Formule 1

FOTO: FIA Formule 2 onthult vernieuwde auto voor 2024

Uitgegeven door Frank Korsel • 31 augustus 2023 10:30

De FIA Formule 2 heeft vandaag de Formule 2-auto voor 2024 en daarna onthuld aan de internationale media op de Formule 1 paddock in Monza.

FIA F2 2024 car

De ontwerpfilosofie van de nieuwe auto, die zal worden ingezet in de seizoenen 2024, 2025 en 2026, is om jonge coureurs die streven naar een carrière in de Formule 1 de beste voorbereiding te geven. Dit wordt gerealiseerd door de auto zo dicht mogelijk bij een F1-auto te laten komen qua veiligheid, uitstraling, systemen, prestaties, duurzaamheid en toegankelijkheid, en dit alles tegen redelijke kosten. Bovendien zijn de neus, voor- en achtervleugels en de vloer zo ontworpen dat ze wiel-aan-wiel racen stimuleren, wat zal leiden tot opwindende actie op het circuit. Dat laat het kampioenschap in een persbericht weten.

De nieuwe auto, uitgerust met de nieuwste FIA veiligheidsinnovaties, wordt aangedreven door een 3.4 liter turbo-opgeladen Mecachrome motor en bevat enkele nieuwe functies om de introductie van Aramco synthetische duurzame brandstof, die in 2025 wordt geïntroduceerd, mogelijk te maken. Voor 2024 zal de F2 auto blijven rijden op Aramco 55% bio-bron duurzame brandstof, die succesvol werd geïntroduceerd in 2023.

De F2 2024 is ook ontworpen om te voldoen aan de FIA 2024 specificaties op het gebied van remmen, stuurinspanning en ergonomie, zodat een breed scala aan coureurs wordt ondergebracht en het kampioenschap zo toegankelijk mogelijk wordt gemaakt.

De auto-systemen zullen nog steeds marshalling bevatten, zoals de Virtuele Safety Car (VSC), en een geoptimaliseerd Drag Reduction System (DRS), terwijl de elektronica zijn verbeterd met een nieuwe Marelli Vehicle Control Unit (VCU).

De auto voltooide een succesvolle shakedown in juli in Varano, met voormalig F2-coureur Tatiana Calderon achter het stuur. Na de onthulling van vandaag zal het ontwikkelingsprogramma gedurende de rest van het jaar doorgaan met een aantal tests, waarbij verschillende coureurs betrokken zijn, waaronder de FIA Formule 2 kampioen van 2022, Felipe Drugovich.

Het programma zal voldoende kilometers omvatten om betrouwbaarheid te garanderen voordat de auto's aan de teams worden geleverd. Verdere ontwikkeling zal plaatsvinden gedurende 2024, 2025 en 2026, naarmate het duurzame component van de brandstof toeneemt om het streefdoel van 100% synthetische duurzame brandstoffen in 2027 te bereiken.

Eén auto wordt vóór het einde van december 2023 aan de teams geleverd, en de tweede auto wordt begin januari 2024 geleverd. Er zal een shakedown plaatsvinden met de teams vóór de eerste officiële pre-season test, met één auto per team.

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS