Formule 1

CIJFERS: Het bloedstollende seizoen 2021 van Max Verstappen en Red Bull Racing in getallen

Uitgegeven door Pascal Wekema • 14 december 2021 06:03

Nummer 33 is nu nummer één nadat Max Verstappen zijn eerste titel in het FIA ​​Formula One World Championship voor Red Bull Racing Honda veiligstelde met een buitengewone laatste zege in de Grand Prix van Abu Dhabi.

Max Verstappen

We graven een beetje dieper en er zijn een aantal statistieken die er toe doen om context, nuance en uitleg te geven over hoe - en waarom - Red Bull's vliegende Hollander naar de top steeg van de autosport na een 2021 F1-seizoen die de geschiedenisboeken ingaat als het seizoen waar hij zevenvoudig kampioen Lewis Hamilton onttroonde.

Max Verstappen

652
Verstappen leidde dit seizoen 652 ronden, wat neerkomt op 50,2 procent van alle raceronden, meer dan het dubbele van het aantal ronden dat Hamilton (297) aan de leiding ging, en meer dan de andere negen coureurs die dit jaar de races leidden samen (348). Meer dan de helft van de 1239 ronden die hij in zijn loopbaan leidde, zijn dit seizoen gereden. En in de seizoensfinale? Hij leidde één ronde - de laatste.

141
Verstappen behaalde de wereldtitel in zijn 141e F1-start, waarvan 23 met Scuderia Toro Rosso (2015-16) voordat hij overstapte naar Red Bull Racing voor de Spaanse Grand Prix, die hij won bij zijn debuut voor het team.

18
Podium finishes in 2021 van de 60 in de carrière van Verstappen. Sinds begin 2018 stond hij in 49 van de 81 races op het podium, wat neerkomt op 60 procent van alle Grands Prix die in vier jaar zijn verreden.

13
Races van de 22 waar Red Bull Racing de snelste pitstop van de Grand Prix had in 2021 (Verstappen in Bahrein, Portugal, Monaco, Azerbeidzjan, Stiermarken, Oostenrijk, Hongarije, Nederland, Turkije, Qatar en Abu Dhabi, en Sergio Pérez in Frankrijk en Saoedi-Arabië).

10
Zowel het aantal overwinningen dit seizoen van de 20 in de carrière van Verstappen als het aantal polepositions in 2021 van zijn carrière in totaal 13. Zijn meest dominante run kwam in de triple-header Frankrijk-Stiermarken-Oostenrijk, waar hij drie races achter elkaar won voor de eerste keer en hij leidde alle 142 ronden over de Stiermarkse en Oostenrijkse Grands Prix op de Red Bull Ring.

9
Aantal seconden dat Verstappen over had op Hamilton over 5487 km in alle races die dit seizoen gereden zijn. (exclusief de Grands Prix van Azerbeidzjan, de Britse, de Belgische en de Italiaanse).

6
De snelste ronden dit seizoen van de 16 in de carrière van Verstappen, waarvan er vijf een extra WK-punt verdiende door in de top 10 te eindigen in Spanje, Frankrijk, Oostenrijk, Qatar en Abu Dhabi.

4
Opeenvolgende jaren waarin Red Bull Racing de DHL Fastest Pit Stop Award heeft gewonnen voor het team met de snelste gemiddelde pitstoptijd in de loop van een seizoen. Van de snelste pitstops dit seizoen had Red Bull de acht snelste enkele stops en negen van de top 10.

2
Verstappen is de tweede wereldkampioen die de titel voor Red Bull Racing wint, nadat Sebastian Vettel van 2010 tot 2013 vier keer op rij won.

Max Verstappen

1.88
In seconden, de snelste pitstop van het seizoen toen Verstappen in ronde 40 van de Hongaarse Grand Prix een pitstop maakte - een van de vijf stops onder de twee seconden voor het team dit seizoen.

Max Verstappen wereldkampioen F1

1
Het nummer dat Verstappen in 2022 op zijn auto zal prijken als regerend wereldkampioen Formule 1.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS