Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

Coureur Tijmen van der Helm laat veelbelovende snelheid zien op Watkins Glen!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 juni 2024 13:12

WATKINS GLEN – Tijmen van der Helm heeft een veelbelovende Sahlen's Six Hours of The Glen achter de rug. Tijdens deze zesde ronde van het ISMA SportsCar Championship werd de twintigjarige coureur uit Den Hoorn negende in de koningsklasse GTP na een forse penalty. Daardoor was het resultaat geen reële afspiegeling van de krachtsverhoudingen. Tijmen en zijn team JDC-Miller Motorsports reden zelfs een tijd lang aan de leiding.

Tijmen van der Helm

“Het ging best wel goed. We hadden goed de auto voor elkaar. We hadden de snelheid om een topvijf- of misschien wel een topdriefinish eruit te halen”, zei Tijmen over de race op het fameuze circuit van Watkins Glen in de Verenigde Staten.

Dat zijn team de snelheid van de Porsche Hypercar 963 goed voor elkaar had, bleek al wel uit de vierde tijd tijdens de kwalificatie. “En in het begin van de race reden we aan de leiding. Daarna hebben we drieënhalf uur in de top vier gereden. Daarna kregen we die penalty. We moesten vijf minuten stilstaan in de pits. Dan is je race wel over.”

Die forse straf kreeg het team opgelegd omdat een teamgenoot van Tijmen per ongeluk de bandenscanner aan het einde van de pitstraat had geraakt. “Hij was druk met de settings van in de cockpit. Hij is er toen tegenaan gereden zonder dat hij het doorhad”, legde de snelle Zuid-Hollander uit.

Sterker nog, in eerste instantie had niemand in de gaten wat er gebeurd was. En dus ogenschijnlijk ook de wedstrijdleiding niet, want JDC-Miller Motorsports kreeg de straf pas twintig minuten later opgelegd. “Dat kwam voor ons echt als een verrassing.” Als gevolg daarvan vielen Tijmen en zijn teamgenoten terug naar de negende plaats.

Tijmen van der Helm Watkins Glen

Toch kon Tijmen genoeg positiefs uit de race halen. “We hadden voorafgaand aan de race twee dagen kunnen testen op Watkins Glen. Dat hielp mee om het verschil met de andere teams te verkleinen. Mooi dat we na testen er meteen goed vooraan bij kunnen zitten. Het was natuurlijk mooi geweest om in de top vijf of top drie te eindigen met de snelheid die we hadden.”

“Nu moeten we deze goede lijn doortrekken en kleine foutjes eruit halen voor de volgende keren. Hopelijk kunnen we de snelheid die we op Watkins Glen hadden later dit jaar nog een keer laten zien.”

Tijmens volgende race is de vijfde ronde van het International GT Open-kampioenschap. Die wordt eind juli verreden op het circuit van Paul Ricard in Frankrijk. Tijmen: “Ik hoop dat we in onze klasse kunnen meedoen in de top drie. Ik denk dat we daarop een goede kans hebben!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS