Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Closest finish ooit in de NLS met Laurens Vanthoor als zondagwinnaar met de Grello-Manthey-Porsche + UITSLAG

Uitgegeven door Johan van de Kerkhof • 10 april 2024 15:45

Op de zondag was het Laurens Vanthoor die de race won in de Porsche 911 GT3 R van Manthey EMA, met een flinterdunne voorsprong van 0,042 seconden op Jordan Pepper in de Lamborghini Huracán GT3 Evo II van het Red Bull Team ABT. Het was de ‘closest finish’ ooit in de 48-jarige geschiedenis van de NLS.

ADAC Nürburgring Langstrecken Serie (NLS) 5 – 7 april 2024 closest finish ooit

Al in de beginfase van de race was het een demonstratie van GT3-perfectie in de Groene Hel. De hoofdrolspelers die hun deel spectaculair invulden aan het einde van de race, waren van meet af aan betrokken in het strijdgewoel. Daarnaast vochten de twee Mercedes-AMG GT3's van HRT en de twee Falken Porsches voor elke centimeter. Het zestal joeg in hoog tempo door de Groen Hel, slechts enkele seconden van elkaar verwijderd. Dit duurde tot aan de eerste pitstop. Daarna viel de kopgroep wat uit elkaar vanwege verschillende strategieën. Nog later in de race werd het een strijd tussen Joel Eriksson in de Falken Porsche en Grello-coureur Vanthoor, die met z'n tweeën over het circuit vlogen in hun gevecht om de overall overwinning. Deze strijd bracht het aanwezige publiek in vervoering, omdat er om iedere centimeter gevochten werd.Na de laatste pitstop nam de Abt-Lamborghini de leiding, toen het team profiteerde van het einde van een Code 60-situatie, waar zowel de Manthey- als de Falken-Porsche eerder met verminderde snelheid in terecht waren gekomen. Pepper (Lamborghini) ging de laatste ronde in met maar liefst acht seconden voorsprong op de als tweede geplaatste Vanthoor (Manthey-Porsche). "Dat gat hadden we op de baan nooit kunnen goedmaken", gaf Vanthoor’s teamgenoot Kévin Estre achteraf toe, ook al zette Vanthoor in de laatste ronde de snelste raceronde neer met een tijd van 7:56,473 minuten. Desondanks werd het uiteindelijk een erg close einde van de race, want Pepper had niet genoeg brandstof aan boord voor nog een ronde en reed letterlijk tegen de klok in om te voorkomen dat hij nog een ronde moest rijden.

ADAC Nürburgring Langstrecken Serie (NLS) 5 – 7 april 2024 RedBull Abt-Lamborghini aan de leiding

Na vier uur racen werd de Brit afgevlagd met 1,810 seconden meer dan de officiele racetijd. Tegenstander Vanthoor slaagde erin om 0,042 seconden sneller te zijn dan Pepper. Bij het uitaccelereren schoof de voorkant van de Grello-Porsche een paar meter voor de Lamborghini. "Ik heb alles geprobeerd om Laurens tot de streep achter me te houden, maar helaas, dat lukte me niet," zei Pepper na afloop, waar zijn teamgenoot Kelvin van der Linde ietwat verbouwereerd aan toevoegde: "Ik heb er gewoon geen woorden voor. Dit is zo bitter!"

ADAC Nürburgring Langstrecken Serie (NLS) 5 – 7 april 2024 Manthey pakt eerste plaats

De winnaar van de vorige dag, Joel Eriksson, completeerde het podium op de derde plaats, met Tim Heinemann in de Falken-Porsche aan zijn zijde. Daniel Juncadella en Frank Bird eindigden als vierde in de Mercedes-AMG GT3 van Mercedes-AMG Team HRT. Thomas Mutsch, Franck Mailleux en Lance David Arnold eindigden op de vijfde plaats in hun Glickenhaus SCG9004c. Hubert Haupt, Dennis Fetzer en Ralf Aron behaalden de overwinning in de SP9 Pro-Am klasse in hun Mercedes-AMG GT3 van Team ADVAN x HRT. Bij het debuut van het nieuwe Renazzo Motorsport-team pakten Kiki Sak Nana, Christoph Breuer en 'Dieter Schmidtmann' hun eerste klassezege in de Am-categorie.

ADAC Nürburgring Langstrecken Serie (NLS) 5 – 7 april 2024 Derde plaats voor Tim Heinemann/Joel Eriksson

Er was ook nog een Nederlands succes te melden. Beitske Visser eindigde met haar vrouwelijke teamgenoten Pippa Mann, Carrie Schreiner en Fabienne Wohlwend in de twee NLS-wedstrijden iedere race op een tweede plaats in de SP8T-klasse met hun BMW M4 GT4 van het GiTi Tire Motorsport by WS Racing. Op zondag betekende deze klassering een niet onverdienstelijke 21e plaats overall.

ADAC Nürburgring Langstrecken Serie (NLS) 5 – 7 april 2024 Beitske Visser P2 in klasseBeitske Visser eindigde met haar vrouwelijke teamgenoten Pippa Mann, Carrie Schreiner en Fabienne Wohlwend in de twee NLS-wedstrijden iedere race op een tweede plaats in de SP8T-klasse met hun #146-BMW M4 GT4 van het GiTi Tire Motorsport by WS Racing