Karting • Karting Diversen

Interview racetalent Nyck de Vries: "Op mijn vierde kreeg ik een babykart"

Uitgegeven door Casper Bekking • 5 november 2008 10:23

Nyck de Vries kende een goed seizoen met opmerkelijke prestaties. De 13-jarige De Vries kreeg dit seizoen fabrieksondersteuning van Dino Chiesa, die eerder coureurs als Lewis Hamilton en Nico Rosberg onder zijn hoede had. Als debutant in de KF3 klasse vestigde Nyck de Vries gelijk zijn naam. De jonge karter won dit seizoen het Duits kampioenschap en presteerde ijzersterk in de Winning Series Karting. Dit WSK was de sterkste Internationale competitie. Als zoon van ex-toerwagen coureur Hendrik-Jan de Vries kreeg hij het racen met de paplepel ingegoten. De Vries heeft grootse plannen en geldt als één van de Nederlandse talenten van de toekomst. Of dat tot de F1 reikt... RaceXpress.com vond het tijd voor een interview!

Nyck de Vries

Even voorstellen. Wie ben je?
Naam: Nyck de Vries
Leeftijd: 13 jaar, geboren op 6 januari 1995
Woonplaats: Uitwellingerga/Padova, Italië
Hobby’s: Wakeboarden, skiën en hardlopen
Klasse: KF3
Kartteam/merk: Chiesa Corse/De Vries Competition, Zanardi/IAME
Sponsoren voor 2009: De Vries Competition, H. de Vries Beheer vastgoed, Zanardi, IAME, Freem, Oakley, Xeramic, Bouma & Sepp Renault en Tobo reclame.

Nyck proud to present The Netherlands

Hoe ben je voor het eerst in aanraking gekomen met karten?
"Op mijn vierde verjaardag kreeg ik een babykart. Ik durfde toen nog niet te rijden omdat ik het geluid te hard vond. Om dit tegen te gaan, hadden ze me verteld dat ik papieren propjes in mijn oren moest doen. Destijds dacht ik dat dat hielp, maar toen ik deze propjes op de baan zag liggen begreep ik dat het geluid me eigenlijk niets deed.
Achter het bedrijf van mijn vader hadden ze een baan met oude autobanden uitgezet, waar ik mijn eerste rondjes reed. Later ging ik trainen op een indoor kartbaan in Friesland."

Nyck de Vries bij Int debuut direct op eerste rij

Wat is je ultieme doel om binnen de kart- en autosport te bereiken?
"Mijn doel is om volgend jaar het Europees kampioenschap in de KF3 te winnen. Daarnaast wil ik de titel in het WSK te verdedigen. Op de langere termijn wil ik terechtkomen in de autosport en dan vooral de Formule 3 EuroSeries winnen."

Nyck de Vries oppermachtig in Duits Kampioenschap

Afgelopen seizoen reed je in het Duits kampioenschap en de WSK, hoe verging je dat?
"In het Duits kampioenschap heb ik van de vijf wedstrijden er vier gewonnen. In het WSK heb ik van de vijf wedstrijden tweemaal gewonnen en ben ik eenmaal tweede en eenmaal derde geworden. Ik heb gewoon een heel goed seizoen gehad. Alleen had ik bij de tweede WSK in Angerville pech. In de tijdkwalificatie stond ik op pole na drie ronden. Maar toen gaf de wedstrijdleiding de zwarte vlag met een oranje cirkel, met mijn startnummer 104 erop. Die vlag gaven zij omdat ze dachten dat ik nummer 184 had in plaats van 104. Omdat de bout van de Unipro in de nul zat zeiden zij dat het leek op een 8 waardoor ik niet meer verder kon rijden. Uiteindelijk moest ik als achttiende starten voor de prefinale. In de eerste ronde reed ik van P18 naar P9. Op dat moment zat ik al in de punten en we hadden de snelheid om op het podium te komen maar toen moest ik de race staken door mechanische pech."

Nyck de Vries wint WSK

Wat was het mooiste moment van afgelopen jaar?
"Er zijn afgelopen jaar een aantal mooie momenten geweest. Zo was ik heel blij met de overwinning tijdens de eerste wedstrijd van het WSK. Ook de laatste wedstrijd was mooi, die won ik met de nieuwe Parilla Reedster. Bovendien won ik daarmee ook het kampioenschap. En in het Duits kampioenschap was mijn overwinning op Ampfing erg mooi aangezien ik vanaf de elfde plaats startte."

Favouriet maar veel pech

En het slechtste moment?
"Dat ik me niet gekwalificeerd had voor de finale van het Europees Kampioenschap in Varennes, Frankrijk."

Heb je een idool in de kart- of autosport?
"Nee."

Nyck de Vries geconcentreert voor de start

Hoe is je helmdesign tot stand gekomen?
"Het design van mijn eerste helm heeft Joan Folmer gemaakt. Daarna heeft Geert Koop steeds wat dingetjes veranderd. En het design van mijn laatste twee helmen heb ik samen met Luuk van Diepen gemaakt."

Je bent de enige coureur, die het laatste WSK weekend in de KF3 met een Parilla motor reed? Waarom de keuze?
"De keuze is gemaakt door Dino Chiesa, waar overigens ook Lewis Hamilton en Nico Rosberg gekart hebben. Ook IAME beslisste daarin, aan de hand van het testen op de Dyno testbank, in combinatie met de data van het testen in Zuera, Spanje."

Nyck de Vries racet veel door heel europa, altijd op jacht naar succes

Welke kampioenschappen heb je tot nu toe behaald en in welk jaar?
2002: KNAF Rookie of the Year Mini Junioren 
2004: NAB Wintercup winner Mini Junioren
2006: KNAF Winterkampioen ICA Junioren
2007: 2e Wintercup Chrono Karting Rotax-Max Junioren
2e Chrono Karting Rotax-Max Junioren
VAS, 2e Belgisch kampioenschap Rotax-Max Junioren
2e Belgisch kampioenschap KF3
KNAF, 2e Nederlands kampioenschap KF3
2008: Kampioen WSK International Series
Kampioen Duits Kampioenschap

Wat zijn je plannen voor komend seizoen?
"De plannen zijn nog niet helemaal duidelijk. De deelname aan het WSK, Worldcup en Europees kampioenschap zijn zeker. Bij deze wil ik ook graag alle mensen bedanken die mij geholpen hebben in dit fantastische seizoen. Ik wil Dino Chiesa, IAME, mijn papa, mijn monteur Tom Stevens en alle sponsoren bedanken voor hun steun."

Foto's B. Kaligis/C.Walker

Nyck de Vries gaat mooie toekomst tegemoed


Website Nyck de Vries

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS