Formule 1

F2: Richard Verschoor oppermachtig in Oostenrijk, drama voor Drugovich en flinke domper voor Merhi +UITSLAG

Uitgegeven door Frank Korsel • 10 juli 2022 09:30

Richard Verschoor heeft de hoofdrace van de Formule 2 op de Red Bull Ring gewonnen. Bij de start van de race durfde de Nederlander het aan om op de slicks te starten. Al snel nam hij de leiding in de wedstrijd over en won hij zijn allereerste hoofdrace in de Formule 2.

Richard Verschoor

Waar de Formule 3 hoofdrace werd verreden op een hele natte baan startte de 22 heren uit de Formule 2 op een vochtige baan, maar niet veel coureurs durfde het aan om op de slicks te starten. Frederik Vesti startte de race vanaf pole position met Juri Vips vanaf P2.

Vips was super snel weg en schoot direct al voorbij aan Vips. Ook Ayumu Iwasa schoot voorbij aan de Deen, maar na een halve ronde herpakte Vesti zich en kon de Japanner terugpakken. Iwasa werd in de tweede ronde flink opgejaagd door Logan Sargeant. De winnaar van de sprintrace, Logan Sargeant stond na de derde bocht stil in zijn Hitech. Dit zorgde voor een safety car.

De vraag was of er coureurs waren die het aandurfde om van de regenband naar de slick te gaan, Amaury Cordeel van Van Amersfoort Racing durfde dit aan en veranderde naar de supersoft compound.
In de vijfde ronde werd de wedstrijd hervat en Juri Vips was goed weg, maar moest goed uitkijken voor zijn Deense concullega Vesti die iedere kans zou grijpen om hem in te halen. De kampioenschapsleider Felipe Drugovich viel ver terug naar de achttiende positie.

De mannen die op de slicks waren gestart kregen in de zesde ronde ineens ontzettend veel grip. Eén van de coureurs die op de slicks was gestart was Richard Verschoor die in ronde zeven ineens op P3 rondrijdt. Na de zevende ronde leidt de Nederlander de wedstrijd!
Jehan Daruvala, Roberto Merhi, Denis Hauger en Enzo Fittipaldi zijn enkele voorbeelden van coureurs die ook op de slicks zijn gestart en nu in de top vijf rijden.

In de achtste ronde had Verschoor al een leiding op gebouwd van 3,3 seconden. Ronde na ronde noteerde Verschoor de snelste rondetijd en na de elfde ronde had hij een voorsprong van maar liefst 5 seconden. En Roberto Merhi, die dit weekend Ralph Boschung vervangt startte vanaf de 21e positie en haalde 19 coureurs in en lag ineens op de tweede positie. Zijn teamgenoot Olli Caldwell startte vanaf P22 en reed in de twaalfde ronde rond op de zesde positie. De heren die gestart zijn op de slicks hadden het zeker aan het juiste eind.

In de dertiende ronde gingen Daruvala, Roberto Merhi, Dennis Hauger, Enzo Fittipaldi en Jake Hughes naar binnen voor hun verplichte bandenwissel. Er leek zich een drama te ontvouwen voor de Braziliaanse Felipe Drugovich, de kampioenschapsleider ving de race aan vanaf de vijfde positie, maar maakte in de beginfase een fout en viel terug naar de zeventiende positie. Hij had moeite om zijn voorgangers in te halen. Ook Richard Verschoor maakte in de zestiende ronde zijn pitstop en kwam vier seconden voor Daruvala terug op de baan.

Na 32 rondjes had Verschoor een voorsprong van maar liefst 6,8 seconden op Jehan Daruvala. Roberto Merhi had met nog acht rondjes te gaan nog altijd een podiumpositie in zijn handen.

Het regent ook tijdstraffen, Jack Doohan heeft twee straffen gekregen, één van tien seconden en één van vijf seconden. Deze kreeg hij voor het overschrijden van de baan limieten. Ook Ayumu Iwasa, Frederik Vesti, Liam Lawson en Calan Williams kregen een tijdstraf van vijf seconden. Iwasa lag met nog vijf rondjes te gaan op de negende positie, door zijn tijdstraf valt hij buiten de punten.

Roberto Merhi neemt geen genoegen met P3, de Spaanse invaller was gretig en was op jacht naar P2. In de 37e ronde reed hij zeven tienden achter Jehan Daruvala en naderde hij heeft gestaag. In de 39e ronde zet Merhi zijn Campos bij het aanremmen naar de derde bocht naar de bolide van Daruvala. In de run van bocht drie naar bocht vier zaten de twee naast elkaar en hield Merhi de tweede positie. Maar toen sloeg het noodlot toe voor Merhi, hij kreeg ook vijf seconden tijdstraf voor het overschrijden van de baanlimieten. Hij viel terug naar de vijfde positie.

Verschoor reed als eerste over de eindstreep en was uitzinnig. Helaas kon hij niet terug rijden naar de pits, hij viel stil op weg naar de pitlane.

Jehan Daruvala krijgt door de tijdstraf van Merhi alsnog de tweede positie toegekend. Ook Logan Sargeant mag mee naar het podium. Enzo Fittipaldi werd gepromoveerd naar de vierde positie. Merhi werd geclassificeerd als vijfde, een flinke domper voor Merhi, maar desondanks scoort hij tien punten in zijn eerste wedstrijd sinds 2019.

Jake Hughes en Amaury Cordeel van Van Amersfoort Racing kwam als zevende en negentiende positie. De MP Motorsport-coureurs Felipe Drugovich en Clement Novolak op P13 en P18.