Karting • Karting Diversen

GAAF! Motorracen op een kartbaan: KicXstart Yamaha R125 Cup start seizoen op Assen en volgende race op kartbaan 'De Landsard' in Veldhoven

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 juli 2020 16:50

KicXstart Yamaha R125 Cup - 11-12 juli 2020 in Assen! Kevin de Haan heeft in Assen de eerste wedstrijd van de Yamaha KicXstart R125 Cup op zijn naam geschreven. Op de TT Junior Track was hij in beide wedstrijden de verrassend sterke Luca de Vries te snel af. Een vol veld met maar liefst 20 man en 1 dame stond op 11 en 12 juli in Assen aan de start van de eerste wedstrijd van het Yamaha KicXstart R125 seizoen. De andere dame in het veld, Mei-lee van Someren moest verstek laten gaan en ook Lin Verhoeven was afwezig. Wel zijn er op het laatste moment twee coureurs aan de selectie toegevoegd, Koen Ligtenberg en Open minibike-kampioen Loris Dekkers uit België. Na een briefing en warm-up van klasse-coördinator en rijderscoach Bob Withag begonnen de jonge coureurs op zaterdag aan de trainingen. Op zondag volgde een laatste kwalificatie en twee races.

KicXstart Yamaha R125 Cup

Regerend kampioen Levi Badie maakte de overstap naar de R3 Cup met de voor de kampioen beschikbaar bestelde machine en vice-kampioen Nick Roelfsema komt dit seizoen met een Yamaha R125 uit in de Open 125cc-klasse. Kjen Caenen, vorig jaar derde, is gestopt en dat lijkt de weg vrij te maken voor Kevin de Haan. De 18-jarige coureur uit Hoorn heeft al enkele jaren ervaring in de R125 Cup en is er dit seizoen op gebrand om het kampioenschap in de wacht te slepen. In de kwalificaties had hij dan ook met de snelste tijd de beste papieren in handen. Concurrentie was er zoals verwacht van Kay van Steenbergen, vorig jaar zesde in het kampioenschap. Maar de grote verrassing was Luca de Vries, die met een rondetijd van 57,3 slechts tweetienden van een seconde langzamer was dan De Haan. Hij zou vanaf een tweede startpositie mogen vertrekken met Van Steenbergen als derde naast hem op de eerste startrij. De snelle nieuwkomers Sem Bijman en Rio Olofsen reden een sterke kwalificatie en ook Koen Ligtenberg, die aanvankelijk van plan was om met het racen te stoppen maar op het laatste moment zich alsnog voor seizoen 2020 had aangemeld, reed een goede tijd. Zij zouden van de tweede startrij vertrekken met Bijman op een vierde, Ligtenberg op een vijfde en Olofsen op een zesde plaats. Lucas Arends was op zaterdag afwezig maar wist in de laatste kwalificatie op zondag een tijd neer te zetten die goed was voor een zevende startpositie voor Alec Willemen en Rookie Rick Harthoorn.

Kevin de Haan

Race 1
De Haan liet er geen gras over groeien en nam kopstart voor De Vries en Van Steenbergen. Ze ontsnapten aan het gedrang dat achter hun rug ontstond bij het ingaan van de eerste bocht. Willemen en Ligtenberg kwamen daarbij ten val terwijl Bijman en Arends alle zeilen moesten bijzetten om het tweetal te ontwijken. Olofsen kon aan de binnenzijde van de bocht de dans ontspringen en ging in de achtervolging op Van Steenbergen. De Haan en De Vries hadden inmiddels een gaatje weten te slaan en bij het passeren van een achterblijver wist De Vries daarvan te profiteren en de koppositie over te nemen. De Haan bleef in het wiel van De Vries en in de eindfase nam hij de leiding weer terug in handen om die niet meer af te staan. Achter het tweetal was Bijman aan een knappe inhaalrace begonnen. Met een snelste raceronde van 56.7 wist hij de derde plaats van Van Steenbergen af te snoepen, die vierde werd op veilige afstand van Olofsen. Een knappe zesde plaats was er voor Ayesh Remmers. Rens Miedema wist op de finishlijn nog net Tom van Beek achter zich te houden en de zevende plaats op te eisen.

Race 2
In de tweede race zette De Haan nog een tandje bij. Van start tot finish reed hij onbedreigd aan de leiding. Hij sleepte daarmee beide overwinningen en de dagzege in de wacht. De Vries kon dit keer niet volgen en moest zijn best doen om Van Steenbergen en Bijman achter zich te houden. Dat lukte en hij finishte op een knappe tweede plaats. Bijman leek de beste papieren voor de derde plaats te hebben maar Van Steenbergen hield goed de aansluiting. In de eindfase kwam Bijman ten val en was voor Van Steenbergen de weg vrij naar de derde plek. Olofsen werd vierde voor Ligtenberg en Harthoorn. De zevende plaats was voor Lucas Arends en net als in de eerste race won Miedema op de streep het gevecht met Van Beek om de achtste plaats. Bijman kon na zijn schuiver de race nog wel uitrijden maar kwam niet verder dan een tiende plaats.

In het dagklassement deed De Haan de beste zaken. Hij werd eerste voor De Vries en Van Steenbergen. Snelste Rookie was Olofsen met een vierde plaats.

Kevin de Haan had wel verwacht dat hij voor de overwinning moest vechten. ‘Ik had vooral rekening gehouden met concurrentie van Van Steenbergen en Bijman, maar De Vries had ik van te voren niet verwacht. Hij was al sterk in de kwalificaties en in de eerste race heb ik redelijk verdedigend gereden om hem achter me te kunnen houden. In de tweede race heb ik m’n plan van aanpak veranderd en ben ik meer mijn eigen lijnen gaan rijden. Dat pakte goed uit en het lukte om bij hem weg te rijden.’

Niet alleen De Haan had de concurrentie van Luca De Vries niet verwacht, hij had het zelf ook niet aan zien komen. ‘In de tweede kwalificatie vond ik ineens snelheid, en vanaf dat moment ging het een stuk beter. De eerste race had ik natuurlijk mazzel dat ik de eerste plaats nog even over kon nemen. In de tweede race moest ik nog wel mijn best doen om de tweede plaats stevig vast te houden maar het is gelukt en ik ben dan ook super tevreden!’

Rookie Rick Harthoorn reed een goede wedstrijd maar had stiekem op meer gehoopt. ‘Er wordt hard gereden in deze Cup, het veld is compact en competitief. Ik heb na acht jaar te hebben gekart vorig jaar de overstap gemaakt naar de R125 in het Belgisch kampioenschap. Daar heb ik ervaring opgedaan en hier in Assen kom ik pas voor de tweede keer. Het is voor mij iets meer wennen maar alles is goed gegaan, ik heb de nodige punten gepakt en ben tevreden.’

klasse-coördinator Bob Withag kijkt ook tevreden terug op de wedstrijd. ‘De gevestigde orde heeft sterk gereden en de Rookies hebben laten zien wat ze in hun mars hebben. Met wat meer ervaring erbij kunnen ze het de top drie nog lastig gaan maken, het belooft dan ook weer een spannend seizoen te worden!’

Uitslag Assen 11-12 juli:
1 Kevin de Haan 50 punten
2 Luca de Vries 40 punten
3 Kay van Steenbergen 29 punten
4 Rio Olofsen 24 punten
Snelste Rookie: Rio Olofsen

De volgende races voor de KicXstart Yamaha R125 Cup zijn op zaterdag 18 juli op kartbaan 'De Landsard' in Veldhoven.