Formule 1

HUMOR - Max Verstappen en Yuki Tsunoda nemen het tegen elkaar op, maar rijden wel de verkeerde kant op...

Uitgegeven door Peter Vader • 2 september 2022 09:28

Al concurreren ze op het hoogste niveau, toch is er nog wel iets in de wereld van de autosport en de Formule 1-coureurs, wat ze nog niet hebben gedaan. Max Verstappen en Yuki Tsunoda betraden op Circuit Zandvoort de wilde en gekke wereld van het achteruitracen!

Max Verstappen en Yuki Tsunoda Circuit Zandvoort achteruitrijden 1

In de jaren zestig en zeventig rustte de lang verloren Nederlandse autofabrikant DAF hun auto's uit met vroege CVT-transmissies met slechts twee versnellingen - een vooruit en een achteruit - en dankzij dat systeem konden auto's in beide richtingen dezelfde topsnelheid bereiken. Achteruit met 120 km/u? Nou, dat is gewoon een race-uitdaging die erop wacht om geprobeerd te worden. Terwijl Max Verstappen op zoek gaat naar een tweede opeenvolgende thuisoverwinning, leek het niet meer dan normaal om een van de grootste sportspektakels van Nederland nieuw leven in te blazen en de wereldkampioen achter het stuur te krijgen, naast Scuderia AlphaTauri-stalgenoot Yuki Tsunoda.

Max Verstappen en Yuki Tsunoda Circuit Zandvoort achteruitrijden 2

En toen de vlag viel, was de concurrentie woedend. Verstappen pakte de pole position nadat Tsunoda's ambitie bij hem de overhand kreeg en zijn DAF tegen een muur belandde. Verstappen won ook in de race en navigeerde vakkundig over een speciaal gebouwd parcours met een verscheidenheid aan obstakels om de overwinning naar zich toe te trekken. Tsunoda pushte hard om de kampioen voor te blijven, maar door zijn rondzwalken in de lastige Hugenholtz-bocht kwam de race voor de Japanse coureur racer ten einde.

Max Verstappen en Yuki Tsunoda Circuit Zandvoort achteruitrijden 3

Met de achteruitrijrace is niet de eerste keer dat Verstappen en Tsunoda het tegen elkaar opnemen in een voertuig dat geen Formule 1-auto is. In mei ging het duo het water op in Florida, gingen ze racen met Swamp Buggy's in de aanloop naar de inaugurele Grand Prix van Miami. Op die dag was het Yuki Tsunoda die zegevierde, waardoor het duo met één overwinning per persoon achterbleef in de meest niet-serieuze race-uitdagingen in 2022.

Max Verstappen en Yuki Tsunoda Circuit Zandvoort achteruitrijden 4

Na de achterwaartse strijd zei Max Verstappen: "Ik had vooraf een paar video's op YouTube gezien en dacht dat het heel leuk zou zijn om een omgekeerde race uit de eerste hand te ervaren. We hadden veel plezier en ik denk dat het een redelijk stabiel optreden was. Ik heb nog nooit zo snel achteruitgereden, natuurlijk steken we allemaal wel eens achteruit, maar dan wel heel langzaam, dus dit was een nieuwe ervaring. De auto kan tot 120 km per uur halen en gaat net zo hard achteruit. Ik denk toch dat ik het voorlopig maar bij het voorwaartse racen hou. Tijd voor onze volgende uitdaging!”

Max Verstappen en Yuki Tsunoda Circuit Zandvoort achteruitrijden 5

Yuki Tsunoda gaf intussen toe dat hij was verrast door het vreemde formaat en het rijgedrag van zijn 43-jarige DAF. “Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt, het is zeker een bijzondere gebeurtenis geweest en ik heb ondanks mijn crash heb ik veel lol gehad. Het was geweldig om Max weer uit te dagen, na mijn overwinning in Swamp Buggy hebben we nu elk een overwinning, dus we moeten zien wat de volgende uitdaging zal zijn! Maar voor nu kijken we vooruit naar de Grand Prix dit weekend in Zandvoort, ik heb vorig jaar zo genoten van de baan en kan niet wachten om er weer op uit te gaan. Ik hou van de uitdaging die al die bochten vormen, en de Nederlandse fans zijn geweldig. Ik herinner me dat ik vorig jaar voor de race op de grid zat en de fans hoorde juichen boven het geluid van de motoren, het was een ongelooflijke sfeer!”

De volgende stop voor het paar is de Nederlandse Grand Prix van dit weekend. Verstappen komt in de race als de verdedigende winnaar en leider van het FIA Formula 1 World Championship 2022.

Max Verstappen en Yuki Tsunoda Circuit Zandvoort achteruitrijden 6

Max Verstappen en Yuki Tsunoda Circuit Zandvoort achteruitrijden 7

Max Verstappen en Yuki Tsunoda Circuit Zandvoort achteruitrijden 8


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS