Formule 1

Felipe Massa haalt uit naar 'gemanipuleerde' titelnederlaag tegen Lewis Hamilton in 2008

ZANDVOORT - Felipe Massa , die het woord 'manipulatie' gebruikte om zijn titelnederlaag in 2008 te beschrijven, heeft verklaard dat hij het kampioenschap heeft gewonnen en dat het nu aan de F1 en de FIA is om dit recht te zetten.



Vorige week werd bekend dat Massa doorging met zijn juridische stappen tegen de Formule 1 en de FIA, te beginnen met een formele 'Letter Before Claim' dat naar beide partijen was gestuurd. Dit om compensatie te krijgen voor het mislopen van miljoenen nadat hem de rijderstitel van 2008 was ontzegd.

De claim van de Braziliaan heeft betrekking op de Grand Prix van Singapore van dat jaar en het 'Crashgate'-schandaal waarbij Renault schuldig werd bevonden aan Nelson Piquet Jr de opdracht geven om te crashen ten voordele van zijn teamgenoot Fernando Alonso.

Tijdens de pitstops die volgden, ging Massa van de leiding in de race naar het verlaten van de pitstraat met zijn brandstofslang nog aan zijn Ferrari. Hij eindigde buiten de punten, terwijl zijn titelrivaal Lewis Hamilton derde werd. De Brit won de titel met één punt verschil.

"Simpel gezegd: Massa is de terechte kampioen van 2008 en de F1 en de FIA hebben het wangedrag dat hem die titel ontnam, opzettelijk genegeerd", staat in de brief. "Dit is waar we voor vechten. Dit is waarom we een groep advocaten samenstellen, omdat dit het juiste is om te doen", vertelde hij aan The Athletic. "We hebben veel vertrouwen in de situatie. We zullen tot het einde blijven vechten omdat het niet correct is wat er is gebeurd."

De voormalig Ferrari-coureur verklaarde verder dat de straf van Renault helemaal geen straf was. Die hield een voorwaardelijke diskwalificatie van twee jaar in. Toenmalig teambaas Flavio Briatore en toenmalig technisch directeur Pat Symonds kregen een paddockverbod van vijf jaar. Beide verboden werden later ongedaan gemaakt. "De straf was geen straf", zei Massa. "Voor mij was dat onzinnig."

De vraag is wat Massa hoopt te bereiken met zijn procedure. Dat het resultaat van het kampioenschap van 2008 met terugwerkende kracht wordt veranderd of wil hij een geldelijke compensatie? "Ik hoop echt dat rechtgezet wordt wat niet eerlijk was voor de sport en voor de mensen. Ik heb gewonnen, en ik wil daarvan de bevestiging krijgen."