Karting • Chrono

In de voetsporen! Maurits Knopjes wint DD2 Masters, zoon Sem zegeviert in DD2 en pakt ticket voor Grand Finals: "Kijk er naar uit"

EINDHOVEN - Met een indrukwekkende zege heeft Sem Knopjes zondag zijn stempel gedrukt op de zesde ronde van het NK Rotax Max. De twintigjarige kartcoureur uit Nigtevecht was in Eindhoven oppermachtig in de DD2-klasse, waar hij zowel de prefinale als de finale won. Bovendien verzekerde het door Multibel gesteunde talent zich daarmee van een felbegeerd ticket voor de Rotax Max Grand Finals. Zijn vader Maurits was zoals altijd voorin te vinden in de DD2 Masters-klasse en won knap de finale van zijn klasse.


"We hebben de laatste vijf wedstrijden op rij gewonnen. Zondag gingen de races top", zei een trotse Sem op circuit De Landsard. "In de eerste wedstrijd moest ik één of twee ronden verdedigen, maar daarna was ik weg. De finale ging het bijna hetzelfde."

De zege in Eindhoven was niet alleen een bevestiging van Sems topvorm, maar ook een belangrijke stap richting de titel. "We stonden al op de eerste plaats in het kampioenschap met schrapresultaat, en nu staan we nog overtuigender aan kop", legde hij uit.

Toch blijft de coureur, die momenteel stageloopt in Dubai, op zijn hoede: "Het kampioenschap is nog niet zeker vanwege een paar mindere resultaten, dus we moeten scherp blijven tot de laatste wedstrijd."

Met zijn ticket voor de Grand Finals, dat dit jaar op het Italiaanse circuit van Sarno wordt gehouden, bereikte Sem een belangrijke mijlpaal. Zijn vader Maurits deed al mee aan de Grand Finals in 2008 en lag op titelkoers, tot hij een crash niet meer kon ontwijken. Knopjes Senior werd derde. Sem treed in de voetsporen van zijn pa en het wordt voor hem de eerste keer. "Dit is inderdaad mijn eerste keer bij de Grand Finals. Het hoofddoel voor dit weekend was om me voor de Grand Finals kwalificeren, hoewel het kampioenschap natuurlijk ook in mijn achterhoofd zat."

Zijn vader Maurits kende ook een goed weekeinde in Eindhoven. In de DD2-Masters-klasse snelde hij naar de tweede plek in de prefinale en een welverdiende zege in de finale. Maar ondertussen was hij vooral bezig met de race van zijn zoon. Die kon hij vanuit de kart bekijken omdat de DD2- en de DD2-Masters-rijders dezelfde race rijden.

Het officieuze WK voor Rotax Max-coureurs, met zo'n 400 deelnemers uit meer dan 60 landen, wordt een prachtige nieuwe uitdaging voor de snelle Utrechter. "Ik ben nog nooit in Sarno geweest. Het wordt mijn eerste keer karten in Italië en ik kijk er enorm naar uit", zei hij enthousiast. "Ik heb gehoord dat de layout van Sarno net is veranderd. Ik heb al wat filmpjes op YouTube bekeken om me voor te bereiden."

Ondanks het feit dat hij tijdens de Grand Finals op een voor hem onbekende Birel-kart zal rijden, bleef Sem vol vertrouwen. "Ik geloof dat als je kunt karten, je binnen een dag of twee wel op snelheid kunt komen in een ander chassis. Het blijft tenslotte een kart, ook al voelt het anders."


Met een indrukwekkende reeks overwinningen dit seizoen - zes heats, vier finales en twee prefinales - gaat Sem in ieder geval vol zelfvertrouwen richting Italië. "We zijn goed voorbereid en hebben de laatste drie wedstrijden laten zien dat we in goede vorm zijn met het team. Ik hoop dat we iets moois kunnen neerzetten."

Gevraagd naar zijn verwachtingen voor de Grand Finals, toonde Sem zijn winnaarmentaliteit: "Ik ga ernaartoe met maar één verwachting: winnen als dat mogelijk is. Het zal een competitief veld zijn en niet makkelijk, maar dat is het hier ook niet."

Sem en Maurits bedanken hun familie, Joost en Dirk van de Pol, Marianne, Rick, en iedereen die betrokken is bij het racen voor hun onvoorwaardelijke steun.

Sem en Maurits Knopjes worden in hun raceactiviteiten ondersteund door Multibel.

Wat is MultiBel?
Meer dan 3.000 organisaties gebruiken MultiBel om medewerkers veilig te houden en sneller te reageren als er zaken misgaan. Inzetgebieden zijn onder andere BHV alarmering, ontruimingen, de beveiliging van alleenwerkers, incidentbestrijding, IT- en productiestoringen en het oproepen van interventieteams. Door de combinatie van al deze toepassingen ontstaat één veiligheidsplatform dat tijd bespaart, vervolgschade beperkt en zorgt voor continuïteit.

De klanten van Multibel zijn divers, van gemeenten tot zorginstellingen en van de industrie tot bijna de helft van de Nederlandse ziekenhuizen. Zij kiezen voor MultiBel vanwege het gebruiksgemak, de vele mogelijkheden en de gegarandeerde betrouwbaarheid. MultiBel is de eerste Cloudoplossing die gecertificeerd is als ontruimingsinstallatie en voor de beveiliging van personen. Bezoek de goed verzorgde website van Multibel eens!