Formule 1

Een markante verschijning tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort: de legendarische Tyrrell P34 zeswieler!

Uitgegeven door Johan van de Kerkhof • 12 september 2020 12:09 • Print artikel

Tijdens de Historische Grand Prix op het circuit van Zandvoort, was er ook een legendarische F1-wagen te zien. Het ging om de Tyrrell P34 ‘sixwheeler’ uit 1976, maar gebouwd in 2019.

Tyrrell P34 zeswieler Historische Grand Prix Zandvoort 1

De P34 werd in 1975 ontwikkeld en na talrijke tests werden twee wagens ingezet tijdens het F1-kampioenschap van 1976. De coureurs Jody Scheckter en Patrick Depailler behaalden redelijke resultaten, met als hoogtepunt de overwinning van Jody Scheckter bij de Grand Prix van Zweden. Destijds zijn er acht wagens van de in 1976 geïntroduceerde zeswieler gebouwd. Twee werden afgeschreven tijdens crashes en één is nog nooit op het circuit geweest.

Tyrrell P34 zeswieler Historische Grand Prix Zandvoort 2

De overige vijf staan in musea of zijn in privébezit en niet te koop. Maar eigenaar Jonathan Holtzman wilde graag met een P34 wedstrijden rijden in de Masters Historic Formula One. En dus besloot Holtzman om er zelf maar twee te bouwen. Hij nam contact op met de familie Tyrrell en legde zijn verhaal voor. Hij kreeg van de familie hun zegen, en de originele tekeningen van Ken Tyrrell en Derek Gardner - destijds de hoofdingenieur bij Tyrrell – kwamen in het bezit van Holtzman. CGA Race Engineering uit Warrington kreeg de opdracht om aan de hand van de ongeveer 230 tekeningen twee wagens de bouwen, om daarmee de reeks chassisnummers voort te zetten met nummer negen en tien.

Tyrrell P34 zeswieler Historische Grand Prix Zandvoort 3

Besloten werd om de wagens te bouwen waarin Jody Scheckter en Patrick Depailler één en twee werden in de Grand Prix van Zweden. Aangezien het chassis geheel uit aluminium bestaat, moest er bij vliegtuigbouwer Boeing worden aangeklopt voor de vereiste lange platen van aluminium. Zelfs bij de vliegtuigbouwer moesten ze eerst even kijken of ze genoeg op voorraad hadden voordat ze de platen leverden. CGA Race Engineering heeft daarna een knap stukje vakwerk afgeleverd door alle materialen die toentertijd werden gebruikt, nu ook weer te gebruiken. Een gedetailleerde klus, want als er bijvoorbeeld titanium gebruikt moest worden voor een radiatorsteun, dan werd er ook daadwerkelijk titanium gebruikt, ondanks dat dit een erg duur stukje materiaal is.

Tyrrell P34 zeswieler Historische Grand Prix Zandvoort 4

In 2019 was de P34 met chassisnummer 09 klaar en in het weekend van 23 augustus 2020 maakte de wagen zijn debuut op het circuit van Brands Hatch. Daarmee blijft een heel bijzonder stukje Formule 1-techniek en historie behouden voor de racefans, die de Tyrell zeswieler live kunnen aanschouwen bij de diverse historische autosport evenementen.

Bekijk HIER meer FOTO'S van de Historic Grand Prix Zandvoort!

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS