Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Jaap van Lagen zet nieuwe detailkennis om in een sterk resultaat: “En er is nog meer uit te halen"

Uitgegeven door Aliza Kaligis • 5 augustus 2020 13:43 • Print artikel

Silverstone (GB) – Samen met zijn team Fach Auto Tech heeft Jaap van Lagen de zo vurig gewenste stap voorwaarts kunnen maken. De basis werd gelegd tijdens een test op Spa-Francorchamps. Het resultaat volgde drie dagen later met een vijfde plaats tijdens de vierde ronde van de Porsche Supercup op Silverstone. “En er is nog meer uit te halen.”

Jaap van Lagen geeft teamwork glans met sterk resultaat

Een lekke band, mislukte kwalificatie, van de baan worden gereden door een concurrent. Het zat het Zwitserse Fach Auto Tech en Jaap van Lagen nog bepaald niet mee dit (compacte) raceseizoen. De testdag op de spectaculaire baan in de Ardennen kwam daarom als geroepen.

Veel geleerd
De rode draad tijdens deze dag vormde het spelen met de bandenspanning in de 2020 Michelin slicks. Hoe krijg je het brede en plakkerige racerubber op de juiste bedrijfstemperatuur en hoe houd je dit een race lang constant. “We hebben dingen uitgeprobeerd en in één dag heel veel geleerd”, vertelt de ervaren Edenaar.

Spa-Francorchamps bleek daarbij een perfecte testlocatie. De mix van snelle en langzame bochten, het hoogteverschil en de hoge snelheden stellen zowel de 485 pk sterke Porsche GT3 Cup als het racerubber flink op de proef. “Omdat ik al heel wat kilometers heb liggen op Spa, kan ik makkelijker beoordelen wat werkt en niet werkt.”

De nieuwe detailkennis werd meteen met resultaat ingezet tijdens de vrije training: Jaap noteerde een ijzersterke derde tijd. Ook tijdens de kwalificatie mengde de rijder van Fach Auto Tech zich in de strijd om de pole position. Op slechts iets meer dan een halve tel van de snelste rijder bemachtigde Jaap zich een plek op de tweede startrij: P4.

Heel laat remmen
Na een bliksemstart in de race over 13 ronden leek zijn nummer 5 Porsche op weg naar plek drie, totdat Porsche junior Jaxon Evans, Jaap naar buiten dreef. “Ik moest van het gas af, viel terug naar plaats zes, maar kon een bocht later mijn oude teamgenoot Ayhancan (Guven, red.) in een foutje dwingen door heel laat te remmen. Hij probeerde het ook, maar ging te wijd.”

In de resterende 11 ronden volgde een zinderende strijd tussen kampioenschapsleider Dylan Pereira en Jaap om de vijfde plaats. Maar wat de Luxemburger ook probeerde, hij kwam niet langs de Nederlandse routinier. “M’n auto was heel goed. Alleen in de laatste ronden liep de bandenspanning net iets te hoog op. Omdat de grip dan wegvalt, moest ik soms een beetje verdedigen.”

‘We kunnen weer voorin mee’
En dat deed Jaap vakkundig, zodat hij met een prachtige vijfde plaats zowel het team als zichzelf loon naar werken bezorgde. “Ik ben heel blij voor het team. We hebben de laatste weken echt hard gewerkt om de achterstand in te lopen en vandaag heb ik kunnen laten zien dat we weer voorin mee kunnen.” Ook de op drie na snelste raceronde is een goed teken, benadrukt Jaap van Lagen. “Volgende week racen we weer op Silverstone en ik denk dat er nog meer in zit voor ons!”

Veel lokale sponsoren
Jaap van Lagen wordt gesteund door een groot aantal lokale ondernemingen: Vink Kunstoffen, Polskamp meat industry, Oranjedak, Joalpe.eu, Wedeflex, Stroomberg meat, Energy Bullets, Febo, Meijer tegels, Zantingh, UrbanInterest, Gustav Amsterdam, Ciass Ede bv, RaceArt.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS