Formule 1

Jan Lammers over exit Nyck de Vries: "Topsport is genadeloos"

Uitgegeven door Bart • 12 juli 2023 07:00

Jan Lammers noemt het jammer dat Nyck de Vries dit jaar slechts 10 races de tijd heeft gekregen om zich te bewijzen in de Formule 1. De Friese coureur werd dinsdag aan de kant geschoven bij het team van AlphaTauri en zal vanaf de race in Hongarije al vervangen worden door Daniel Ricciardo. De Australiër maakte dinsdag nog indruk bij een bandentest op het circuit van Silverstone.

Nyck de Vries


"Je gunt hem de wereld", zegt Lammers tegenover de NOS over Nyck de Vries. "Jammer dat Nyck in de Formule 1 niet heeft kunnen laten wat hij in zijn mars heeft. Topsport is genadeloos. Als je niet presteert, zit je op de bank. Zelfs als je Cristiano Ronaldo heet, laat staan Nyck de Vries."

Lammers toont zich kritisch ten opzichte van de leiding van Red Bull en AlphaTauri. "Ik denk dan meteen: is het verwachtingspatroon bij de aanstelling van Nyck bij AlphaTauri wel reëel geweest? Van meet af aan hebben teambaas Franz Tost en Marko geroepen dat hij sneller zou zijn dan zijn Japanse teamgenoot Yuki Tsunoda, die al twee jaar bij het team zit. En een onderschatting van Yuki, want dat is gewoon een hele snelle rijder. Beter zou zijn geweest als ze hadden geroepen dat ze hoopten halverwege het seizoen twee even snelle coureurs te hebben."

Dat de bolide van AlphaTauri niet sterk presteert, mag volgens Lammers niet als excuus dienen. "Je moet meteen presteren in de topsport. Mannen als Fernando Alonso en Max Verstappen zijn ook niet in een topauto begonnen, maar presteerden wel meteen. Of neem George Russell, die in 2021 met die Williams dingen deed, waardoor hij naar Mercedes promoveerde. Die Williams was ook bepaald geen topauto. Je moet boven jezelf uitstijgen en dat heeft Nyck niet gedaan. Het is een keiharde wereld en dat heeft Nyck aan den lijve ondervonden. Nu is het wonden likken, maar ik denk dat hij er sterker uit zal komen."


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS