Autosport BE • Autosport BE Diversen

Filip Wojtowicz maakt belofte waar! BelNed- én Nederlands kampioen rallycross! "Kampioen, dat maakt het leuker"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 december 2019 03:16 • Print artikel

GENK – Na leerjaar 2018 was het voor Filip Wojtowicz dit seizoen tijd om te oogsten. De negentienjarige coureur uit Edegem in België werd BelNed- én Nederlands kampioen rallycross in de SuperNationals Min-klasse en onderstreepte daarmee eens te meer zijn belofte in de autosport. Daarnaast combineerde de door Champion Lubricants gesteunde piloot die discipline opnieuw met de circuitsport door zijn deelname aan het DNRT-kampioenschap met een BMW E30 en zijn oude liefde karting met het team van DFK. Wojtowicz blikt terug op een uiterst succesvol seizoen.

Champion Lubricants Filip Wojtowicz

“Ik ben natuurlijk heel content dat ik Nederlands kampioen ben geworden”, zei Filip die dit jaar ook het Belgisch kampioenschap rallycross reed. “Het is mijn derde jaar in de autosport, dus ik wilde nu ook wel graag een titel winnen.” Van die drie jaar was het pas zijn tweede jaar in de rallycross. En dat maakte de prestatie met de Volvo C30 extra knap, aangezien die tak van autosport wel even heel wat anders is dan karting, wat hij overigens nog steeds doet om fit te blijven en zijn raceskills bij te houden. Zo was hij onlangs nog actief in het GK4-kampioenschap in de Shifterklasse voor het team van DFK.

Filip benadrukte dat hij zijn successen nooit had kunnen behalen als hij niet werd gesponsord door Champion Lubricants, smeeroliën vanuit het productiebedrijf Wolf Oil Corporation in Hemiksem. “Dat bedrijf is al jaren mijn vaste sponsor, daar ben ik het heel dankbaar voor. Dankzij Champion ben ik ook in aanraking gekomen met rallycross. Zij zijn daar heel actief in. In het WRC is Wolf één van de belangrijke sponsors bijvoorbeeld.”

Filip Wojtowicz BMW

Hoewel de beloftevolle piloot nog altijd graag de rallycross combineert met het racen in zijn BMW geprepareerd door MF Racing op een circuit, begint zich bij Filip zo langzaam maar zeker een voorkeur te ontwikkelen. En dat is - wellicht niet heel verrassend - de rallycross. “Ik ben kampioen geworden, dat maakt het leuker. En in de rallycross is er wat meer publiciteit. Er komt ook veel publiek op af. Maar het is moeilijk om te kiezen, hoor. Ik vind allebei de disciplines op hun eigen manier heel erg leuk.”

Hij is ervan overtuigd dat de twee disciplines beoefenen zorgt voor kruisbestuiving. “In rallycross leer je echt controle te hebben over de auto. Ik denk dat ik dingen daaruit meeneem naar het circuit. Daardoor kan ik beter rijden in de regen”, zegt de in België woonachtige Pool. “Ik weet dan perfect wat ik moet doen om me uit een slip te rijden bijvoorbeeld.”

Filip Wojtowicz maakt belofte waar! BelNed- én Nederlands kampioen rallycross!

Voor komend seizoen is Filip hoopvol dat hij opnieuw goed voor de dag zal komen. “Vorig jaar hadden we nog te maken met kinderziektes in de auto, dit jaar hebben we veel aan de auto veranderd, veel verbeterd. De balans is daardoor een stuk beter geworden. En in 2020 gaan we rijden met een nieuw onderstel en een paar andere kleine, nieuwe dingen. Daar moet de auto nog beter van worden.”

Hoewel de focus dus zal komen te liggen op rallycross hoopt Filip opnieuw genoeg budget te vinden om opnieuw ook op het circuit actief te zijn. Het liefst zou hij de overstap maken naar de Belcar-competitie, of anders de Mazda MX-5 Cup. “Eind dit jaar gaan we sowieso met de Mazda testen. Maar we gaan sowieso het Belgisch en Duits kampioenschap rallycross rijden. We hopen ook een wedstrijd in de RX2-categorie te kunnen rijden. Die worden in het voorprogramma van het WK verreden. Dat zou echt heel mooi zijn!”

Filip Wojtowicz wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Champion Lubricants.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS