Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Herberth Motorsport wint knotsgekke Hankook 12H MONZA; Equipe Verschuur in leidende positie uitgevallen

Uitgegeven door Peter Vader • 12 juli 2020 13:39 • Print artikel

MONZA – Herberth Motorsport heeft na een waanzinnige finale bij de Hankook 12H MONZA de eerste drie plaatsen in het algemeen klassement behaald. Voor promotor en organisator Creventic was dit het eerste evenement op het Autodromo Nazionale di Monza. Op zaterdagmiddag moest de langste race ooit in de ‘temple of speed’ kortstondig met de rode vlag worden onderbroken, omdat de omstandigheden na een enorme hoosbui te verraderlijk waren. Daarmee was het echter nog niet gedaan met het drama. Met nog tien minuten te gaan kwam de #91 Herberth Motorsport Porsche 911 GT3 R (Daniel Allemann / Ralf Bohn / Robert Renauer / Alfred Renauer) als leider in de wedstrijd in de Variante del Rettifilo op de baan tot stilstand. Kort tevoren had het team de zusterauto ingehaald in de strijd om de koppositie. Daarmee kwam de leiding in handen van de #92 Herberth Motorsport Porsche 911 GT3 R (Jürgen Häring / Taki Konstantinou / Alfred Renauer), maar ook voor dit trio was het geen gelopen koers, want de derde Herberth-Porsche met het startnummer 93 (Steffen Görig / Stefan Aust / Klaus Bachler) reed zeer aanvallend. Klaus Bachler liep per ronde tien seconden in en reed en passant in de slotfase de twee snelste rondetijden van de wedstrijd. Na een uiterst spannende ontknoping bedroeg het verschil tussen de beide Herberth-Porsches aan de finish minder dan een halve minuut, en dat na twaalf uur racen!

Creventic 12H Monza Porsche winnaar

Uiteindelijk stuurde Jürgen Häring na 285 ronden op het 5,793 kilometer lange Autodromo Nazionale di Monza de nummer 92-Porsche als winnaar over de eindstreep en zorgde zo voor de tweede opeenvolgende zege voor de #92 Herberth Motorsport-Porsche na het recente succes in de Hankook 24H PORTIMAO. Herberth Motorsport heeft in de tussenstand van het algemeen GT-teamkampioenschap in de 24H SERIES Europe nu een voorsprong van zeven punten op de naaste rivaal Speed Lover. Ondanks de onvoorstelbare pech had de Porsche met het nummer 91 nog voldoende afstand afgelegd om als derde geklasseerd te worden. Daarmee was in Monza het volledige podium voor Herberth Motorsport.

Creventic 12H Monza podium

De MP Racing-Mercedes-AMG GT3 Evo (#58, Thomas Gostner / David Gostner / Manuela Gostner / Corinna Gostner / Giorgio Sernagiotto) sloot een succesvol debuut in de 24H SERIES af met de vierde plaats algemeen. De Car Collection Motorsport-Audi R8 LMS GT3 Evo (#34, Johannes Dr. Kirchhoff / Elmar Grimm / Max Edelhoff) eindigde met twee ronden achterstand als vijfde. Het team had ervoor gekozen, een straf van tien ronden te accepteren, om zo op vrijdagavond in het parc fermé electronicaproblemen aan de Audi te kunnen verhelpen.

Creventic 12H Monza chicane stratveld

De Reiter Engineering-KTM GTX Concept (#746, Stefan Rosina / Laura Kraihamer / Eike Angermayr), die bij de nachtelijke onderbreking de algehele leiding in de Hankook 12H MONZA in handen had, verloor een vrijwel zekere klassezege in de GTX-categorie, nadat het Duitse team vanwege problemen met de accu bijna een uur in de pits verspeelde. Daardoor ging de klasse zege naar de ARC Bratislava Lamborghini Huracán Super Trofeo (#707, Miro Konopka / Mato Konopka / Mato Homola), die zelf in de beginfase ook met accuproblemen te kampen had, maar toch nog als zesde algemeen eindigde. Dankzij een sterke inhaaljacht werd de Reiter Engineering-KTM toch nog derde in de klasse, slechts drie ronden achter de JR Motorsport-BMW M3 F80 (#703, Ted van Vliet / Ruud Olij).

Creventic 12H Monza KTM pitstop

De Speed Lover-Porsche 991-II Cup (#978, Dominique Bastien / Gavin Pickering) behaalde een dominante zege in de 991-klasse, gevolgd door de zusterauto met het startnummer 979 (Olivier Dons / Eric Mouez / Rolf Lietart). Het Belgische team legde een dusdanig hoog tempo aan de dag dat de Porsche met het nummer 978 als zevende algemeen eindigde.

De enige GT4-auto in de race, de MDM Motorsport-BMW M4 GT4 (#450, Tom Coronel / Tim Coronel / Jan Jaap van Roon), behaalde ondanks een lekke linker voorband in het laatste uur van de race, zijn eerste klasse zege van het seizoen.

Creventic 12H Monza Lamborghini Porsche

De Equipe Verschuur Renault RS01 (#9, Harrie Kolen / Erik van Loon / Mike Verschuur) voerde gedurende de eerste 16 ronden van de Hankook 12H MONZA comfortabel het veld aan, maar een motordefect stond een voortzetting van de race in de weg. Een andere kanshebber op een podiumplaats, de Wochenspiegel Team Monschau Ferrari 488 GT3 (#22, Georg Weiss / Leonard Weiss / Jochen Krumbach / Hendrik Still), behoorde eveneens tot de uitvallers vanwege aanzienlijke schade als gevolg van drie klapbanden onafhankelijk van elkaar.

Creventic 12H Monza rechte eind

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS