Formule 1

Ferrari waarschuwt: "Structurele zwakheden in de aerodynamica en vermogen ingeleverd"

Uitgegeven door Wim Boekel • 29 juli 2020 06:36 • Print artikel

Ferrari-voorzitter John Elkann verwacht niet dat zijn Formule 1-team voor 2022 weer competitief om de overwinning kan strijden. Toch heeft de Italiaanse Amerikaan het vertrouwen dat teambaas Mattia Binotto de Scuderia door deze lastige tijd kan loodsen. "We leggen nu de fundering om in 2022 weer competitief te zijn", zegt Elkann in La Gazzetta dello Sport. "Dan treden de nieuwe reglementen in en Binotto heeft de eigenschappen en vaardigheden om een nieuwe succesperiode te starten."

Charles Leclerc

De Ferrari-voorzitter benadrukt dat Binotto ook onderdeel van Ferrari was in de periode dat Ferrari met Michael Schumacher, Jean Todt en Ross Brawn de sport domineerde. "We hebben een lange weg te gaan", beaamt Elkann. "Toen Jean Todt in 2000 aan die historische cyclus begon, kwamen we uit een droge periode die meer dan 20 jaar duurde. Vanaf 1979 hadden we toen niet gewonnen."

"Zoiets kost tijd, maar vanaf 1993 wisten we weer overwinningen te boeken. Het was toen enorm belangrijk om op en naast de baan perfect samen te werken en cohesie en stabiliteit te brengen. Dat proces gaat stap voor stap."

Dit jaar is Ferrari aanzienlijk langzamer dan Mercedes en liggen ze slechts vijfde in het kampioenschap. In de tweede race in Oostenrijk crashten Charles Leclerc en Sebastian Vettel. "We zijn dit jaar niet competitief door ontwerpfouten", verklaart de Amerikaan. "Het zijn structurele zwakheden in de aerodynamica en balans van de auto. Daarnaast hebben we vermogen ingeleverd."

Toch staat Ferrari nog altijd achter het uitstellen van de nieuwe reglementen en het breken met Sebastian Vettel. "In de afgelopen tien jaar hebben we met Alonso en Vettel wereldkampioen in huis gehaald, maar is het lastig om aan kampioenen te vragen om geduld te betrachten. Dat is bij jonge talenten makkelijker."

"We moeten nu de basis voor een succesvollere toekomst. We hebben vertrouwen in Charles Leclerc en hebben hem voor lange tijd vastgelegd. Een contract voor vijf jaar is historisch. Nooit eerder tekende een Ferrari-coureur een dergelijk contract. Voor Leclerc en Carlos Sainz wordt Maranello hun nieuwe thuis, zodat ze dicht bij de engineers kunnen zijn. De nieuwe bolide zal met en voor hen gemaakt gaan worden."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS