Formule 1

Frits van Amersfoort: "Iedereen wist dat Max een grote zou worden nog voordat hij ooit in een auto had gereden"

Uitgegeven door Bart • 12 juli 2020 12:07 • Print artikel

Max Verstappen en Charles Leclerc reden in het verleden in de Formule 3 voor het team van Van Amersfoort Racing. Verstappen in 2014, Leclerc een jaar later. Oprichter en teameigenaar Frits van Amersfoort is trots op de samenwerking met beide Formule 1-coureurs. "De zegereeks van Max in 2014 is natuurlijk wel iets dat op je netvlies blijft hangen". zegt Van Amersfoort in een interview met RaceXpress.nl.

Max Verstappen


Wat zag je tijdens dat jaar voor coureur?
“Niet eens tijdens dat jaar, dat zagen we al tijdens de eerste dag. Dat is het hele jaar alleen maar beter en beter geworden. Net zo dat het coronavirus ongekend is, was de zegereeks van Max in 2014 sportief ongekend. Die vergelijking kun je wel trekken.”

Zag je toen al dat Max een grote coureur zou worden?
“Dat ga ik niet op mijn conto schrijven. Iedereen wist dat Max een grote zou worden nog voordat hij ooit in een auto had gereden en zich alleen in een kart voortbewoog. Vanaf dag 1 bij ons was het ontegenzeggelijk dat Max alleen maar beter zou worden.”

In dat jaar stapte Max ook voor het eerst in een Formule 1-auto
“Halverwege het seizoen werd al bekend dat hij een contract bij Toro Rosso had getekend. Dat zal niet zo snel geëvenaard worden, al zaten we er een jaar later met Charles Leclerc ook heel dichtbij. 2014 en 2015 waren voor ons hele mooie jaren.”

Hoe kijk je terug op 5 jaar Max Verstappen in de Formule 1?
“Daar kijk je natuurlijk met genoegen naar, maar op een gegeven moment is het ook wel weer een gepasseerd station. Dat moet je ook weer door. Hoe zeggen ze dat mooi? Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Dat blijkt in de autosport ook weer ieder jaar het geval te zijn. Na Max en Charles moesten we door, maar geschiedenis is mooi en geschiedenis is mooi voor je CV.”

Hoe is het om Verstappen en Leclerc in een Red Bull en een Ferrari tegen elkaar te zien rijden?
“Ik kijk daar al redelijk vanaf een afstand naar. Die jongens zijn in korte tijd heel volwassen geworden. Het is alleen maar een bevestiging en mooi om te zien om die twee ooit om de wereldtitel in de Formule 1 te zien strijden. Misschien al heel snel en het is mooi dat wij daar ooit iets mee te maken hebben gehad. Dat is iets om trots op te zijn.”

Zijn die twee met elkaar te vergelijken?
“Ze hebben één ding gemeen en dat is dat ze bloedsnel zijn. Verder zijn het verschillende karakters. Het is moeilijk te vergelijken. In principe hebben grote coureurs wel gemeen dat ze graag voorop willen staan en graag willen winnen. Dat hebben ze alle twee. Maar ze doen het op hun eigen manier en zijn beide grote sportmensen en grote karakters.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS