DTM

Fotofinish Rast - Müller op de Lausitzring: 0,089 seconden verschil! 300ste podium BMW, Robin Frijns snelste ronde en P4

Uitgegeven door Peter Vader • 18 augustus 2020 14:27

Afgelopen zondag deed de DTM-race op de Lausitzring de harten sneller kloppen. In minder dan in een oogwenk en een minivoordeel van slechts 0,089 seconden is Audi-coureur René Rast teruggekeerd in de DTM-titelstrijd. De tweevoudig DTM-kampioen wist met succes de laatste aanval van runner-up Nico Müller (Audi) af te slaan, toen beiden de finishlijn passeerden. Rast en Müller realiseerden de spannendste close-finish in de DTM-geschiedenis, want in 1996 zegevierde DTM-legende Klaus Ludwig op de Norisring ook met 0,089 seconden voorsprong op Opel-merkcollega Uwe Alzen. Ook de derde plaats op het podium werd fel betwist. Tweevoudig kampioen Marco Wittmann (BMW) wist nipt Robin Frijns (NED) voor te blijven na een energieke eindsprint van de Nederlandse Audi-coureur. Daarmee bevestigde Wittmann de stijgende lijn van het merk uit München en bezorgde BMW de 300ste podiumplaats in de lange DTM-geschiedenis. De op één na beste BMW-coureur was ex-Formule 1-coureur Timo Glock, die achter Mike Rockenfeller (Audi) als zesde over de finish kwam. Na een zesde plaats in de zaterdagrace eindigde Ferdinand Habsburg (AUT) als tiende in de privé Audi van het Belgische WRT Team.

DTM Lausitzring 2020 Race 2
Fotofinish van Rast voor Muller met 0,089 seconden voorsprong

Rast weer tweede, maar Müller met 100 punten ver vooruit
Over een week is de DTM terug op de Lausitzring voor het tweede deel van zijn eerste double header, maar dan op het 4,5 kilometer lange Grand Prix-parcours. Nadat Nico Müller zijn derde overwinning behaalde in de zaterdagrace voor Sheldon van der Linde (BMW) en Robin Frijns (Audi), leidt de Zwitser na vier races van dit seizoen het rijdersklassement met 100 punten, maar René Rast heeft zich met 61 punten teruggevochten naar de tweede plaats. Robin Frijns staat derde met 58 punten, slechts drie punten minder dan titelverdediger Rast. Marco Wittmann (28) staat op de zesde plaats als beste BMW-coureur.

DTM Lausitzring 2020 Race 22
Marco Wittmann

DTM-coureurs leveren een vermakelijke race af
Van de start tot de finish vlag, de DTM leverde een spannende, vermakelijke race met spectaculaire manoeuvres verdeeld over het hele veld. Robin Frijns, die voor de derde keer in vier races van dit seizoen vanaf poleposition startte, moest het bij de start voortvarend terugvechten tegen merkgenoot René Rast, waardoor hij Rast een korte omweg in het gras liet maken. Terwijl Nico Müller aanvankelijk rijdend op de tweede positie terrein verloor, was Marco Wittmann één van de winnaars in de turbulente startfase. Hij wist zich te verbeteren van de zevende naar de derde plaats. De voorsprong van Frijns eindigde in de derde ronde toen Rast met een moedige manoeuvre zich voorbij de Nederlander wist te persen. Daarna volgde een levendig gevecht tussen de Duitser en de Nederlander. Het veld van de met maximaal 640 pk uitgeruste toerwagens bleef heel dicht bij elkaar, waarbij er ook in het middenveld niet minder energiek gevochten werd voor iedere positie. De wiel-aan-wiel gevechten zorgden hier en daar voor enig contact, maar dit leverde geen bijzondere situaties of crashes op.

DTM Lausitzring 2020 Race 23
Chaotische start met Rene Rast over het gras naast een kortstondig leidende Robin Frijns

Formaatvullende achteruitkijkspiegel: Müller met een sterke inhaalslag naar voren
Terwijl Rast, Frijns en Wittmann hun verplichte stop al heel vroeg voltooiden en een nieuwe set banden gemonteerd kregen, wachtte Müller veel langer op zo'n verse banden om die te gebruiken voor zijn eindsprint. Na zijn pitstop lag hij slechts zevende, maar de Zwitser, die binnenkort voor het eerst vader wordt, begon zijn briljante inhaaljacht, die hem naar de tweede plaats leidde. De groen-witte Audi groeide in de achteruitkijkspiegel van zijn merkcollega Rast. Bovendien had Rast een verkeerde berekening gemaakt, hij had verwacht dat voor hem de finishvlag eerder gezwaaid zou dan er werkelijk gebeurde, op het 3,5 kilometer lange sprintparcours. Met al zijn ervaring knokte Rast zich met succes door zijn laatste meters tegen de oprukkende Müller, die letterlijk aan zijn achterkant bleef hangen, maar er toch niet meer voorbij kon komen.