Formule 1

FIA publiceert onderzoek naar budgetplafond: overtredingen voor Alpine en Honda

Uitgegeven door Frank Korsel • 11 september 2024 10:45

Sinds een aantal jaar zijn Formule 1-teams gebonden aan een budgetplafond. Er zit dus een maximum aan de hoeveelheid geld die zij mogen uitgeven. De FIA maakte onlangs bekend haar onderzoek naar de stand van zaken te hebben afgerond. Geen van de tien teams heeft het budgetplafond overschreden. Dat gezegd hebbende: twee motorfabrikanten zijn wel een procedurele fout begaan.



In het verleden kreeg Red Bull Racing nog een fikse straf opgelegd omdat zij te veel hadden uitgegeven, maar dit jaar komt het niet zo ver. Alle teams hebben gekleurd binnen de lijntjes van de regels. “Het onderzoek naar alle documenten aangaande het budgetplafond was grondig, maar alle teams werkten goed mee en leverde alle benodigde informatie aan. Geen van de tien teams is schuldig bevonden aan een overtreding”, laat de FIA weten in een statement.

Wel zijn er een aantal procedurele ongeregeldheden opgespoord bij motorfabrikanten Honda en Alpine. Daar zegt de autosportfederatie het volgende over: “De CCA (Cost Cap Administration) bevestigt dat Honda en Alpine een procedurele overtreding zijn begaan, maar geen van beide heeft het budgetplafond overschreden. Honda en Alpine hebben te allen tijde goed meegewerkt en werken samen met de CCA om de zaak af te handelen.” Het lijkt er dus op dat het zal uitdraaien op een overeenkomst tussen de betrokken partijen. Wat Alpine en Honda precies verkeerd hebben gedaan, zegt de FIA niks over.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS