DTM

FOTO'S - DTM-repatriant Juncadella bezorgt Mercedes-AMG de snelste tijd: "Ik heb nog een rekening te..."

Uitgegeven door Peter Vader • 7 augustus 2021 09:04

ZOLDER - Spectaculaire spins, grindbed, rode vlaggen, de twee DTM-oefensessies op vrijdag in Zolder waren zeker niet saai. Er was ook licht en schaduw voor Daniel Juncadella. De Spanjaard in de Mercedes-AMG van het GruppeM Racing-team maakte aanvankelijk een sterk statement met de beste tijd van de dag, waarna hij de achterkant van zijn auto beschadigde tijdens een spin. De twee races starten op zaterdag en zondag om 13:30 (vanaf 13:00 live op SAT.1).

null
Daniel Juncadella (ESP) Mercedes-AMG Team GruppeM Racing

Zware regenbui
In de beginfase van de tweede vrije training zette de 30-jarige coureur uit Barcelona een tijd van 1:28.112 minuten neer. Omdat kort daarna een zware regenbui over het vier kilometer lange voormalige Grand Prix-circuit trok, slaagde geen van de negentien andere coureurs erin de tijd van de Spanjaard te verbeteren. Slechts 0,035 seconden achter Juncadella zette Nico Müller de op één na beste tijd in de Final Practice-sessie in de Audi van het Rosberg-team, gevolgd door de twee voormalige kampioenen Mike Rockenfeller (ABT-Audi) en Marco Wittmann (Walkenhorst-BMW), zodat drie verschillende fabrikanten op de eerste vier plaatsen vertegenwoordigd waren.

Marco_Wittmann_GER_BMW_Walkenhorst_Motorsport
Marco Wittmann (GER) BMW Walkenhorst Motorsport

"Het ziet er goed uit"
Juncadella, die ook een korte onderbreking van de training veroorzaakte met zijn uitstap in het grind, was zeer tevreden over zijn prestaties: "Een goede training. Onder droge omstandigheden was ik het snelst, de auto voelde echt goed. In het nat maakte ik een fout aan het einde van de eerste bocht. Ik had niet verwacht dat de curbstone zo glad zou zijn. Ik raakte in een spin en beschadigde het achterste deel van de auto enigszins, maar niets desastreus. Het ziet er goed uit voor zaterdag."

Christian_Klien_AUT_McLaren_JP_Motorsport
Christian Klien (AUT) met de debuterende McLaren van JP Motorsport

Rode vlag
De Duitser Maximilian Götz in de HRT-Mercedes-AMG finishte de eerste vrije training om 12:00 uur als snelste met een tijd van 1.28.170 minuten. Achter de winnaar van de race van zondag op de DEKRA Lausitzring volgde Alex Albon (THA) in de snelste AF-Corse-Ferrari op de tweede plaats, kampioenschapsleider Kelvin van der Linde (RSA, ABT-Audi) op de derde plaats en Liam Lawson in de tweede Ferrari op de vierde plaats. Twee keer moest de training worden onderbroken met de rode vlag, eerst vanwege een uitstapje van Timo Glock (GER, ROWE-BMW), daarna vier minuten voor het einde opnieuw een onderbreking, nadat Maximilian Buhk (GER, Mücke-Mercedes) in het grindbed was gegleden. Na de tweede onderbreking werd de training niet meer hervat.

Omdat hij zijn tempo niet genoeg had verlaagd tijdens een onderbreking in de eerste vrije training en sneller was reed dan de toegestane 80 km/u, werd Alex Albon gestraft door wedstrijdcontrole: Voor de volgende race zal hij vijf gridposities teruggeplaatst worden.

Ferrari_Alpha_Tauri_Red_Bull
De twee Ferrari's van Alpha Tauri en Red Bull in natte omstandigheden

"DTM is de zwaarste serie ter wereld"
In de traditionele DTM-talk op vrijdagmiddag beantwoordden nieuwkomers Christian Klien (AUT, JP-McLaren), Sheldon van der Linde (RSA, ROWE-BMW), Daniel Juncadella (ESP, GruppeM-Mercedes-AMG) en Dev Gore (USA, Rosberg-Audi) vragen uit de media, ter plaatse op Zolder en digitaal via Zoom. Klien zal zijn eerste optreden maken in de DTM in het weekend in België. "We wilden een aantal hoogtepunten voor het team neerzetten en dus besloten we om drie weekenden in de DTM deel te nemen, ter voorbereiding op een volledig seizoen in 2022", aldus de Oostenrijkse ex-Formule 1-coureur. "Maar nu wil ik ook dat we aanwezig zijn bij de seizoensfinale op de Norisring."

Dev_Gore_USA_Audi_Team_Rosberg
Dev Gore (USA) Audi Team Rosberg

Dev Gore
Dev Gore ziet de DTM als een belangrijke stap in zijn carrière. "De DTM is de zwaarste serie ter wereld, het is geweldig dat ik hier kan rijden", aldus de Amerikaan. Hij verhuisde zelfs naar Duitsland speciaal voor zijn DTM-seizoen: hij woont in Heidelberg, vlakbij het hoofdkantoor van het Rosberg-team. Daniel Juncadella keerde terug naar de DTM na een jaar afwezigheid. "Dit is al mijn tweede comeback in de serie. Ik heb hier zeker nog een rekening te vereffenen."

art_car_Esteban_Muth_BEL_Lamborghini_T3_MS
De art car van locale held Esteban Muth (BEL) Lamborghini T3 MS

Sheldon van der Linde
Sheldon van der Linde keert met goede herinneringen terug naar Zolder: "Hier heb ik in 2019 mijn eerste poleposition in de DTM behaald. Het zal dit weekend niet zo makkelijk voor ons zijn, want de baan past niet per se bij onze BMW, maar ik zal er natuurlijk wel het beste van proberen te maken."

Op zaterdag en zondag (5/6 augustus) staat de vijfde en zesde ronde van het DTM-seizoen 2021 op het programma op het traditionele circuit in België, slechts 70 kilometer ten westen van Aken. Tickets zijn exclusief verkrijgbaar via de DTM Ticket Shop (tickets.dtm.com) en via de DTM Ticket Hotline (01806–99 11 66), zelfs op de twee racedagen. Voor het eerst dit DTM-seizoen is de camping op het circuit ook weer open – dichterbij kom je niet!

Kelvin_van_der_Linde_RSA_Audi_ABT_Sportsline
Bandenwissel voor Kelvin van der Linde (RSA) Audi ABT Sportsline

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS