Autosport Internationiaal Singleseaters • Indy Car

Grandioze stunt Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout: "Het is eigenlijk nog niet helemaal te bevatten"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 augustus 2020 22:16

In de Fast Nine shoot-out, het tweede gedeelte van de kwalificatie voor de Indianapolis 500, heeft Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout erg knap de vierde plaats veroverd. De 19-jarige NTT IndyCar Series-coureur mag zodoende volgende week zondag met zijn Sonax gesteunde bolide aan de binnenkant van de tweede startrij vertrekken voor wat zijn eerste deelname aan de legendarische Indy 500 wordt.

Indy 500 Rinus van Kalmthout Sonax Actie

Tijdens de reguliere kwalificatie op zaterdag had VeeKay zich, als enige rijder met een Chevrolet-aangedreven wagen, middels een zesde plaats bij de beste negen geschaard. Zodoende mocht de tienersensatie uit Noord-Holland nogmaals aantreden: in de Fast Nine-sessie op zondagmiddag (Amerikaanse tijd) stond de felbegeerde poleposition op het spel.

In omgekeerde volgorde betrad de top negen van de zaterdagsessie het heilige asfalt van de Indianapolis Motor Speedway. VeeKay verscheen dankzij zijn zesde stek van zaterdag zodoende als vierde ten tonele. De Hoofddorper liet in de vier verplichte kwalificatieronden een gemiddelde snelheid van 230,704 mijl per uur noteren, iets wat in Europese termen wordt aangegeven als 371,282 kilometer per uur.

Dat Rinus VeeKay de hoogst genoteerde coureur van zijn team, Ed Carpenter Racing, zou worden, was al bekend. Teameigenaar Ed Carpenter kwam zelf tot een zestiende plaats. De derde wagen van het team, bestuurd door Conor Daly, vertrekt voor de Greatest Spectacle in Racing vanaf plek achttien.

De poleposition voor de Indianapolis 500 ging naar Marco Andretti. De kleinzoon van de legendarische Mario Andretti noteerde een gemiddelde van 231,068 mijl per uur en bleef daarmee vijfvoudig INDYCAR-kampioen Scott Dixon nipt voor.

"Het is eigenlijk nog niet helemaal te bevatten, deze vierde startplaats”, sprak Rinus VeeKay kort na zijn ijzersterke optreden in de Fast Nine shoot-out. "Ik reed een sterke run en de wagen lag erg goed."

Aangezien de INDYCAR-coureurs op de tweeënhalf mijl lange oval van Indianapolis in startrijen van drie vertrekken, vangt VeeKay middels zijn vierde positie vanaf de tweede rij aan. Op die startrij ziet hij veteranen Ryan Hunter-Reay en James Hinchcliffe naast zich oplijnen. Eenvoudig was de Fast Nine-sessie niet – vanwege een sterke wind zoefden de rijders op hoge snelheid richting de eerste bocht en hadden ze met tegenwind voor bocht drie te maken.

"Dat was wel lastig. Vanaf het rechte stuk voor bocht één hadden we een hogere snelheid dan gisteren het geval was", refereert VeeKay aan de weersomstandigheid. “Elk rondje was daardoor anders. Ik zag aan de drie coureurs die voor mij de baan mochten betreden, dat het een kwestie van aanpassen zou worden.”

Desalniettemin plaatste VeeKay zijn #21 SONAX Ed Carpenter Racing-wagen op een ongelooflijke vierde stek. “Ik was héél erg dichtbij de eerste startrij, maar als je me een week geleden zou hebben verteld dat ik als vierde zou vertrekken voor de Indianapolis 500, dan had ik er meteen voor getekend.”

Teambaas Ed Carpenter, drievoudig polesitter voor de Indianapolis 500, begeleidde zijn pupil van start tot finish. “Ik heb veel steun aan Ed. Hij liet me weten waar ik rekening mee moest houden. Bovendien is het teamgevoel bij Ed Carpenter Racing gewoonweg geweldig.”

Het fantastische kwalificatieresultaat stemt VeeKay hoopvol voor het klapstuk zelf. “Als alles meezit denk ik dat we mee kunnen strijden voor de topposities, en daarmee bedoel ik ook de overwinning. Ik ben ontzettend blij. We staan er sterk voor! Ten slotte wil ik mijn vrienden van Racing Team Nederland graag feliciteren met hun prachtige podiumplaats tijdens de zes uren van Spa-Francorchamps!”

De ‘104st Running of the Indianapolis 500 presented by Gainbridge’ vindt volgende week zondag 23 augustus plaats. De groene vlag, ter indicatie van de start van de race, wordt rond 20.40 uur Nederlandse tijd gezwaaid.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS