Karting • Chrono

Devyan Roest met defecte kart naar podiumplaats in NK, P3! "Ik was best wel verbaasd"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 augustus 2020 00:10

EINDHOVEN – Met een derde plaats tijdens de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap kende karter Devyan Roest zaterdag een uitstekend begin van zijn seizoen in de nationale titelstrijd. Het racetalent uit Hoofddorp is dit jaar bovendien rookie in de competitieve Minimax-klasse. En dan te bedenken dat hij dat resultaat behaalde met een defect aan zijn kart, zo bleek na afloop van de finale op circuit De Landsard in Eindhoven.

Devyan Roest

“Ik ben best wel blij. Jammer genoeg had ik tijdens de race te maken met een losse achteras”, verklaarde Devyan het euvel. “Daardoor gleed de achterkant wel een beetje. Ik dacht eerst dat het aan de afstelling van de kart lag.”

Ondanks dat akkefietje was de snelle Noord-Hollander dus toch snel genoeg om naar het podium te racen. Een knappe prestatie, al leek die voor de goed oplettende buitenstaander wel enigszins in de lijn der verwachting te liggen. Devyan was op vrijdag tijdens de trainingen immers al heel snel geweest.

“Die gingen goed, ik ging wel lekker. De tijden waren goed en de kart lag goed. Ik had de snelste rondetijd. We hadden hier voor de wedstrijd al getraind.” De baan in Eindhoven ligt hem ook goed. “Vorig jaar was ik hier tweede in de Micromax-klasse.”

Devyan was blij dat hij eindelijk weer mocht racen. Het NK was zijn eerste race na corona. Want dankzij de virusuitbraak waren de banen maandenlang gesloten. “Dat we niet mochten rijden was saai”, zei de beloftevolle rijder. “Ik heb thuis veel op de simulator getraind. Dat was wel leuk, maar je wilt natuurlijk het liefst echt rijden.”

Dat kon vanaf mei eindelijk weer. Onmiddellijk hervatte Devyan, fanatiek als hij is, de trainingen. “Eerst wel nog een beetje rustig aan. Ik moest naar school. Ik zat in groep acht dus ik had het best wel druk. Daarna heb ik in de vakantie best vaak getraind voor het NK.”

Devyan Roest

Toch trof hij tijdens de wedstrijden van zaterdag niet dezelfde piste waarop hij tijdens de trainingen zijn rondjes had afgewerkt, zo had Devyan geconstateerd. “De baan was anders. Die gaf nu veel grip. Er lag heel veel rubber op de baan.” Maar, zoals hij in de trainingen had laten zien, deerde hem dat uiteindelijk allerminst.

Toch kwam zijn podiumplaats uiteindelijk een beetje als een verrassing voor Devyan. “In de kwalificatie was ik zevende en in de prefinale was ik vierde”, legde hij uit. “Ik zag het veld dus ik dacht: dat wordt lastig. Daarom schatte ik dat ik vijfde of zesde zou worden. Dus ik was best wel verbaasd dat het zo goed ging.”

Nu kan hij zich gaan focussen op de volgende wedstrijden in het NK. Die worden volgende maand gehouden op het circuit van Kerpen in Duitsland. Een circuit dat Devyan ook goed kent. “Het zou leuk zijn als ik daar nog hoger kan eindigen!”

Devyan Roest wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Benedu Racing, Sanidump Aalsmeer, Stiho Haarlem en Bouwbedrijf Roest en van Ovoorde.

Om zijn sport zo goed mogelijk te kunnen uitoefenen, is hij op zoek naar nieuwe sponsors. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via [email protected].

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS