Autosport Internationaal Toerwagens • Blancpain Endurance Series

INTERVIEW: Simon Knap, een supergoed debuut!

Uitgegeven door Wim Boekel • 16 december 2012 13:10

Autocoureur Simon Knap uit de Zaanstreek kan terugkijken op een mooi raceseizoen. Het jonge talent reed dit seizoen voor het eerst op internationaal niveau in de ADAC GT Masters, samen met Jeroen den Boer kwam hij uit voor het Nederlandse team van DB Motorsport. Het hoogtepunt van het seizoen was de spectaculaire zege op Circuit Park Zandvoort, voor het oog van de Nederlandse fans, sponsors, vrienden en familie. In het seizoen 2012 werden grote namen uit het endurancerace verslagen, zoals bijvoorbeeld oud F1-coureur Heinz-Harald Frentzen. Naast de ADAC GT Masters kwam Simon ook uit in de Blancpain Endurance Series: een klasse die zich richt op races van meer dan twee uur. Grote startvelden en veel Europese toppers. In de laatste race van het seizoen in het Spaanse Navarra werd afgesloten met een podium. Zo kan men binnen de gelederen van DB Motorsport terug kijken op een knap seizoen.

DB Motorsport met Jeroen den Boer (L) en Simon Knap (R) na mooie zege in ADAC GT Masters Zandvoort

Tijd om in gesprek te gaan met Simon en terug te blikken op het afgelopen seizoen in een Q&A:

Q: Het was voor jou het eerste seizoen met een GT-auto. Hoe is het rijden met de BMW Z4 GT3 je bevallen?

A: Het waren mijn eerste kampioenschappen op Europees niveau. Ik kwam uit in zowel de Blancpain Endurance Series als de ADAC GT Masters. Ik kijk met een goed gevoel op het seizoen terug. Het was een zeer interessant seizoen, waarin ik veel heb geleerd en mooie dagsuccessen behaald heb met als hoogtepunt de overwinning op Zandvoort voor mijn thuispubliek. Het winnen voor eigen publiek is altijd speciaal.

DB Motorsport

Q: Kun je ons wat meer vertellen over je seizoen in de ADAC GT Masters? Hoe kijk je terug op het seizoen?

A: Het ADAC GT Masters begon voor Jeroen den Boer en mij erg goed. Met het team van DB Motorsport pakten we direct twee keer een podium, met als hoogtepunt een overwinning in Zandvoort. Op andere circuits hebben we het lastig gehad, omdat het een sterke competitie is. Als debutanten mogen we dan ook blij zijn met een tiende plaats in het kampioenschap. Zeker als je daarbij de podiums en de overwinning meeneemt. We hebben laten zien dat we bovenin mee kunnen draaien in deze sterke competitie.

Q: Vertel eens wat meer over jullie overwinning op Zandvoort?

A: Zandvoort was de mooiste race van het seizoen, het ging daar echt supergoed. Het circuit is nu eenmaal ons thuiscircuit en daardoor ben je extra gemotiveerd, omdat je goed wilt presteren. Om dan een overwinning te pakken in deze zware competitie, dat geeft je echt een goed gevoel.

Podium in Navarra

Q: Daarnaast reed je in de Blancpain Endurance Series. Dat zijn toch langere races, dan bijvoorbeeld de ADAC GT Masters?

A: In de Blancpain Endurance Series rijd je veel langere races en dat vraagt toch een andere benadering. We wisten vooraf dan ook dat er hard voor gewerkt moest worden, want ook in deze klasse rijden zeer ervaren coureurs. Het harde werk heeft zeker zijn vruchten afgeworpen, want we zaten er een aantal keer goed bij. In de loop van het seizoen ging steeds beter en samen met Jochen Habet en Andrew Danyliw wisten we in de laatste race Navarra de tweede plek te behalen en stonden we op het podium. Daarmee werd al het werk wat we er in gestoken hebben beloond en dat gaf een goed gevoel!

Q: Ook voor DB Motorsport was het nieuw om te starten in de ADAC GT Masters en Blancpain Endurance Series. Hoe verliep de samenwerking?

A: DB Motorsport heeft een heel sterk team en een goede crew opgebouwd. Het leuke is dat het ook een geheel Nederlands team is en dat maakt het extra speciaal om dan samen iets moois op te bouwen. Ik wil hen ook enorm bedanken, want zij hebben het ook zwaar gehad dit seizoen. De jongens hebben soms tot diep in de nacht doorgewerkt. Dat allemaal met het doel om als Nederlands team vooraan mee te draaien.

Natuurlijk wil ik ook Jeroen, Jochen en Andrew bedanken voor de goede samenwerking. Dat is het mooie van GT-racing, je kunt overwinningen alleen behalen als je goed samenwerkt met de andere coureurs. Verder is mijn vader heel belangrijk voor mij. Hij is altijd aanwezig en dat vind ik erg prettig. Hij is ook echt mijn steun en toeverlaat.

DB BMW

Verder natuurlijk een groot compliment voor het team van Ewout den Boer, DB Motorsport. Ewout is een eerlijke harde werker, dit zijn zaken altijd uitstekend voor elkaar heeft. Grote klasse en alleen maar lof voor hem en zijn team. Wat zij afgelopen jaar gedaan hebben is helemaal top! Het zijn allemaal toppers!

Q: Inmiddels is het seizoen afgelopen en richten coureurs en teams de blik alweer vooruit naar het seizoen 2013. Is jouw voorbereiding al begonnen en wat ga je komend seizoen doen?

A: Ik ben inmiddels alweer gestart met de voorbereiding. Om goed voor de dag te komen en mijzelf te verbeteren, zit ik veel in de sportschool en in de simulator in Delft.

Wat betreft het seizoen 2013, daar kan ik nu al een nieuwtje geven. Ik race komend jaar in de ADAC GT Masters. Samen met mijn maatje Jeroen den Boer. Wij vullen elkaar erg goed aan en DB Motorsport is een superteam. We willen de stijgende lijn doorzetten.

Wil je meer weten over Simon Knap? Kijk dan HIER op zijn onlangs vernieuwde website.

Wil je meer weten over DB Motorsport of over de testmogelijkheden bij dit op en top Nederlandse team, kijk dan HIER!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS