Formule 1

Helmut Marko's vernietigende beoordeling van Nyck de Vries' progressie bij AlphaTauri: ‘Het gat met Tsunoda werd juist groter’

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 juli 2023 08:20

BOEDAPEST - Behalve de test van Daniel Ricciardo was het ontslag van Nyck de Vries het gevolg van teruglopende resultaten. En dat zijn achterstand op zijn teamgenoot Yuki Tsunoda groter werd in plaats van kleiner. Dat heeft Red Bulls motorsport-adviseur Helmut Marko onthuld.

Nyck de Vries


Christian Horner noemde De Vries’ stoeltje voor het AlphaTauri-team een ‘noodoplossing’, nadat ze Pierre Gasly hadden verloren aan Alpine. De Nederlander zou altijd onder druk staan, maar gezien zijn succes in andere series, zoals zijn titel in het Formule E-kampioenschap, geloofde Marko dat hij de taak aankon.

Dat kon hij niet, want de Vries scoorde geen enkel punt in zijn tien races voor het team, waardoor Marko besloot om hem te ontslaan ten gunste van voormalig coureur Ricciardo. De 80-jarige motorsportadviseur verklaarde dat de Vries in de loop van zijn tien races geen tekenen van verbetering liet zien en dat zijn achterstand op Tsunado alleen maar groter werd.

"De Vries begon te stagneren, vertelde hij aan Sky Deutschland. "Hij heeft zich qua snelheid niet verder ontwikkeld. Het gat was aanzienlijk. Het werd niet kleiner, integendeel, het werd juist groter ten opzichte van Tsunoda. Toen waren er een paar crashes en was het duidelijk dat er in de toekomst geen verbetering te verwachten was. Bovendien is AlphaTauri afgegleden naar de tiende plaats in het constructeurskampioenschap. Er moest iets gebeuren. We dachten dat we een enigszins ervaren coureur zouden krijgen die zou veel progressie zou kunnen boeken."

AlphaTauri-teambaas Franz Tost liet zich in de paddock van Boedapest uit over de Vries' vertrek. Hij gaf toe dat het geen gemakkelijke beslissing was, maar omdat de Vries er op de Red Bull Ring en Silverstone, twee circuits die hij kent van andere series, niet in slaagde om een stap voorwaarts te zetten, moesten ze wel de beslissing nemen De Vries te ontslaan. "Dit was ook een heel emotionele beslissing, want we hebben een heel goede relatie met Nyck, ik heb hem vorige week nog aan de telefoon gesproken en hij had het niet makkelijk bij ons”, zei hij.

"Ten eerste, als rookie - en dit geldt over het algemeen voor rookies - is de eerste helft van het seizoen niet zo makkelijk omdat ze op veel circuits racen die ze niet kennen, zoals Melbourne, Miami en Saoedi-Arabië. Dan komen ze naar Bakoe. Daar is een sprintrace is, wat betekent dat na FP1 al de kwalificatie volgt. Een jonge coureur moet echt zo goed mogelijk voorbereid moet zijn. Voor mij betekent dat minstens 5000 tot 6000 kilometer testen met een oude F1-auto. Zoals Alpine het deed met Piastri.”

"Nyck had het moeilijk en onze auto was niet zo competitief. Als een auto niet zo goed is, is het nog lastiger. Ik had een veel betere prestatie verwacht in Oostenrijk en Silverstone, want Nyck kende beide circuits vrij goed, maar de prestaties bleven uit en we besloten hem te wisselen.”

"Ook kijkend naar de tweede helft van het seizoen. Hij kent de circuits van Singapore, Japan, Mexico, Austin en Qatar niet. Dat zou het niet makkelijk hebben gemaakt."

In plaats daarvan legde het team Ricciardo vast als Tsunoda's nieuwe teamgenoot, nadat de 34-jarige Australiër indruk had gemaakt tijdens een bandentest van Red Bull voor Pirelli. Tost hoopt dat de coureur de ontwikkeling van het team vooruit kan helpen, ook al is hij er maar tot het einde van het seizoen. "Met Ricciardo hebben we er een ervaren coureur bij, wat ons ook helpt om de auto te ontwikkelen, om beter uit te zoeken waar de tekortkomingen van de auto zitten en hopelijk om de prestaties van de auto te verbeteren”, zei hij.

Het is jammer dat Nyck de tijd niet werd gegund bij AlphaTauri en misschien heeft ook meegespeeld dat Sergio Perez niet goed presteert naast Max Verstappen en Red Bull zo Ricciardo tracktime wil geven om hem klaar te stomen voor het stoeltje naast Verstappen. Daarmee werd De Vries geslachtofferd...

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS