontfermt zich over Luuk. Voor vader Henk is het ook even wennen met twee zoons. “Ik heb een monteur voor Luuk, alleen ging het allemaal niet meer. Ik werk voor Henk. Dennis voor Luuk en mijn vrouw zorgt dat alles op rolletjes loopt, ontfermt zich over de jongens en doet de rest rond het team. We hebben het er druk mee, maar het is geweldig om met de hele familie te racen.”

luuk Vuik

Henk senior vindt het wel ontzettend leuk dat zijn zoons dezelfde passie delen. “Dit wilde ik al heel lang. Luuk was er altijd bij, totdat hij een paar maanden geleden zei dat hij ook wedstrijden wilde karten. ‘Ik wil in de toekomst kampioen worden’. Toen zei ik "Dan moet je wel de eerste race meerijden”, aldus vader over zijn 11-jarige zoon Luuk.

Waar het voor Luuk een leerjaar betreft, is het voor Henk junior bekend terrein. Hij heeft een druk schema voor de boeg. De 13-jarige karter komt uit in de IAME Junior-klasse en gaat dit jaar rijden in het NK, het Benelux-kampioenschap en de IAME Euro Series. Hij vindt het leuk dat zijn jongere broertje Luuk nu ook racet. “Het is natuurlijk wel leuk. Vorig jaar had hij zijn vinger gebroken, dus toen kon hij niet rijden. Dat kan nu gelukkig wel weer.”

Henk Vuik junior

Onlangs kwam Henk Vuik junior in actie op het NK IAME in de X30 Junior-klasse. De eerste ronde van het Nederlands Kampioenschap werd gehouden op de Landsard in Eindhoven. In de training maakte de karter uit Krimpen aan den IJssel een heftige crash mee, maar hij herstelde zich knap in de finale met de zesde plaats. Hij reed zelfs even op podiumkoers. “Ik had verwacht dat het wel iets beter zou gaan, maar over het algemeen was het wel een goed begin. Ik had natuurlijk in de eerste vrije training de kart plat gereden, dus dat was wat minder. Dat kwam omdat er iemand spinde. Ik dacht dat ik er wel omheen kon, alleen remde hij ineens. Ik vloog dus vol in zijn achterkant en alles was kapot. Ik was niet alleen boos, maar miste ook veel tracktime.” Nu gaat de focus voor de racefamilie weer op de volgende race voor het Nederlands kampioenschap.

Henk junior en Luuk worden gesteund door Vuik Auto’s Mercedes Benz Specialist, Vuik Motorsport en Putoline olie.

Kijk ook eens op de website vuik-autos.nl of vuikmotorsport.com

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS