Dakar

Dakar Rally 2020: de laatste loodjes voor Team de Rooy: "Ik wilde niet het risico lopen dat..."

Uitgegeven door Johan Vis • 17 januari 2020 06:54

Met nog één etappe te gaan is Janus van Kasteren, kopman van Petronas Team de Rooy Iveco, een plaats gestegen in het vrachtwagenklassement van de Dakar Rally 2020. Mede dankzij de negende tijd in de elfde etappe, op 28 minuten van etappewinnaar Andrey Karginov, bezet Van Kasteren nu de zesde plaats in het klassement. Albert Llovera wist in de duinen tussen Shubaytah en Haradh van de 31ste plaats op te klimmen naar de vijftiende plaats aan de finish.

Janus van Kasteren Petronas Team de Rooy Iveco

Van Kasteren ging zo hard van start in de voorlaatste etappe, dat hij halverwege de 379 km lange proef geen remmen meer overhad. Toch reed de kopman van Petronas Team De Rooy Iveco met verstand door de gevaarlijke duinen, waarin weer veel ongelukken gebeurden. “Ik wilde niet het risico lopen dat we met de truck vijftien meter naar beneden van een duin zouden vallen.”

Van Kasteren en zijn bemanning hielden voortdurend in de gaten wat de concurrentie deed. “We hadden Martin Macik, die voor ons staat in het klassement, vrijwel continu in het vizier. Ik wist dat ik geen drie kwartier kon goedmaken op hem, tenzij er iets zou gebeuren. Van de MAZ die achter me staat in het klassement, wist ik dat hij achter me reed. Zolang die niet voorbij kwam, was het ook goed dus.”

Dat Van Kasteren toch een plaats gestegen is, heeft hij te danken aan pech bij Ales Loprais, die meer dan drie uur verloor. “Hij startte achter me en ik had hem wel in de buurt verwacht, maar hij kwam maar niet. Ik had in het marathonbivak gisteravond al gezien dat zij iets met de turbo hadden.”

De vijf die voor Van Kasteren in het klassement staan – drie keer Kamaz, een MAZ en de al genoemde Macik – zijn professionals die door het jaar heen veel rijden. “Dan ben ik met de zesde plaats heel tevreden”, zei Van Kasteren. “Zij zijn alleen maar bezig met rally’s, ik heb thuis een bedrijf, een vrouw en een kleine. Die wil ik graag volgende week weer zien.”

Achter Van Kasteren leverde Albert Llovera een prestatie van formaat. De gehandicapte ex-skiër startte als 31ste, nadat hij gisteren te maken kreeg met een kapotte turbo, maar kwam met de vijftiende tijd aan de finish. “Ik voel me met de dag meer comfortabel met de Iveco Powerstar”, vertelde hij. “Mijn bemanning, Ferran Marco en Marc Torres, maakt het me daarbij gemakkelijk. De samenwerking is perfect. We hebben de hele dag kunnen pushen, en zijn zonder ook maar één keer vast te zitten of andere problemen door de duinen gekomen. Ik ben super blij met deze prestatie.” Llovera bezet in het klassement de vijftiende plaats. Michiel Becx kwam met de 22ste tijd aan de finish. Op km 109 in de etappe kwam hij op zijn kant te liggen in de duinen. De Iveco Trakker werd snel weer overeind gezet door landgenoot Martin van den Brink. In het klassement staat Becx zestiende. Vick Versteijnen, die niet meer voor het klassement rijdt, reed de etappe uit op de twaalfde plaats.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS