A1 Grand Prix

Duitsland wint A1 GP Zandvoort, Bleekemolen man van de race!

Duitsland wint A1GP Zandvoort, Bleekemolen man van de race!



De 75.000 autosportfans waren deze middag getuige van de openingsrace van het tweede A1 Grand Prix-seizoen op Circuit Park Zandvoort. Team Duitsland met Nico Hülkenberg aan boord, won de hoofdrace, voor Amerika en Australië. Jeroen Bleekemolen reed een ijzersterke race, waarin hij zich als een echte regenrijder ontpopte. Nadat hij rondenlang aan de leiding lag, gokte het Nederlandse team op doorrijden op regenbanden, dat helaas uitpakte met een vierde positie.

Bij de opwarmingsronde kwam Team Zwitserland niet van de startgrid, waarna Maleisië een moeilijke manoeuvre uitvoerde om Zwitserland voorbij te steken. Dit mislukte, waarna Alex Yoong zijn achterwiel beschadigde. Jeroen Bleekemolen kwam vervolgens goed uit de startblokken en wist zich van de negende plaats naar positie zeven te knokken. Polesitter Zuid-Afrika kende een matige start en de race van de talentvolle Adrian Zaugg kwam na één bocht al ten einde toen hij de bandenbuur raakte.

Al snel kwamen de eerste regendruppels uit de hemel, waarna enkele teams direct besloten om de slicks om te wisselen in regenbanden. Terwijl het bij enige spetters bleef, lukte het Team Pakistan niet op een goede manier naar de pitstraat te komen en spinde vlak daarvoor. De safety-car werd naar buiten geroepen, waardoor de grote voorsprong van Team Frankrijk teniet werd gedaan. Nadat de safety-car het circuit verliet, barstte het regengeweld los, waardoor veel teams besloten alsnog naar regenbanden te wisselen. Jeroen Bleekemolen toonde veel snelheid met zijn nieuwe regenbanden en stormde naar voren, op jacht naar Team Duitsland en team USA aan kop.

Terwijl Frankrijk de strijd opgaf, was Jeroen Bleekemolen niet meer te stoppen. Hij reed fantastisch in de regen. Aangemoedigd door het geluid van de Nederlandse toeschouwers, versloeg de Nederlander eerst Hulkenberg, waarna Lapierre ook snel slachtoffer werd. De Fransman kon ook de Duitser niet achter zich houden en viel terug naar de derde positie in de race. Het zonnetje kwam voorzichtig tevoorschijn en daardoor droogde de baan sneller op. Team A1GP Nederland besloot om Jeroen Bleekemolen niet binnen te laten komen om banden te wisselen. De baan droogde echter sneller op, waardoor de voorsprong snel slonk. Bleekemolen reed zijn regenbanden aan flarden en verloor veel tijd. Uiteindelijk konden Duitsland en Amerika passeren, waarna de spanning tot een hoogtepunt kwam. In de laatste ronden was ook Ryan Briscoe uit Australië zo'n acht seconden sneller dan de Nederlander en in de allerlaatste ronde van de race passeerde ook Team Australië Jeroen Bleekemolen, waardoor Team Nederland net buiten het podium viel op een knappe vierde positie.

Jeroen Bleekemolen liet zich van zijn beste kant zien en is een waardevolle vervanger voor Jos Verstappen. Volgende weekend (7/8 oktober) is het A1 GP circus in Brno (Tsjechië).

De topdrie aan het woord:
Nicolas Hülkenberg: "Het was echt fantastisch, maar wel chaotisch. Eerst slicks, daarna regen en weer slicks. Ik dacht dat ik op de tiende plaats reed, maar het team zei 'P1'. Dus dat was wel lekker. Er waren een aantal krappe momenten, maar niet zo krap dat ik er vanaf ging."

Phil Giebler: "Je moest heel voorzichtig zijn. Soms gleed je weg, maar op de baan blijven was het belangrijkste en niet te veel pushen. Ik wist dat mijn tijd zou komen als de baan snel opdroogde. Ik had een verschrikkelijke start waarin ik veel posities verloor, maar de strategie hielp. Hopelijk kunnen we voor het titel gaan! Het is lekker om het seizoen op deze manier te starten."

Ryan Briscoe: "In de laatste ronde zat ik achter team Nederland. Ik zag al die oranje mensen langs de baan, dus sorry dat ik er voorbij ging. Maar ik moest naar het podium. Het was een fantastische race en het team plande alles goed met het wisselen van banden. We bleven koel en dat betaalde ons uit op het einde. We waren de eerste auto's op regenbanden en toen ik aan het team vroeg of het bleef regenen, zeiden zij 'ja'. We hadden best geluk, maar dat heb je soms nodig."

Fotogallery van A1 GP Zandvoort met veel actiefoto's, veel publiek en veel babes verschijnt spoedig op RaceXpress.com Stay tuned!!!!

Uitslag feature race van de A1 Grand Prix op Circuit Park Zandvoort:
01 Duitsland
02 USA
03 Australië
04 Nederland
05 Mexico
06 Italië
07 Groot-Brittannië
08 Zwitserland
09 China
10 Indonesië
11 Nieuw Zeeland